dinsdag 2 oktober 2018

Nevenschikkende en onderschikkende voegwoorden oefenen

Nevenschikkende en onderschikkende. De onderschikkende voegwoorden kun je niet uit je hoofd leren, omdat er heel veel van zijn. Voegwoorden kun je vaak herkennen door de komma die ervoor staat, maar dit hoeft er niet altijd te staan. Peter bakt een brood en Tjeerd helpt zijn vader.


Nevenschikkende en onderschikkende voegwoorden oefenen

Controleer ook of je ziet dat de twee hoofdzinnen op dezelfde manier zijn opgebouwd) 2. Vandaag gaat mijn zoontje niet naar school, want hij voelt zich niet goed. In deze uitlegvideo leer je de nevenschikkende voegwoorden te vinden. Een voegwoord voegt woorden of zinnen aan elkaar.


Een nevenschikkend voegwoord voegt twee hoofdzinnen, bijzinnen of woorden met elkaar. Deze inhoud is intellectueel eigendom van ExtraNederlands. Gebruik door derden is alleen toegestaan ter ondersteuning van (de lessen in) het vak Nederlands in het basis- en voortgezet onderwijs.


De nevenschikkende voegwoorden kun je (bijna allemaal) uit je hoofd leren. Er zijn zo veel onderschikkende voegwoorden , dat je ze niet uit je hoofd. Er zijn twee soorten voegwoorden : nevenschikkende en onderschikkende voegwoorden. Tip: print ook de andere kaarten van voegwoorden uit en bundel ze.


Deze hoofdzinnen worden vaak verbonden door nevenschikkende voegwoorden als en , of, maar en want. Nevengeschikte zinnen kunnen een aaneenschakelen een tegenstellend of een oorzakelijk verband hebben. Vaak wordt (zoals ook in zinnen en 2) het onderwerp in een of meer van de deelzinnen samengetrokken. Je gaat in dit werkblad oefenen met voegwoorden. Na het maken van dit werkblad kun je voegwoorden dan ook gemakkelijk in zinnen herkennen.


Nevenschikkende en onderschikkende voegwoorden oefenen

Op deze manier leer je wat voegwoorden zijn. Er zijn maar een paar nevenschikkende voegwoorden , de rest is onderschikkend. Een onderschikkend voegwoord komt voor in een samengestelde zin, waarbij je te maken hebt met een hoofdzin en een bijzin.


Wil jij nog even oefenen met nevenschikkende en onderschikkende zinnen? Onderstreep in onderstaande zinnen de persoonsvormen en voegwoorden en bepaal of ze neven- of onderschikkend zijn! Ik weet nog niet of ik naar jouw feestje kan komen, want ik moet misschien merken.


This feature is not available right now. Please try again later. Overige voegwoorden : en , dat, of,. Voegwoorden zijn grammaticaal in twee soorten te verdelen: - nevenschikkende voegwoorden - onderschikkende voegwoorden.


In dit geval vormt het onderschikkende voegwoord samen met de bijzin een bijwoor waardoor je deze volledige ondergeschikte zin ook vooraan kan plaatsen, en daarmee het onderschikkende voegwoord vooraan kan komen te. Onderschikkende voegwoorden verbinden een bijzin aan een hoofdzin. Net zoals in het Nederlands kent het Frans twee soorten voegwoorden : nevenschikkende voegwoorden (les conjonctions de coordination) en onderschikkende voegwoorden (les conjonctions de subordination). Oefening baart kunst - oefeningen bij het vak Nederlands: Home spraakkunst. De enkelvoudige argumentatie.


Je onderbouwt je standpunt met één argument. In tegenstelling tot nevenschikkende voegwoorden , die een verband leggen tussen evenwaardige zinnen of zinsdelen, verbinden onderschikkende voegwoorden een hoofdzin met een bijzin. Ik heb gehoord dat die mooie zoon van jou weer in de stad is.


Vanmiddag ga ik naar de bakker en daarna wil ik lunchen. In dit onderdeel van de cursus leer je de Nederlandse voegwoorden. Je leert wat voegwoorden zijn en wanneer je ze gebruikt.


Ook maak je kennis met de twee verschillende soorten voegwoorden : de nevenschikkende en de onderschikkende voegwoorden. Hieronder zie je een heleboel zinnen met “maar”. Maar gebruik je om een tegenstelling aan te geven.


Bijvoorbeeld bij een vraag over wat je wel leuk, lekker, mooi, interessant vindt en daarnaast wat je niet leuk, lekker, mooi, interessant vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts