maandag 9 januari 2017

Bipolaire stoornis behandeling

Een belangrijk medicijn bij de behandeling van de bipolaire stoornis is lithium. U krijgt lithium vooral om te voorkomen dat u nieuwe stemmingsschommelingen krijgt nadat u bent hersteld van de manie of de depressie. Lithium werkt pas als precies de goede hoeveelheid van het middel in uw bloed voorkomt.


Als je naar beneden scrollt vind je een overzicht van alle behandelingen die wij aanbieden. Wanneer u een bipolaire stoornis heeft, wordt vrijwel altijd overgegaan op behandeling met medicijnen. Vaak is een bipolaire stoornis goed te behandelen. Bij het bepalen van de voor u beste behandeling is het voor u van belang te weten welke soorten medicijnen er zijn en wat de bijwerkingen kunnen zijn.


Door het behandelen van je bipolaire stoornis kunnen je symptomen afnemen of verdwijnen. Het doel van de behandeling is ook om nieuwe manische en depressieve periodes te herkennen en een terugval of herhaling van de episodes zoveel mogelijk te voorkomen zodat jij een zo stabiel mogelijk leven kan leiden. Het is heel belangrijk dat ook de directe omgeving van iemand met manisch-depressieve klachten goede voorlichting en begeleiding krijgt. Bipolaire stoornis , oorzaken en behandeling. Begrijpen wat de ziekte is, wat de biologische oorzaken zijn en hoe belangrijk zorgverlening is, leidt meestal tot een betere therapietrouw.


Tekenen die een depressieve of manische episode aankondigen. Deze richtlijn gaat uit van de bipolaire stoornissen zoals gedefinieerd in de dsm-classificatie, aangezien dit het beste aansluit bij de gangbare Neder- landse praktijk (zie ook paragraaf Van richtlijn naar behandeling ). Voor de behandeling van een bipolaire stoornis gaat u naar een psychiater. Meestal krijgt u ook hulp en begeleiding van andere hulpverleners, zoals een psychiatrisch verpleegkundige of een psycholoog.


Probeer daarom te stoppen of te minderen. De therapie bestaat onder meer uit gedragstherapie, systeemtherapie (met het hele gezin) en psycho-educatie. Door dit beperkte ziekte-inzicht, samen met de afwisseling van positieve en negatieve episoden, verloopt een behandeling vaak moeizaam. De behandeling bestaat uit. Wanneer hypomane en depressieve episodes elkaar afwisselen spreken we van de bipolaire stoornis type II.


Wel zijn er geneesmiddelen beschikbaar waarmee de klachten in zowel de depressieve als de drukke fase onderdrukt kunnen worden. Bij Barends Psychology Practice wordt behandeling aangeboden voor bipolaire stoornis. Meld je hier aan om een eerste, gratis, sessie in te plannen.


De meeste mensen met een bipolaire stoornis maken een episode mee om de 1of jaar. Deze duurt dan ongeveer tot maanden. Behandeling wordt alleen aangeboden in het Engels, Arabisch en Zweeds.


Indien er minstens manische, hypomane of depressieve episodes voorkomen binnen een periode van een jaar, spreekt men van rapid cycling. Een bipolaire stoornis kent veel verschillende symptomen, omdat deze stemmingsstoornis twee ‘polen’ heeft. Soms is een tijdelijke opname in een ziekenhuis of kliniek nodig.


Meestal komt deze manische periode net voor of net na een depressieve periode. In de richtlijn wordt psycho-educatie omschreven als een systematisch uitgevoerd voorlichtingsprogramma, waarin aandacht wordt besteed aan de symptomen, het beloop, vroege herkenning en preventie en het omgaan met en behandelen van de stoornis. Bij de behandeling van bipolaire stoornissen is psycho-educatie een effectieve interventie gebleken.


Lees wat u zelf kunt doen om de kans op een terugval kleiner te maken. Voor wie is deze richtlijn bedoeld? Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiƫnten met bipolaire stoornissen. Psychosegevoeligheid kan hand in hand gaan met manie en depressie.


Bij een depressie juist somber, heb je nergens interesse meer in. Bij een manie ben je uitgelaten, hyperactief, niet te stuiten. Als je stemming erg wisselt tussen die uitersten wordt dit ook wel manisch depressief, manisch-depressiviteit of een bipolaire stoornis genoemd. Zonder behandeling duren episodes van manie of depressie meestal tot maanden, en soms veel langer.


Bipolaire stoornis behandeling

Wel is er een behandeling om de klachten van de stoornis te verminderen. De bipolaire stoornis is niet te genezen. Door deze behandeling heb je minder last van de kenmerken van de manische- en hypomane periode, maar heb je ook minder last van de kenmerken van de depressieve periode.


Wanneer er manische episoden optreden is er sprake van een bipolaire (manisch-depressieve) stoornis. Hieronder volgt een korte zelftest die in een paar minuten een vermoeden van een bipolaire stoornis kan bevestigen of ontkrachten. Als je een relatie hebt met iemand die lijdt aan een bipolaire stoornis , dan is het zeer belangrijk om te weten wat deze stoornis inhoudt en hoe je je partner kunt helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts