donderdag 29 augustus 2019

Therapie praten over gevoelens

Praten over gevoelens kan heel goed met een naaste die je vertrouwt, zoals een vrien familielid of partner. Als het goed is sla je daarmee meerdere vliegen in één klap: je uit je emoties én je verbetert de relatie met deze persoon. DRIE STAPPEN OM JEZELF TE LEREN PRATEN OVER GEVOELENS. In het voorgaande ging het erover hoe je om kunt gaan met een partner die gesloten(er) is.


Maar misschien ben jij zélf degene die minder open is. Wil jij graag leren om beter over je gevoelens te praten om zo tot een beter wederzijds begrip te komen en meer diepgang in je relatie? Praten over je gevoelens is misschien niet iets wat je graag doet, omdat je emotioneel sterk wil zijn. Maar toch is het goed voor je, omdat het je in staat stelt je gevoelens te delen en oplossingen te vinden voor problemen.


Meestal kom je met dit probleem in therapie omdat je partner het heel vervelend vindt dat je moeilijk gevoelens en emoties kunt ervaren. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Meestal gaat het niet over dat ondergoed of die aardappels, maar zit er angst en onzekerheid onder. Door met elkaar over de emoties te praten en te onderzoeken waar die emoties vandaan komen, krijgen die emoties niet de overhand. Door te graven naar de diepere gevoelens kom je samen ook weer uit bij de gevoelens van liefde.


Therapie praten over gevoelens

Bij kleine kinderen weet men soms niet hoe hier aan te beginnen want zij kennen geen of bijna geen gesproken taal. Bij schoolkinderen en jongeren is het niet steeds gemakkelijk om over gevoelens te praten omdat zij dit niet altijd willen. Zeker als het op emoties aankomt. Daarom heb ik een video gemaakt waarin ik uitleg wat die verschillen zijn.


Dit kan de drempel net wat lager maken. Daarna zou je alsnog een volgende stap kunnen maken. Je gevoelens ontdekken. Als je moeite hebt om over je gevoelens te praten is het lastig om hier direct met iemand over te praten.


Therapie praten over gevoelens

Wat kan helpen is het starten van een ontdekkingstocht. Als je voor anderen nooit je gevoelens concreet onder woorden brengt kan het heel goed zijn dat je zelf niet eens goed weet wat je voelt. Je kind voelt zich gehoord en begrepen.


Een volgende keer zal je kind eerder met problemen naar je toe komen. En daardoor kan je je kind makkelijker helpen als dit nodig is. Maar praten over gevoelens is ingewikkeld. Deze week is het de openup-week.


Een initiatief van 3FM Tussenuur en MIND om jongeren met psychische klachten te stimuleren om over hun gevoelens te praten. Dit is hard nodig als je het mij vraagt want maar liefst van de jongeren met psychische klachten durft hier op dit moment niet open over te zijn. Waarom therapie zonder praten ? Bij therapie denk je waarschijnlijk meteen aan gesprekstherapie waarbij je over je gevoelens gaat praten om ze “uit te praten ”. Maar soms is praten net moeilijk en dan is non verbale therapie vaak een betere keuze. Je voelt je niet goed in je vel, maar je weet niet precies waarom?


Ik was bang voor mijn gevoelens , voor de negativiteit, de wanhoop, de pijn en de tranen. Ik wilde me niet eenzaam en rot voelen als ik alleen thuis was. Eenmaal in therapie kon ik slecht praten over wat er speelde omdat ik enkel kon praten over rationele feitjes en niet over mijn gevoelens.


Therapie praten over gevoelens

FM sprak met hem over openstellen, oftewel: openuppen. Als je praat over je problemen, verwerk je ze beter. Als je behoefte hebt om te praten over je gevoelens , ervaringen, verwachtingen en verlangens en dat niet met een partner, familie of goede vriend kan doen, is gesprekstherapie een uitstekende oplossing. Wij werken vooral rond seksualiteit, seksueel misbruik, relaties enz. Indien nodig zoeken wij samen met jou naar meer gespeciliseerde.


In gesprekken met ouders over de opvoeding van de kinderen komen regelmatig negatieve uitingen over het gedrag van kinderen naar voren. Als pedagoog vind ik het belangrijk om ook de gevoelens en gedachten van de kinderen te horen. Dit werkblad kan daarbij helpen.


De tekening spreekt aan en nodigt uit om met verschillende kleuren aan de gang te. Door over zijn monster te praten kan een kind indirect – en daardoor veilig – iets vertellen over zichzelf. Pas wel op dat je het niet te letterlijk neemt: niet alles wat een kind vertelt hoeft over hemzelf te gaan. En vind je het helemaal lastig als het om je gevoelens gaat? Therapie Rhoon bij Ilse: Snel een afspraak voor therapie en emdr- therapie in de regio Rhoon.


Ik begeleid volwassenen en kinderen (vanaf jaar) bij veel verschillende soorten klachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts