maandag 19 december 2016

Wat is welvaart

Het is een kwalitatieve maatstaf. Men spreekt ook wel van welvaart in ruime zin. Dit betekent niet alleen dat welvaart om veel geld en om veel inkomen gaat, maar ook over bijvoorbeeld vrije tijd.


Vrije tijd is immers ook een schaars goed. Het bruto nationaal product wordt veelal als maatstaf gebruikt, omdat dit objectief meetbaar is. Welvaart is niet direct meetbaar. Het bnp per capita houdt geen rekening met inkomensverdeling en de ontwikkeling van natuurlijk kapitaal. Sinds mensenheugenis zijn er gepensioneerden geweest die ‘overwinterden‘ in zonnige landen, wat in de ogen van de achterblijvers niet gezien werd als welvaart , maar als weelde.


Toch ken ik gepensioneerde mensen die elke winter de zon opzoeken, en goedkoper uitzijn dan wanneer ze in ons land zouden blijven. Als je het hebt over welvaart in enge zin, gaat het dus om de vraag: Hoeveel geld verdienen de inwoners gemiddeld? Je hebt ook welvaart in ruime zin , ook wel welzijn genoemd. Je kan namelijk wel een land hebben met rijke inwoners, maar geld is ook niet alles. Een graadmeter voor de welvaart is het BBP, maar het BBP houdt geen rekening met zaken zoals milieu, vrije tijd en inkomensongelijkheid.


Welzijn heeft te maken met de leefomstandigheden. Of moet je leven in een zelfgemaakt hutje op de prairie. Moet je leven zonder huis. De mate om de behoeften van de mens te kunnen bevredigen door het gebruik van de drie productiefactoren: natuur, arbeid en kapitaal, heet: welvaart.


Met het BNP meet je een welvaart van een land maar hoe? Je kijkt hoeveel GELD een land per JAAR verdient. Dit bedrag deel je door het AANTAL INWONERS van een land. In mijn boek beschrijf ik een aantal standaardaccounts voor milieu, maatschappij, economie en de verdeling van brede welvaart in de bevolking.


Wat is welvaart

Maar de belangrijkste is een vijfde account, de quality account. De eerste vier zijn beschrijvingen van hoe deze factoren zich ontwikkelen. Gevind is 1sinne wat ooreenstem met die frase welvaart.


Vertaling herinneringe is geskep deur die mens, maar in lyn met die rekenaar, wat foute kan veroorsaak. Hulle kom uit baie bronne en is nie nagegaan. Hierboven wordt welvaart voor één persoon uitgeleg bij welvaart in een land wordt gekeken naar de mate waarin de totale bevolking last heeft van schaarste.


Wat is welvaart

Dus in hoeverre de bevolking van een land hun behoeften kan vervullen. Skip trial month free. Filmpje welvaart Roselie Trompert. Unsubscribe from Roselie Trompert? Het bruto binnenlands product voldoet maar matig voor het in kaart brengen van welvaart en welzijn.


Maar het ontwikkelen van een nieuw instrumentarium én daar consensus over bereiken, dat is niet makkelijk. Bas van Bavel (Economische en sociale geschiedenis) werkte mee aan de vorig jaar. Allereerst is het goed om de gedachte te weerleggen dat mensen in derde wereldlanden niet oud genoeg worden om welvaartsziekten te krijgen. In derde wereldlanden sterven veel mensen in hun kindertijd of als baby. Hoewel het de meeste gebruikte interpretatie is, is het niet de correcte.


Wat zijn welvaartsziekten? De reden hiervoor is dat niet alle schaarse middelen meegeteld worden, maar alleen die schaarse middelen die in het nationaal inkomen zijn opgenomen. Nee, dit behels om in dít wat op daardie oomblik benodig word te produseer en te kan voorsien.


Wanneer die vermoë om te voorsien in oor-eenstemming met die Evangelie is, is nóg ‘n dik tjekboek nóg ’n groot ba-lansstaat van toepassing. De welvaart standaard waaraan men zo gewend is geraakt is gezakt en mensen beginnen in paniek te geraken. Nu is de grote vraag echter: wat is welvaart ? Dat men niet meer alles kan kopen wat het hartje begeert, men niet meer zo vaak op vakantie kan, men wellicht in een minder groot huis moet wonen? En ze daar gingen bepalen wat er wel en niet gebeurd.


Wat is welvaart

Ze gingen daar de taken over nemen. En we hebben geen pest meer te vertellen in ons eigen land. Die lach alles weg,en knik maar ja. Maar we hebben geweldig welvarend land.


In deze blog gaan we dieper in op wat gel welvaart en rijkdom nu precies is. We zijn rijker dan we denken Rijkdom wordt in de westerse wereld voornamelijk gemeten in het aantal euro’s en bezittingen, zoals huizen, auto’s en bij sommigen zelfs in het aantal vliegtuigen. Hoe kan milieuvervuiling ons welvaart en welzijn doen verminderen?


Neemt de welvaart toe of af door het gebruik van de drie productiefactoren natuur, arbeid en kapitaal? Waarom is het bbp nu zo belangrijk? Het bbp lijkt waardenvrij en dat maakt het aantrekkelijk om te gebruiken.


Dit is een neo-klassieke opvatting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts