Nieuwe proeftijd in opvolgend contract. Bij tijdelijke arbeidscontracten kunnen andere regels voor de proeftijd gelden. Dit kan alleen als dit in de cao staat. Of in een regeling door of namens een daartoe bevoegd.
De ‘werkgever’ moet met terugwerkende kracht het minimumloon plus vakantiegeld betalen, plus premies en belastingen. De stagiaire heeft recht op ontslagbescherming en doorbetaling loon tijdens ziekte. De stage telt dan mee in de keten van arbeidsovereenkomsten. Daarbovenop kan de Inspectie SZW een boete opleggen. Ja, elk uitzendcontract telt mee voor de ketenregeling.
Een voorwaarde daarbij is wel dat je bij de werkgever dezelfde of nagenoeg dezelfde werkzaamheden blijft verrichten als tijdens je uitzendperiode. Deze proefplaatsing telt echter niet mee voor de ketenregeling van arbeidsovereenkomsten. Dit betekent dat een werknemer drie keer een tijdelijk contract mag worden aangeboden binnen maanden.
Proeftijd na uitzendperiode. Bij de toegestane duur van de proeftijd moet rekening worden gehouden met de uitzendperiode. Als de werknemer eerst als uitzendkracht heeft gewerkt en daarna bij de werkgever in dienst treedt voor dezelfde werkzaamheden, dan telt de uitzendperiode mee voor de berekening van de maximale duur van de proeftijd. Stel, je hebt direct voorafgaand aan het contract bij de organisatie een stage gelopen of gewerkt via het uitzendbureau. In algemene zin telt een stageovereenkomst niet mee in de ketenbepaling.
In de wet staat alleen een zinnetje dat het KAN meegenomen worden bij de beoordeling of de middelen van bestaan duurzaam zijn. Werkgevers maken vaak gebruik van stagiairs. Een stagiair komt meestal in het kader van een opleiding ervaring opdoen op de werkvloer. Het vierde contract wordt automatisch een contract voor onbepaalde tijd.
Van uitzendkracht naar vaste dienst. Voor werkgevers heeft het inhuren van uitzendkrachten veel voordelen. Het grootste voordeel is dat een werkgever (inlener) een uitzendkracht alleen inhuurt in een periode wanneer hij de extra kracht écht nodig heeft.
Er geldt een proeftijd van een maand in een contract voor een jaar. Nu begint de medewerker door omstandigheden echter reeds op augustus met zijn werkzaamheden. De tussenpoos kon in dit geval maximaal maanden zijn (hoofdregel), dus het vierde contract telt mee. Het kan zijn dat u een werknemer in dienst heeft die begonnen is als uitzendkracht in dezelfde functie.
Een uitzendcontract telt in dit geval mee in de keten van arbeidsovereenkomsten. Telt elk contract mee ? Heeft u een stagiair in dienst genomen na het succesvol afronden van een stage? Dan telt dit niet mee in de keten van arbeidsovereenkomsten. Bij cao kan worden afgeweken van de aangegeven maximale tijdduur, mits de proeftijd maar niet meer dan maanden bedraagt. Het fenomeen proeftijd is door de wetgever ingesteld als kennismakingsperiode voor werkgever en werknemer.
Als de arbeidsovereenkomst vervolgens tijdens de proeftijd wordt beëindig telt deze wel mee voor de (eveneens aangepaste) ketenregeling waarbij er binnen drie jaar drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd kunnen worden gesloten. Die proeftijd wordt hij geacht al te hebben doorlopen. Tenminste: als je hem aanneemt voor vergelijkbaar werk als hij in zijn uitzendperiode deed. Deze arbeidsovereenkomst is de eerste in de nieuwe keten. Er mag in de arbeidsovereenkomst geen nieuwe proeftijd worden afgesproken.
De maximale duur van de proeftijd hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst. Daarbij kan men de maximale proeftijd nooit verlengen, ook niet bij cao. Locatie: Home Algemeen Leer-arbeidsovereenkomst telt niet mee in keten Een chauffeur die eerst als leerling begint, is niet automatisch in vaste dienst gekomen.
De functie, verantwoordelijkheden en de vaardigheden waren tijdens de leer-arbeidsovereenkomst wezenlijk anders, oordeelt het hof. De proeftijd mag nooit langer duren dan maanden. De werkgever hoeft dan geen loon te betalen.
Deze periode is net zo lang als de maximale proeftijd aan het begin van een dienstverband. Vaak is dit genoeg om te bekijken of de werknemer geschikt is. Na een proefplaatsing mag de werkgever geen proeftijd meer afspreken met de werknemer.
Als de werkgever mondeling met zijn werknemer afspreekt dat er een proeftijd geldt dan wordt de proeftijd niet geacht te zijn overeengekomen. Ook als de werkgever in staat zou zijn om aan te tonen dat hij mondeling een proeftijd heeft afgesproken geldt er geen proeftijd. Het ontslagrecht is met deze wet ingrijpend verander net als de regels over contracten voor bepaalde tijd en andere flexibele arbeidsvormen (zoals oproepcontracten). Alleen onder bijzondere omstandigheden kan de werknemer geen beroep doen op een ongeldig ontslag na de proeftijd. De wet stelt strenge regels aan de wijze van overeenkomen en de duur van het proeftijdbeding.
Zo mag een proeftijd maximaal twee maanden duren en moet de proeftijd schriftelijk zijn overeengekomen. De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) onder de Wet Werk en Zekerheid De ‘beroepsbegeleidende leerweg’ (BBL) is een Nederlandse vorm van duaal onderwijs binnen het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en wordt aangeboden door een Regionaal Opleidingscentrum (ROC), een Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) of een privaat opleider.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.