maandag 8 oktober 2018

Wat is verliefdheid wetenschappelijk

Vlinders in de buik, minder eetlust, veel energie en alleen maar kunnen denken aan die ene persoon: verliefdheid. Door de eeuwen heen hebben filosofen en wetenschappers theorieën ontwikkeld bij de vraag waarom we tot over onze oren verliefd kunnen worden op iemand. De verliefde stelletjes vliegen je vandaag om de oren, maar hoe werkt verliefd zijn eigenlijk?


Wat is verliefdheid wetenschappelijk

In het teken van Valentijnsdag zet KIJK een aantal opvallende, recente onderzoeken over liefde en verliefdheid op een rij. Jaren geleden voordat ik écht succesvol was met vrouwen heb ik wel een aantal vriendinnetjes gehad. Na een paar maanden maakten ze het echter keer op keer uit, elke keer met de reden: “Tja, ik voel me gewoon niet meer verlief dus het is uit.


Het gevoel van verliefdheid neemt in een langdurige relatie meestal af. Men zal door een fase gaan waarbij men elkaar beter leert kennen, ook elkaars negatieve aspecten. Door de afname van de verliefdheid worden deze aspecten beter zichtbaar en doet men zelf ook minder moeite de eigen onhebbelijkheden te verbergen.


Vlinders in je buik, glinsterende ogen, blozende wangen en klamme handen kunnen allemaal voorkomen als je helemaal weg van iemand bent. Verliefdheid : een emotie of een drift? Wat we niet weten: hoe het komt dat de een wél gevoelens bij je losmaakt en de ander je vrijwel niets doet. Waarom jij soms wel verliefd wordt, maar de persoon in kwestie niet op jou.


Zoals je leest zijn er aardig wat hormonen die wetenschappelijk bewezen invloed hebben op de verliefdheid die je voelt. Tata Steel kondigt na enig dralen aan dat er 3. Er zijn verschillende tekens die er op kunnen wijzen dat je verliefd bent: niet meer weten wat zeggen of net alles verkeerd zeggen in de nabijheid van de ander, de andere starend aankijken, altijd denken aan die persoon, zenuwachtig worden als de persoon in je buurt is, dagdromen over jullie samen,. Heb jij je ook weleens afgevraagd wat verliefdheid nou precies is behalve een boel emoties? Binnen je brein gebeurt er van alles als je verliefd bent.


Wat is verliefdheid wetenschappelijk

Delen van je hersenen die normaal aangaan bij obsessies, manie, intoxicatie, dorst en honger gaan bij verliefdheid allemaal aan. Wat verliefdheid probeert is jou motiveren en binden. Dit alles was ook wat ik dus aan haar zei met de redenen waarom ik dit dacht en voelde. Zij liet overtuigend zien dat lust, verliefdheid en hechting op verschillende plekken in het brein ontstaan. Deze twee hormonen zijn van een andere aard dan de vorige.


Waar zij nog in werking schoten bij de prille verliefdheid , komen vasopressine en oxytocine opzetten wanneer het allemaal wat serieuzer wordt. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd dat je helpt een diepe band met je partner te krijgen. Althans, dat is wat Dr. Ook prima, maar soms verlang je terug naar. Binnen jaar na de eerste vonk komt er echter in veel relaties de klad.


De verliefdheid neemt af, de zin in seks ook, en mensen krijgen weer oog voor hun vrienden en hobby’s. De persoon waar hij verliefd op is zien als perfect terwijl dit misschien niet eens het geval is. Niet de negatieve kanten van die persoon kunnen zien.


Vreemd gevoel in de buik. Het continu denken aan hem of haar. Irrationeel handelen en denken. Heel bewust zijn van zichzelf bij de aanwezigheid van hem of haar.


Wat is verliefdheid wetenschappelijk

Wetenschappelijk onderzoek laat nu vermoeden dat bij de sterkste relatievorm, de passionele liefde, zowel de basiscentra van liefde als die van lust geactiveerd worden. Passionele liefde ontstaat in het neurale lustcircuit, dat ervoor zorgt dat zintuiglijke ervaringen beloond en driften bevredigd worden. Er zijn namelijk best wat wetenschappelijke verklaringen over waarom die ene man verliefd op je wordt. Jullie hebben in elkaars ogen gekeken. In elkaars ogen kijken, wegkijken en weer kijken.


Ja, flirten bestaat voor een groot deel uit oogcontact en dat is niet voor niets. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat oogcontact kan leiden tot. Niet kunnen eten, niet kunnen slapen, vlinders in je buik en klamme handen wanneer je hem of haar ziet.


Dit noemen ze: verliefd zijn! Maar wat gebeurt er eigenlijk als je verliefd bent?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts