donderdag 29 december 2016

Er mee of ermee onze taal

Er mee of ermee onze taal

Zijn schoolresultaten kunnen ermee door. Zouden zijn resultaten ermee door kunnen? In andere gevallen schrijven we er mee in twee woorden.


Er mee of ermee onze taal

Er en mee zijn dan woorden die tot een verschillend zinsdeel behoren. Hoe meer landen er meedoen, hoe beter. Willen jullie er nou eindelijk eens mee stoppen? Dat kan ermee te maken hebben, ja.


Die broek waarmee ik zou teruggaan naar de winkel, heb ik toch maar gehouden. Beide uitdrukkingen zijn goed. Iemand kan ook met iets voor de draad komen, wat vaak betekent dat iemand (eindelijk) zegt wat hij denkt, of zegt wat er aan de hand is (geweest).


Er mee of ermee onze taal

Ermee aan moeten gaat terug op de combinatie aan moeten met iets, wat eigenlijk een beknopte formulering is van aan moeten vangen met iets. Ermee is een voornaamwoordelijk bijwoord. Ik ga ermee aan de slag! Ik ben er al mee bezig! De woorden er , daar, hier en waar worden in een zin vaak gevolgd door voorzetsels (in, op, aan, bij enzovoort) of door de bijwoorden af, heen, mee en toe.


Vaak is er dan twijfel of die combinaties aan elkaar geschreven moeten worden of niet. De zegswijze de draak steken vindt zijn oorsprong in de legende van Sint-Joris. Er werd mee bedoeld: ‘op het moment dat de markt dichtgaat en er betaald moet worden, blijkt het echte karakter van de kooplui’. Scheiden wordt hier gebruikt in de betekenis ‘uiteengaan, weggaan (nadat je eerst was samengekomen)’.


Ze zit er duidelijk mee. Ze is er duidelijk mee verlegen. De stafleden hadden het moeilijk met de beslissing van de voorzitter. De zaak zit me behoorlijk dwars.


De Microsoft-top in Seattle zit verveeld met de zaak. In de standaardtaal in Belgiƫ wordt daarnaast ook de uitdrukking met iets verveeld zitten gebruikt. Het woord ermee staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie. In Belgiƫ was er in het verleden een vrij grote weerstand tegen de combinatie met zijn, maar intussen kan ze tot de standaardtaal gerekend worden. Sidonia was akkoord met het voorstel van Lambik om op avontuur te gaan.


De eurolanden zijn akkoord met verdere schuldverlichting voor Griekenland. Het gebruik van het woord ‘ er ’ in het Nederlands is vrij ingewikkeld. Dit komt vooral doordat er vijf verschillende manieren zijn waarop dit woord gebruikt kan worden. In dit artikel worden de vijf functies van ‘ er ’ stap voor stap beschreven en uitgelegd aan de hand van voorbeelden.


Eigenlijk betekent ‘ er ’ hetzelfde als ‘daar’. Net een heel vriendelijk telefoontje gekregen van een Microsoft Helpdesk. Mijn echtgenote nam af en stuurde de man wandelen – wat blijkbaar niet in zo’n goede aarde viel. De valse helpdeskmedewerker dreigde er namelijk mee onze computer te blokkeren als we niet meewerkten! Biedt nieuws, weetjes en advies.


Word lid of donateur: zie de site! Met laconieke verwondering beschrijft ze in ‘ Taal voor de leuk’ allerlei eigenaardigheden van het Nederlands. En hoe kan het Chinese schrift dezelfde klus klaren als onze letters?


Originele en verrassende portretten van de grootste talen ter wereld”, zo oordeelde de jury. Deze worden niet door ons geselecteerd of gevalideerd. De voorbeelden kunnen ongepaste taal bevatten. Wij vragen u melding te maken van voorbeelden die dienen te worden aangepast of verwijderd.


De regel voor de gebiedende wijs is vrij duidelijk en eenvoudig: de gebiedende wijs krijgt altijd alleen de stam. Soms twijfel je misschien of er sprake is van de gebiedende wijs. Houd schrijf je dus zonder t. Dan kun je het werkwoord vervangen door een vorm van lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts