vrijdag 27 oktober 2017

Plezier op het werk erkenning

Positief: Erkenning moet de nadruk uitsluitend en alleen leggen op de positieve aspecten van de werknemer of zijn werk. Aangeven dat een medewerker zoveel beter heeft gepresteerd dan de maanden daarvoor benadrukt weer het negatieve verleden en moet je dus niet doen. Tip 1: Doe iedere dag bewust dingen waar je plezier aan beleeft. Vaak zijn het kleine - op het eerste zicht onbenullige - dingen die je blij maken, zoals onbekenden op de gang een goeiemorgen toewensen, je collega’s verrassen met koffie, een sms’je sturen naar een teamgenoot die een spannende presentatie moet geven enz. Door in- en ontspanning ( werk en thuis) af te wisselen houd je plezier in je werk en voorkom je werkstress.


Plezier op het werk erkenning

Meer tips voor plezier in je werk. Wil je meer werkplezier? Breng de bovenstaande tips in praktijk. Uiteraard zijn er nog meer manieren om het plezier in je werk te verhogen en de alledaagse stress van je werk te verminderen. Werk is meer dan zomaar iets doen: werken, en samen werken, heeft een diepe, vormende ‘werking’ op wie we zijn.


Dat heeft alles te maken met een basisbehoefte van mensen, namelijk de behoefte erkend te worden in wat je doet, en het feit dat werk altijd groter is dan wijzelf zijn. Wij maken het werk niet, het werk maakt ons. Dit is een initiatief van Buurtsuper.


Plezier op het werk, werkt! Ook het bieden van ontwikkelmogelijkheden, erkenning en waardering voor wat iemand doet en voldoende feedback, maken dat iemand zich competent voelt. Laat mensen vooral werken vanuit hun talenten.


Dat geeft hen persoonlijk het gevoel competent te zijn in het werk, en levert waarschijnlijk ook waardering van klanten en collega’s op. In het vorig nummer van Actuascan, hebben we het gehad over het belang van erkenning en waardering op het werk. We onderscheidden types erkenning.


Plezier op het werk erkenning

Werkplezier: hebt u plezier in uw werk ? Het geheim van plezier hebben in je werk schuilt niet in alleen doen wat u leuk vindt maar ook in leuk vinden wat u doet. Welzijn op het werk’ werd in de studie opgevat als de som van drie componenten: de omgeving (omkadering op het werk), ‘care’, of erkenning (respect van oversten) en emotie (interesse en plezier op het werk). Die aspecten zijn dus eigenlijk een soort checklist: zijn ze aanwezig op je werk , dan kan je niet anders dan er plezier beleven. Het eerste wat opvalt is dat verschillende mensen ook verschillende ideeën hebben over wat heb plezier geeft in het werk.


Er is dus geen standaardrecept te bedenken dat altijd voor iedereen werkt. De verschillen zijn onder meer terug te leiden op het type werk , soort branche, opleidingsniveau, leeftijd en geslacht. Toch is er wel een aantal. Je werk is meer dan alleen inhoud. Je bent namelijk nooit alleen.


En wil je je teamleden interessant werk bezorgen, dan volstaat het om te weten wat elk van hen motiveert. Stel dat je alleen al aan deze drie zaken werkt, dan garandeer ik je dat dit een positieve invloed zal hebben op het engagement en de prestaties van je team. Het vraag alleen moeite en toewijding. Wat enkele jaren geleden nog ondenkbaar leek is nu mogelijk. Werkgevers zien in dat jobtevredenheid een grote weerslag heeft op de psyché, gezondheid en prestaties van hun werknemers en laten steeds meer ruimte voor het realiseren van een positieve werkatmosfeer.


Daar zou niets aan zijn. Zorg voor individuele doelen, teamdoelen en bedrijfsdoelen. Vier daarna iedere mijlpaal die bereikt wordt. Koppel ook een beloning aan een goede prestatie.


Al is het alleen al de erkenning - dat het iemand opvalt als er goed werk wordt geleverd. Ruim procent van de medewerkers geeft aan trots te zijn op het werk dat ze doen. De stelling ‘Ik vind mijn werk leuk’ wordt gemiddeld beoordeeld met een rapportcijfer 8. Blijf niet aanmodderen als je dit meemaakt. Komen jullie er niet uit? Dan is het beter een andere baan te zoeken.


Want, werk je met plezier ? Dan geeft dat je positieve energie. Maakt je productiever, creatiever en meer gemotiveerd waardoor je stress op het werk. In aanwezigheid van tientallen collega’s ontving zij uit handen van korpschef Erik Akerboom de befaamde Team Award.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts