maandag 5 december 2016

Wiskunde omtrek en oppervlakte cirkel

Oppervlakte en omtrek van een cirkel. Om de oppervlakte ( en omtrek ) van een cirkel te berekenen maken we gebruik van het getal Pi. De omtrek is ook wel bekend als de buitenrand van een cirkel. Bij iedere cirkel waar je deze verhouding neemt, kom je steeds op een en hetzelfde getal uit.


Wiskunde omtrek en oppervlakte cirkel

Afgerond op decimalen is het antwoord altijd: 14. Dit is dus bij elke denkbare cirkel het geval. Nick Gerdes 35views.


Indien je de omtrek van de cirkel kent, kan je de diameter berekenen via de formule voor de omtrek van een cirkel. Het getal π (PI) wordt gedefinieerd als de verhouding van de omtrek van een cirkel ten opzichte van de diameter ervan. Bij het berekenen van de omtrek en oppervlakte van een cirkel zijn de diameter, de straal en het getal pi belangrijk. Bij cirkels kijken we naar de diameter, of de doorsnede.


In de figuur zie je een cirkel met de diameter. Zoals je ziet loopt de diameter precies door het middelpunt van de cirkel. Als je een cirkel gemaakt hebt met een passer, weet je de straal (de afstand tussen het middelpunt en de cirkellijn). Omtrek en oppervlakte cirkel. Wetenschappers en samenstellers van rekensommen spreken vaker van de straal dan van de diameter.


De oppervlakte kun je berekenen door de lengte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen. Maar hoe kun je dit doen bij een figuur met een ronde vorm? Gaat het aantal hoeken naar oneindig, dan verdwijnt immers de ruimte tussen de n-hoek en de omgeschreven cirkel (de cirkel die door alle hoekpunten gaat).


Wiskunde omtrek en oppervlakte cirkel

Start studying Wiskunde : formules omtrek , oppervlakte en volume. Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools. Bij onderstaande oefening krijg je steeds een blauwe en een rode route.


De blauwe route heeft de vorm van een halve cirkel , de rode route de vorm van halve cirkels. Kun jij de lengte van de twee routes uitrekenen. Gebruik hierbij de formule voor de omtrek van een cirkel.


Bekijk het bord omtrek en oppervlakte van siskeram op Pinterest. WisFaq, de digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs in Nederland. De lengte van een cirkelboog met een corresponderende middelpuntshoek van radialen en een straal is het product ⋅ De cirkel is de figuur met de grootste oppervlakte - omtrek verhouding: zij vormt het grootste oppervlak dat men kan omvatten met een gegeven lengte. We starten met de oppervlakte en omtrek van rechthoeken. Hier vandaan gaan we verder met lastigere vormen als driehoeken en cirkels.


Oefenopgaven oppervlakte en inhoud 1. Bereken de oppervlakte van de driehoeken en parallellogrammen hieronder. Moeiteloos de oppervlakte van een cirkel berekenen. Je weet ongetwijfeld hoe je de oppervlakte van een rechthoek moet berekenen.


Je vermenigvuldigt eenvoudig de lengte en de breedte. Het berekenen van de oppervlakte van een cirkel lijkt veel ingewikkelder. Is wiskunde niet je favoriete vak?


Wil je toch eenvoudig de oppervlakte van een cirkel. De straal van de cirkel , de afstand van het middelpunt tot de rand. De diameter van de cirkel , oftewel twee keer de straal.


Hebben we namelijk de oppervlakte , delen we die door het getal Pi, en nemen we vervolgens daarvan weer de wortel, dan hebben we de straal en kunnen we alsnog de omtrek berekenen. Daarbij staan maten van het eigen lichaam centraal. Het werkboek bevat verrassende opdrachten: volume van je mond meten, decibels meten, oppervlakte en omtrek van je han volume van je vuist, het meten van je spierkracht, je hartslag en nog veel meer.


Onderzoek is belangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts