woensdag 11 juli 2018

Kattengedrag kopjes geven

Als je thuis komt, zal je kat je begroeten. Soms gaat ze op haar achterpoten staan en geeft kopjes met haar voorhoof maar ze kan ook langs je benen strijken, de staart langs je kuiten halen en lekker tegen je aan wrijven. Een van de belangrijke signalen waaruit je de gevoelens van een kat kunt halen zijn bijvoorbeeld het geven van kopjes.


Kattengedrag kopjes geven

Als katten namelijk heel veel kopjes geven dan voelt deze zich heel veilig en blij. Sproeien minder goed teken. Een kat is daarentegen niet gelukkig indien deze veel plast of sproeit in huis. Kopjes geven maakt onderdeel uit van natuurlijk kattengedrag. In sommige gevallen kun je de kopjes zien als teken van vriendschap.


Maar katten geven ook kopjes om zichzelf gerust te stellen tijdens spannende situaties. Als katten kopjes geven , kunnen ze dat heel nadrukkelijk doen: heel zorgvuldig met de wangen (en lippen) ergens langs wrijven. Dat doen ze vaak aan punten die uitsteken, zoals takjes of hoeken van de tafel of bank. Alle katten geven kopjes , zowel grote katachtigen als huiskatten. Wist je eigenlijk dat er meerdere vormen van kopjes geven bestaan?


En dan hebben we het nog niet eens over het verschil tussen een aarzelend kopje en een keiharde kopstoot! Een kat kan meerdere redenen hebben om kopjes te geven. Als jij de ontvanger bent, kun je gerustgesteld zijn.


Je kat toont haar genegenheid voor jou, ze wil je niet tot eigendom maken. Een kitten leert om zijn staart in de lucht te steken, kopjes aan zijn moeder te geven , te kneden en te spinnen. Schoonlikken doen moeders weer bij hun kittens. Naast het feit dat je kat aandacht wil, is er nog iets aan de hand. Ze hebben namelijk een soort stofje in hun klieren bij hun pootjes en gezicht dat ze door kopjes proberen af te geven aan ons.


Kattengedrag kopjes geven

Dit zou voor katten een soort friendly smell zijn. Maakt je ‘s ochtends wakker door over je heen te lopen en kopjes te geven. Een rechtop staande staart is een teken van vriendelijkheid (zolang de staartharen niet rechtop staan). Als de kat enthousiast is, bijvoorbeeld omdat u thuiskomt of omdat u zijn eten aan het klaarmaken bent, kan hij u benaderen met een rechtopstaande, soms zelfs kwispelende, staart.


De kat zal u hierbij waarschijnlijk kopjes geven en miauwen. Deze blog verscheen eerder op Verhuisdieren. Altijd al willen weten waarom katten kopjes geven ? Wat een omhooggestoken staart betekent? Of hoe je angst, agressie en vriendelijkheid bij katten herkent?


Kattengedrag kopjes geven

Onderwerpen zijn: de domesticatie. Naast het krabben kunnen katten ook geur afgeven aan voorwerpen en plaatsen door: kopjes te geven , te sproeien of hun uitwerpselen niet te begraven. Een kat die opgewonden of gestrest is zal vaak meer en heviger aan voorwerpen gaan krabben, omdat dit een manier voor de kat is om zich af te reageren. Waarom geven katten kopjes en wat betekent het?


Wanneer een kat een kopje geeft, duwt hij zijn hoofd tegen je aan en wrijft hij met zijn wangen langs een lichaamsdeel. We zijn dol op onze katten. We praten wel met ze, maar begrijpen doen we ze niet altijd. Kattengedrag , leer jouw kat begrijpen. Toch vertoont je kat bepaalde gedragingen om jou te laten weten hoe hij zich voelt!


Als we echter kijken naar het natuurlijke kattengedrag , dan zien we dat katten eigenlijk hele sociale dieren zijn. De bak dient regelmatig te worden schoongemaakt, haal er iedere dag de ontlasting uit en verschoon regelmatig het grit. Uit onderzoek is gebleken dat katten de voorkeur geven aan een dunne laag boven een dikke laag, ook het soort grit kan bepalend zijn bij voorkeur een fijn grit dat niet stuift en geen luchtjes geeft. Het beste dat u kunt doen in zo’n periode is extra geduld met uw kat hebben, zoveel mogelijk dingen op dezelfde manier blijven doen, maar overdag de kat wat extra aandacht te geven.


Het kan zijn dat ze daardoor ook meer gaan miauwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts