donderdag 11 oktober 2018

Diameter berekenen vierkant

Diameter berekenen vierkant

De diagonaal van een vierkant berekenen. In dit artikel: De lengte en de breedte gebruiken Met behulp van de oppervlakte en de omtrek Met behulp van de oppervlakte en relationele lengtes van de zijden Bronnen Een diagonaal is een rechte lijn die de ene hoek van een rechthoek verbindt met de tegenoverliggende hoek. Wil je de diameter berekenen van een cirkel die je voor je hebt?


Je kunt deze zelf opmeten, maar je kunt deze ook berekenen op het moment dat je wel de straal, de omtrek of de oppervlakte van de cirkel kent. Vul onderstaande gegevens in en het wordt voor je uitgerekend! Stelling van Pythagoras berekenen De stelling van Pythagoras is één van de meest bekende wiskundige stellingen. Deze stelling wordt door jong en oud gebruikt en wordt op elke school uitgelegd en geoefend. Het begrip wiskunde en de stelling van Pythagoras zijn onontkoombaar aan elkaar verbonden.


De beide diagonalen van een vierkant zijn even lang, ze staan loodrecht op elkaar, delen de hoeken middendoor en snijden elkaar in het midden. Als je de diameter (doorsnede) van een cirkel weet, kun je de oppervlakte berekenen. Een vierkant is draaisymmetrisch over 90°, 180° en 270°. Daarbij speelt het getal pi een belangrijke rol.


Het getal pi wordt geschreven als ∏. Het is een getal met eindeloos veel cijfers achter de komma. De straal is de halve diameter (halve doorsnede). Het is niet zo eenvoudig die uit te drukken in de zijde z. Je kunt de omtrek daarom op twee manieren berekenen : Als je een ronde vijver of een ronde tafel meet, is het makkelijker om de volledige diameter te meten. Voor de omtrek ga je dan uit van de diameter : De omtrek van een cirkel is ∏ x de diameter.


Omtrek van een cirkel berekenen. Dit werkt totaal anders dan de omtrek van een rechthoek of vierkant berekenen. Dan heb je daar het getal Pi voor nodig.


Diameter berekenen vierkant

Daarnaast is het van belang om de doorsnede of de straal van de cirkel te kennen. Eigenschappen van de cirkel. Om de oppervlakte van een cirkel te berekenen , moet je dus de diameter kennen, of de straal, die gelijk is aan de helft van de diameter van de cirkel, of de omtrek.


Indien je de omtrek van de cirkel kent, kan je de diameter berekenen via de formule voor de omtrek van een cirkel. Bereken de oppervlakte van een vierkant met zijden van mm. Vervolgens moet alleen de lengte en breedte van de rechthoek aan het vierkant en verwachten deze twee waarden toe. Van het resultaat, dan hoeft u alleen de vierkantswortel te nemen.


Dan is de lengte van de diagonaal te berekenen u. Deze cirkel heeft een diameter van cm. Voor het toepassen van de formule hebben wij echter niet de diameter , maar de straal nodig. Zoals hiervoor al gezegd is, is de straal de helft van de diameter , in dit geval is de straal dus cm. Capaciteitsberekening HWA-buizen. Zoals je in het plaatje kan zien is de straal van de cirkel precis de helft van de lengte van de diagonaal van het vierkant.


De oppervlakte van een cirkel berekenen doe je eenvoudig online met onze handige rekenmachine. Het oppervlak berekenen van een cirkel is anders dan bij een vierkant. Je kunt niet simpelweg de lengte en breedte met elkaar vermenigvuldigen om de oppervlakte te berekenen. In plaats daarvan gebruik je de straal van de cirkel. Meet de lengte van het vierkant op en noteer deze.


Tel de lengte en de breedte van het vierkant bij elkaar op. In deze theorie leggen we je meer uit over het berekenen van de omtrek en de oppervlakte van vierkanten en rechthoeken. Je legt als het ware een meetlint op de randen van een object.


Bij de omtrek tellen we de lengtes van de randen bij elkaar op. Dus ingaven in meters in uitkomst in meters (of mbij oppervlakte).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts