woensdag 22 juli 2015

Komma voor omdat

Komma voor omdat

Voor het onderschikkend voegwoord omdat wordt vaak een komma gezet, maar de komma kan ook worden weggelaten. Kaneko gaat niet mee(,) omdat ze te veel rugpijn heeft. De vrouw zweeg over haar ziekte(,) omdat ze vreesde voor haar job. De Elfstedentocht gaat niet door(,) omdat het ijs niet dik genoeg is. In deze zin schrijven we geen komma voor omdat , omdat er bij hardop lezen geen korte rust tussen bijzin en hoofdzin mogelijk is.


Als de bijzin voorop staat, wordt vaak een komma geschreven. Voorbeelden: (11) Doordat het ijzelde, had de trein vertraging opgelopen. Omdat hij een hekel had aan de tram, pakte hij vaak de fiets. Wanneer zet je een komma ? In het Nederlands zijn de regels voor het gebruik van de komma vaak onduidelijk, omdat niet iedereen het eens is over wanneer je wel en niet een komma moet zetten. Toch zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om te bepalen of een komma op zijn plaats is of niet.


Ik kom op je verjaardag, hoewel het een hele reis is. Vergelijk Komma Voor Omdat online bij LionsHome. Afbeeldingen en muziek vrij van auteursrecht.


Komma voor omdat

Er komt geen komma voor en als je bij het hardop lezen geen pauze voor dit woord inlast. Ik wil graag een jas kopen, naar nieuwe schoenen kijken en ook nog even naar de bibliotheek. De woordenboeken geven al enkele decennia.


Hy wou nie hê dat ek sy werk nasien nie. Je moet bijna altijd een komma zetten voor een voegwoord. De voegwoorden kun je niet allemaal uit je hoofd leren, omdat er heel veel van zijn. Voor de nevenschikkende voegwoorden maar en want wordt meestal een komma gezet.


De Argentijn probeerde te koppen, maar kreeg een duw tegen zijn schouder en zag de bal net naast gaan. Ze stopt met werken, want ze gaat trouwen met een miljonair. In korte zinnen is een komma niet nodig. Meestal staat er dan alleen voor het laatste lid van de opsomming dan geen komma , maar en (zie ook onder). Hij stopt want hij is moe.


Aangezien het nevenschikkend voegwoord en van zichzelf al een pauzerende functie heeft, is een komma voor en doorgaans overbodig. This feature is not available right now. Please try again later. Een verhaal zonder interpunctie is natuurlijk niks dan zouden we ons snel ergeren aan het feit dat je niet weet wanneer een verhaal wel stopt of niet spellingzo gaat daarom uitleg geven deze keer over het gebruik van een komma want deze is onmisbaar in een verhaal moet je momenten hebben van rust. Héhéé, was dat even vervelend.


Als je scriptiebeoordelaar erg streng is, kun je beter wel altijd een komma plaatsen voor een voegwoord. Joost gaat niet naar school, omdat hij zich ziek voelt. Ik poets mijn tanden, voordat ik naar bed ga.


Ik was de groenten, terwijl zij het vlees bakt. Zodra hij klaar is met werken, komt hij. Het is fijn dat we op schoolreis gaan. Ik weet niet zeker of het morgen gaat regenen.


Redegewend ( omdat , want). Voor een voegwoord wordt altijd een komma gezet als het voegwoord twee zinsdelen verbindt. Dit geldt meestal niet voor de voegwoorden dat en en. Als of nevenschikkend wordt gebruikt, vervalt de komma in verreweg de meeste gevallen ook. Veel mensen denken dat je geen komma mag plaatsen voor het woordje ‘en’, maar dat mag dus gerust als je de zin daarmee duidelijker maakt.


In zo’n geval als hierboven moet het zelfs, omdat de zin door het ontbreken van de komma iets anders betekent dan er bedoeld wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts