woensdag 5 augustus 2015

Onderschikkend en nevenschikkend argumentatie

Onderschikkend en nevenschikkend argumentatie

Controleer ook of je ziet dat de twee hoofdzinnen op dezelfde manier zijn opgebouwd) 2. Vandaag gaat mijn zoontje niet naar school, want hij voelt zich niet goed. Een schema geeft een goed overzicht van het betoog. Er zijn vier vormen van argumentatie : 1. Enkelvoudige argumentatie. Bij enkelvoudige argumentatie onderbouw je je standpunt met één argument. Nevenschikking en onderschikking zijn termen die gebruikt worden om de relatie tussen delen van samengestelde zinnen te beschrijven.


Er bestaan enkelvoudige en samengestelde zinnen. Een enkelvoudige zin bestaat uit slechts één hoofdzin, en heeft maar één persoonsvor‘Lisa kijkt naar het journaal. Een samengestelde zin bestaat uit.


Hieronder een uitleg van de nevenschikkende argumentatie die vaak als lastig wordt ervaren. Helemaal de vraag of een redenering nevenschikkend of meervoudig is, is soms moeilijk te beantwoorden. Ik zal toelichten waarom dit lastig is ( en waarom dit niet erg is).


In het begin van de middag is het windstil en kunnen we, als afgesproken, buiten trainen voor het badmintontoernooi. De ouders drinken koffie en de kinderen drinken limonade. Het is tijd om naar huis te gaan, want het is vijf uur. Hij wil wel naar voetbal, maar hij mag niet van zijn moeder.


Het regent, dus ik blijf binnen. Jan en piet gaan met de fiets. De nevenschikkende argumentatie (vroeger meervoudige argumentatie genoemd) Bij de nevenschikkende argumentatie onderscheiden we: – een onafhankelijk nevenschikkende argumentatie en – een afhankelijke nevenschikkende argumentatie. Bij een onafhankelijk nevenschikkende argumentatie gebruik je twee of meer argumenten.


Is een als- dan redenering nevenschikkend of onderschikkend ? Onderschikkende argumentatie. Een spreker of schrijver voert een argument aan voor zijn standpunt. Hij vermoedt echter dat dit argument zelf in twijfel zou kunnen worden getrokken en dus ook nog onderbouwd moet worden. Daarom voert hij direct een argument aan om het eerste argument te ondersteunen.


Argumenteren ( argumentatie -analyse) Argumentatieanalyse is een manier om een debat, betoog of discussie te analyseren. Het is aan te raden om voor het schrijven van een persuasieve tekst, zoals een betoog, een argumentatieschema of argumentatiestructuur te maken, waarin de verschillende soorten argumenten overzichtelijk staan opgesteld. Bij een nevenschikkende argumentatie wordt een mening ondersteund door minimaal twee argumenten.


We blijven even bij diezelfde strenge, betuttelende burgemeester: De danceparty kan niet doorgaan, omdat er niet genoeg politie kan worden ingezet en omdat zo’n feest een gevaar. Als Claus uit Tirol komt, dan houdt hij van jodelen” 4. Verzwegen argumenten in een welbepaalde context 5. De complexiteit van argumentatie (COMBINATIE VAN MEERVOUDIG, NEVENSCHIKKEND , EN ONDERSCHIKKEND ) 5. Meervoudige, nevenschikkende en onderschikkende argumentatie. Je kent de nevenschikkende voegwoorden. Je kunt nevenschikkende zinnen ontleden.


Bij onderschikking worden niet-gelijkwaardige zinnen (bijzinnen en hoofdzinnen) met elkaar verbonden. De bijzin, die deel uitmaakt van en daarmee ondergeschikt is aan (een deel van) de hoofdzin, wordt ingeleid door een onderschikkend voegwoord. Een nevenschikkend voegwoord verbindt twee hoofdzinnen, zinnen die je allebei apart ook kunt gebruiken. Ik ga naar bed is een goede zin, het is al heel laat ook. Voorbeelden Ik ga naar be want het is al heel laat.


Onderschikkend en nevenschikkend argumentatie

Een onderschikkend voegwoord verbindt een hoofdzin en een bijzin: Ik ga naar be omdat het al heel laat is. De website probeert alle woordenlijsten op het internet, groot en klein, samen te brengen om het zoeken naar woorden makkelijk te maken. Nederlandstalige begrippen en definities.


Voegwoorden kunnen nevenschikkend en onderschikkend zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts