donderdag 12 mei 2016

Hoe kan je zien of een land welvarend is

Rijkdom en welvaart: waarom is Nederland een rijk land ? Waarschijnlijk omdat het in vergelijking met andere landen zo rijk en welvarend is. Dankzij inkomsten uit aardolie en gas kan het land uitgebreide sociale voorzieningen, degelijk onderwijs en een hoge levensstandaard voorzien. Je kan zo nog wel even doorgaan.


Om te weten hoe welvarend een land is in ruime zin , heb je de Human Development Index , afgekort de HDI. De HDI is bedacht door de Verenigde Naties. Hoe wil je verdedigen dat je straks multimiljardair bent, omdat je gegokt hebt met een extra hypotheek op je huis, of je spaargel door er energie verkwistende ‘Bitcoins‘ voor te kopen, terwijl iemand die geen cent te makken ha betaald werd in Dollars of Euro’s, en op de ‘kleintjes‘ lette door de verwarming een graadje lager te.


Griekenland is van de 36ste naar de 56ste plaats gegaan. Italië zakte van naar 35. De kosten berekenen van emigratie naar een welvarend land. HET is een bekend tafereel in consulaten overal in de ontwikkelingslanden: een wachtkamer vol met mensen die zenuwachtig wachten op het door hen aangevraagde persoonlijke onderhoud.


Als ik weet dat ik in het allerslechtste geval – een ontslag – kan terugvallen op een uitkering , is het gemakkelijker om iets uit te bouwen. Op al deze vlakken scoort België hoog en daarom kan het beschouwd worden als een rijk land. Een van de grootste exporteurs ter wereld Op economisch vlak is het voor de welvaart van een land cruciaal om veel te kunnen exporteren naar andere landen.


Hoe meer goederen je kan uitvoeren, hoe meer inkomsten er binnenkomen. Ook hier scoort België. Wil je dit nog terug zien in de metingen van de welvaart dan zal je van het BNP per hoofd van de bevolking de kosten voor de basisbehoeften af moeten trekken.


Als je dit hebt gedaan heb je de echte meting voor de welvaart in een land volgens de maatstaven van de meeste mensen. Om een idee te geven : waar in ons land van de bevolking een trauma krijgt , is dat in China een schamele. Opvallend genoeg is de onderzoeker in kwestie vooral verbaasd over de uitkomsten en spreekt hij over een kwetsbaarheidsparadox. Nederland is een welvarend land met een open economie, die sterk leunt op de buitenlandse handel, met name met Duitsland.


De economie wordt getypeerd door stabiele verhoudingen, een matige inflatie , een terughoudend financieel beleid en door zijn belangrijke rol als Europese transportader. Het hangt natuurlijk ook een beetje van je persoonlijkheid af, sommige mensen zijn nu eenmaal beter in stress-management dan anderen. Hoe dan ook, als mensen liegen, kan je het soms zien aan hun gestreste uiterlijk. Zenuwachtig van het ene op het andere been springen, bijvoorbeel kan een teken zijn van een leugen.


Hoe kan je zien of een land welvarend is

Maar schulden tellen niet mee bij het bepalen van het rijkste land. Het gaat namelijk om het totale vermogen van een land. Je kunt een land dat niet welvarend is niet welvarend houden. Je moet het eerst welvarend maken.


Figuren als Rutte, die geen enkel idee hebben van hoe een normale werkende Nederlander er voorstaat varen blind op cijfertjes die eerst flink zijn opgepoetst en daarna van nieuwe definities worden voorzien, om vervolgens ‘nieuwe rekenregels’ op los te hebben gelaten. Het aanbod van Netflix in Amerika is vele malen groter dan in Nederlan en dat is natuurlijk best vervelend. Er zijn verschillende oplossingen, maar Netflix werkt die steeds actiever tegen met blokkades. Wij laten zien hoe je in Nederland toch nog kunt genieten van de Amerikaanse Netflix.


Hoe verder je van het centrum afgaat, hoe rustiger het wordt. Als je van plan bent om veel met de bus te reizen dan is het raadzaam om een zogenaamde bus guide te kopen, waarin je de routes, de tijden en de tarieven terug kunt vinden. IP adres veranderen naar ander land. Ik ga je laten zien hoe je dit makkelijk zelf kunt controleren.


Zelf controleren of een auto geïmporteerd is. Via deze kentekentool van de RDW kun je via het Nederlandse kenteken een hoop gegevens van een specifieke auto inzien. Vul het Nederlandse kenteken in, en kies voor “vervaldata en historie”.


Hoe kan je zien of een land welvarend is

Dit is te vinden onder het kopje. We bieden een aantal tools aan die mensen zelf de controle geven over wat ze met wie delen. Je ziet dat het gemiddelde geluk lager is in armere landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts