donderdag 5 mei 2016

Mooiste amsterdamse woorden

Mooiste amsterdamse woorden

Het woord bijgoochem is gekozen tot mooiste Amsterdamse woord. Pure trots: dit zijn de mooiste Rotterdamse woorden. En wie kan dit beter voor doen dan onze Jules? Door Jonathan van Noord. Hij is auteur van onder andere de Amsterdamse Spreukenkalender, waarvan in september weer een nieuwe editie uitkomt.


Het Jiddisch is de Hebreeuws-Duitse mengtaal van de Joden die zich in de zeventiende eeuw in de Nederlanden – met name in Amsterdam – vestigden. Op markten, in winkels en cafés spraken deze Joden hun eigen taal. Uiteindelijk kwamen veel woorden zo in het Amsterdamse dialect terecht, ook in. Achenebbisj is Mokums mooiste woord Achenebbisj is Amsterdams mooiste woord.


Rotterdam is een trotse stad met zelfs zijn eigen uitdrukkingen. Of lelijkste, het is maar hoe je het bekijkt. En daar mottie nog mee vreten ook. Wat een bek heb die vent.


Het wordt tegenwoordig ook gebruikt als een onhandig persoon. Lezers van het Parool hebben het mooiste Amsterdamse woord gekozen. Dat betekent armoedig of rommelig.


Het Parool deed een verkiezing. Het mooiste Amsterdamse woord? Op twee was geëindigd: pikketanissie. Waar komt dit woord vandaan, wat betekent het en in welke situaties kunnen we dit woord. Volgens sommige chauffeurs één van de mooiste Amsterdamse woorden die er is.


Nieges betekent zoveel als ongeluk of pech. Daar zit de nieges op, dat brengt nieges, daar krijg je nieges van: het betekent allemaal in ieder geval niet veel goeds. In het Vlaams is goesting (lust, zin) het mooiste woord volgens luisteraars van VRT-radio. We kunnen woorden extra mooi vinden vanwege de klank, het ritme, de betekenis of (onbewuste) associaties. Op het Schrijven Online-forum is er lang gediscussieerd over mooie woorden.


Maar wat wordt het mooiste Amsterdamse woord? Pikketanissie, befgajes, sijssieslijmer? En kort nadat dat mooiste woord in het zonnetje wordt gezet verschijnt het boek Amsterdams mooiste woord. Honderdvijftig woorden , voorzien van geschiedenis, van verhalen van lezers. Behalve voor het vertalen van woorden , kun je bij ons ook terecht voor synoniemen, puzzelwoorden, rijmwoorden, werkwoordvervoegingen en dialecten.


Waarom vinden we deze woorden mooi? Volgens Ewoud Sanders van Onze Taal is de associatie die we bij woorden hebben de voornaamste reden waarom we woorden mooi vinden. Lief en file bestaan uit precies dezelfde letters,” schreef hij in Onze Taal. Toch werd liefde verkozen tot mooiste woor en file niet. We zetten de mooiste Haagse woorden en uitdrukkingen voor je op een rij.


Asbak – Zo noem je in Den Haag een prullenbak. Beschuitstuitah met sallûf – Broodje bal met mayo. Een groot deel van de bekendste Amsterdamse muziek komt uit de Jordaan en is van bekende Amsterdamse artiesten zoals Tante Leen en Johnny Jordaan. In dit artikel hebben wij de mooiste Amsterdamse liedjes op een rijtje gezet, zodat jij heerlijk met deze smartlappen mee kan zingen. Van de woorden die ooit als typisch Amster-dams golden, zijn het de Jiddische leenwoorden die zich tot ver buiten Amsterdam en over alle generaties hebben verbreid.


Mooiste amsterdamse woorden

Amsterdamse vor-mingen als stukkies draaien en drijfsijssie lijken daarentegen gedoemd te verdwijnen. De mooiste uitdrukkingen zijn verzameld in ‘Mokums laatste woorden ’. Een handzaam boekje met uitleg over de betekenis en oorsprong van typisch Amsterdamse uitspraken voor het laatste afscheid. Een fraai voorbeeld is het senappan , dat afkomstig is van ‘snaphaan’ en in de Indonesische taal vrij algemeen gebruikt wordt voor ‘geweer’. Bestel gratis ‘Mokums laatste woorden ’ Met onze nieuwe campagne brengen we een ode aan de Amsterdamse taal met Mokumse uitdrukkingen voor het laatste afscheid.


Dankzij de vele positieve reacties die wij hierop ontvingen, hebben we de mooiste typisch Amsterdamse uitspraken voor u gebundeld in ‘Mokums laatste woorden ’. De Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters (BAK) is een hulpmiddel voor leerkrachten om de woordenschat van leerlingen in de onderbouw van de basisschool uit te breiden. Met de woordenlijst wil de gemeente Amsterdam bevorderen dat kinderen die naar groep drie gaan, 2. Winklers voornaamste informant, Johan ter Gouw stelde een indeling voor met buurtgebonden dialectgebieden die nam hij over in zijn Algemeen Nederduitsch en Friesch Idioticon. Culinair en kunstzinnig, dát zijn de beste woorden om de Noord-Spaanse stad Bilbao te beschrijven. Avonds struin je lang de sfeervolle eetgelegenheden. Als klein meisje hield ik al enorm veel van schrijven.


Mooiste amsterdamse woorden

Toen ik letterlijk alle boeken van de kinder-en volwassenenafdeling uit de bieb twee keer had gelezen, besloot ik zelf de touwtjes, of in dit geval pen, in handen te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts