vrijdag 23 augustus 2019

Samengestelde zinnen

Samengestelde zinnen

De zinnen zijn gelijkwaardig aan elkaar. Doelen: Je kan van kleine zinnen lange zin maken. Je kan een voegwoord gebruiken om een samengestelde zin te maken.


Een zin bestaat soms stiekem uit meerdere, kleinere zinnen. Het is dus handig om zo’n samengestelde zin te leren herkennen. Zij de onderstaande zinnen enkelvoudig of samengesteld?


Tip: kijk hoeveel persoonsvormen erin staan. Eén persoonsvorm = enkelvoudige zin. Meer dan één persoonsvorm = samengestelde zin. Samengestelde zinnen die bestaan uit twee (of meer) hoofdzinnen noemen we nevenschikkend.


Een samengestelde zin heeft meerdere persoonsvormen! Opdracht: ontdek de persoonsvormen en verbindingswoorden in onderstaande zinnen. Wanneer je langdurig pijn hebt, moet je naar de huisarts gaan. PV = PV = Verbindingswoord = 2. In het vervolgfilmpje lef ik uit welke soort bijzin.


Een nevenschikkend voegwoord komt voor in een samengestelde zin die uit twee hoofdzinnen is opgebouwd: beide zinnen zijn even belangrijk en hebben vaak dezelfde zinsbouw. Zo’n zin noem je daarom ook een nevenschikkende zin. Naast onder- en nevenschikkende voegwoorden, kun je dus zeggen dat je ook onder- en nevenschikkende zinnen hebt. Nevenschikking en onderschikking zijn termen die gebruikt worden om de relatie tussen delen van samengestelde zinnen te beschrijven. Er bestaan enkelvoudige en samengestelde zinnen.


Een enkelvoudige zin bestaat uit slechts één hoofdzin, en heeft maar één persoonsvor‘Lisa kijkt naar het journaal. Je weet uiteraard wat een zin is. Maar dat een zin ook een naam heeft? Deze les ga je leren wat enkelvoudige zinnen en samengestelde zinnen zijn. Dat wist je vast nog niet!


We beginnen bij het begin, de enkelvoudige zin. Zo'n zin, die eigenlijk uit twee zinnen bestaat, noemen we een samengestelde zin. Je moet weten hoe je het onderwerp vindt.


Samengestelde zinnen

Als men alleen gebruik maakt van simpele zinnen , wordt het schrijven nogal saai en te simplistisch voor de lezers, alsof ze speciaal voor de kinderen geschreven zijn. Er zijn natuurlijk eenvoudige, samengestelde , complexe en samengestelde complexe zinnen. Studenten verwarren vaak tussen samengestelde en complexe zinnen. Tijd Inhoud van de les Did.


Organisatie min min. Als een samengestelde zin uit twee hoofdzinnen bestaat, ontleed je beide hoofdzinnen. De bijzin benoem je als zinsdeel van die hoofdzin.


De onderwerpszin Wanneer de bijzin de functie van onderwerp heeft, noem je deze bijzin de onderwerpszin. Het zijn allemaal samengestelde zinnen. Pas als je de hele zin goed hebt, worden de persoonsvormen groen. Ik ga naar de markt, omdat ik appels wil kopen. Deze inhoud is intellectueel eigendom van ExtraNederlands.


Gebruik door derden is alleen toegestaan ter ondersteuning van (de lessen in) het vak Nederlands in het basis- en voortgezet onderwijs. Het ontleden van de samengestelde zin lijkt ingewikkel maar met de juiste stappen moet dat lukken. Zo zie je dat een bijzin eigenlijk niets anders is dan een zinsdeel met een persoonsvorm (PV).


De twee voorbeeldzinnen laten dat zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts