dinsdag 31 januari 2017

Feitelijk samenwonen en kind

Feitelijk samenwonen en kind

Kinderen ten laste in een feitelijk gezin. Als er in een feitelijk gezin een gemeenschappelijk kind is, mag alleen de belastingplichtige die aan het hoofd van het gezin staat dat kind fiscaal ten laste nemen. U moet zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt. Feitelijk samenwonen Mensen zijn feitelijk samenwonend als ze eenzelfde woonplaats delen.


Afzonderlijke aangifte en belasting. De kinderen zijn ten laste van één van de partners, naar keuze. Het kadastraal inkomen van de woning wordt aangegeven door beide partners volgens het eigendomspercentage van elke partner in het onroerend goed.


Snel gaan samenwonen was een vanzelfsprekende volgende stap en misschien rennen er ondertussen al zelfs kindjes door het huis. Belangrijk om weten is dat niets doen ook een keuze is die bepaalde gevolgen heeft. Dat kind mag ook een beperkt bedrag aan ‘nettobestaansmiddelen’ hebben. Dat betekent dat het kind vakantiewerk mag doen en daarvoor een loon mag ontvangen, maar dat dat loon niet hoger mag zijn dan een bepaald bedrag.


Dat bedrag ligt hoger als Mark en Roos feitelijk samenwonen dan wanneer ze wettelijk samenwonen. Ga jij met je vriend of vriendin samenwonen ? En leggen jullie geen verklaring van wettelijke samenwoning af bij de gemeente? Voordeel: je geniet meer vrijheid dan bij andere vormen van samenwonen. Wat de goederen betreft, is ten aanzien van feitelijk samenwonenden het gemeen recht van toepassing.


Gehuwden en samenwonenden worden echter wel gelijkgesteld als het op de verzekering tegen arbeidsongevallen en beroepsziekten aankomt. Zowel feitelijk samenwonen , wettelijk samenwonen als trouwen heeft bepaalde voor- en nadelen. Deze verschillende vormen van samenwonen verschillen op bepaalde vlakken van elkaar. Het statuut van feitelijk samenwonenden (of beter het gebrek aan juridisch statuut) wijzigt niets aan de relatie tot de gemeenschappelijke kinderen, indien een juridische of biologische afstammingsband naar beide ouders toe werd vastgelegd. Op grond van artikel 2B.


Feitelijk samenwonen en kind

De rechter kan natuurlijk ook maatregelen voor de kinderen nemen. Marc en Lieve wonen samen en voeden Rudy op, zoon uit een eerste huwelijk van Marc, en Maria, dochter uit een eerste huwelijk van Lieve. Als Marc en Lieve verklaren dat ze een feitelijk gezin vormen of als ze huwen, dan zullen zij de kinderbijslag voor Rudy en Maria ontvangen als voor een eerste en tweede kind. De feitelijke samenwoning: u woont samen met een persoon zonder getrouwd te zijn en zonder een verklaring van wettelijke samenwoning gedaan te hebben.


Als u feitelijk samenwoont wordt u fiscaal beschouwd als alleenstaanden. U moet dus elk apart een aangifte indienen en u wordt afzonderlijk belast. De erkenning van een kind heeft belangrijke juridische gevolgen, zowel voor de (toekomstige) vader als voor het kindje. Gevolgen van feitelijk samenwonen. Een aantal voordelen die gelden bij huwelijk of wettelijk samenwonen zijn niet van toepassing.


Feitelijk samenwonen en kind

Zo bestaat er fiscaal geen enkele band tussen de partners. Dat betekent een eigen belastingaangifte, afzonderlijke belasting, geen huwelijksquotiënt, geen verloning voor de samenwonende partner en geen optimalisatie. Deze aangifte geeft een zekere juridische bescherming.


Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners. Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk samenwonen. Als u gaat samenwonen , kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering of toeslag. Bekijk uw situatie om te zien of uw inkomen wordt verhoogd of verlaagd. Als de ouders van een kind een feitelijk gezin vormen, kan dat kind maar ten laste zijn van diegene die als gezinshoofd beschouwd wordt.


Een feitelijk gezin kan maximaal uit twee personen bestaan. Als u een feitelijk gezin vormt, moet u zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt beschouwd. Als jullie wettelijk samenwonen , moet je wel een verklaring van samenwoning afleggen voor de burgerlijke stand van jullie gemeente.


Hierbij krijg je meer bescherming dan wanneer jullie feitelijk samenwonen en heb je bijna dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel. Een einde aan feitelijk samenwonen. Een koppel kan ook feitelijk samenwonen. Dat vraagt geen formaliteiten, ook niet bij het uit elkaar gaan.


Er is niets voorzien over het vermogen en de schulden van deze samenwoners en als feitelijke samenwoner ben je niet verplicht om bij te dragen in de lasten van de samenwoning naargelang je mogelijkheden. Als samenwonenden uit elkaar gaan, gelden er andere regels dan bij gehuwden die uit elkaar gaan. Op deze pagina vind je meer informatie omtrent de verschillende wegen die je kan bewandelen als je als ( feitelijk of wettelijk) samenwonenden uit elkaar wenst te gaan. Wat is het verschil tussen feitelijk en wettelijk samenwonen ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts