maandag 6 juli 2015

Hoe bereken je de oppervlakte

Hoe bereken je de oppervlakte

Bereken de straal van de cirkel. De straal is het stuk vanaf de buitenkant van de cirkel tot het middenpunt. Je kan de straal eenvoudig berekenen door de Diameter die je bij stap één hebt berekend door twee te delen. Pi wordt op je rekenmachine aangegeven met het teken TT.


Hoe bereken je de oppervlakte

De oppervlakte van een cilinder. Als je een rechthoekig vel papier zo ombuigt dat precies een cilinder ontstaat, is de oppervlakte nog steeds lengte x hoogte. Imiteren en kopiëren van de ideeën en voorbeelden in deze video zonder toestemming van.


Een ruit is een parallellogram met gelijke zijden. Er zijn drie formules voor het vinden van de oppervlakte van een ruit. Volg gewoon deze stappen als je wilt weten hoe je dit moet doen. Oppervlakte en omtrek van een cirkel.


Deel de uitkomst door twee. Om de oppervlakte (en omtrek) van een cirkel te berekenen maken we gebruik van het getal Pi. Hoe bereken je de oppervlakte van een driehoek? Een driehoek is een figuur die ontstaat door drie punten die niet op een rechte lijn liggen met elkaar te verbinden.


We zorgen er met de online berekening voor dat je de oppervlakte kunt berekenen in bijvoorbeeld millimeters, in centimeters of in meters. Als je een cirkel gemaakt hebt met een passer, weet je de straal ( de afstand tussen het middelpunt en de cirkellijn). Wetenschappers en samenstellers van rekensommen spreken vaker van de straal dan van de diameter. In de praktijk wordt π vaak afgerond naar 3. De formule die je nodig hebt om de oppervlakte van een driehoek te berekenen is dus: oppervlakte driehoek = (korte zijde van rechthoek x lange zijde van rechthoek) : 2. Eenvoudig gezegd bereken je dus eerst de oppervlakte van de rechthoek en neem je daar de helft van. Je kunt ook een rechthoek om de vlieger heen tekenen.


Maar die driehoekjes zijn allemaal net zo groot als de driehoekjes in manier 2. Dus dat is in het geval van een vlieger een beetje flauw. In deze afbeelding is de oppervlakte 15m2. Denk bijvoorbeeld aan de omtrek van een zwemba of van je buik!


De te bedekken grootte noemen we de oppervlakte van de tafel. De meest gemaakte fout met deze vraag is dat je niet moet vergeten om alle vlakken op te tellen! Bas is aan het werk in de tuin. Hij wil het gras gaan maaien en is eigenlijk wel benieuwd hoe groot het grasveld is.


Bij een rechthoekige driehoek, zoals in de eerste afbeelding, is dit duidelijk te zien. Wanneer we te maken hebben met een driehoek die geen rechte hoek heeft (90°) dan is dit lastiger te zien. Vergeleken bij een scheef parallellepipedum is de oppervlakte kleiner bij gelijke inhou wat efficiënt is qua materiaalgebruik als het blok hol is, zoals bij veel toepassingen. Dat de hoogte overal gelijk is, is ook vaak handig: bij een doos kan men er een aantal voorwerpen van dezelfde hoogte in opbergen.


Maar hoe kun je dit doen bij een figuur met een ronde vorm? Bekijk het voorbeeld hieronder en lees in het stappenplan hoe je dit kunt doen. Je moet de straal (r) of de diameter (d) van de cirkel weten.


Soms is deze gegeven, dan is het een kwestie van invullen in de formule. Met de formule van Heron kan je , gegeven de lengte van elk van de drie zijden van de driehoek, de oppervlakte berekenen. Geef bekende waarden van de driehoek, en de driehoek wordt voor je opgelost, inclusief de oppervlakteberekening! Een oppervlakte berekenen in vierkante meter. We meten de lengte en de breedte van de oppervlakte en deze vermenigvuldigen we met elkaar.


Meerdere rechthoeken per ruimte tel je samen op, alsook andere wiskundige figuren (zoals een driehoek) in je kamer. De som van al deze oppervlakten is je woonoppervlakte. Waarmee hou je (geen) rekening? Online driehoek-rekenmachine: hoe gebruiken? Opgelet: indien meer dan velden worden ingevul worden er slechts gebruikt om de driehoek te bepalen, de andere worden (evenueel) overschreven.


Hoe bereken je de oppervlakte

Als de rechthoek ook een hoogte heeft, dus geen plat maar een ruimtelijk figuur is, dan noemen we dit een balk. Van een balk kun je ook de oppervlakte berekenen. Deze heeft de afmetingen lengte, breedte en hoogte. De hoeken en zijden van een driehoek berekenen is vaak lastig.


Met deze online rekenmachine voor driehoeken kun je eenvoudig de zijden, hoeken, hoogte, oppervlakte en omtrek van elke willekeurige driehoek berekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts