dinsdag 31 juli 2018

Hsp kenmerken kind

Je hebt een vermoeden dat je kind hooggevoelig is. Dan wil je graag weten aan welk gedrag je hooggevoeligheid herkent. Sommig gedrag komt veel voor bij een hooggevoelig kind. Dit betekent niet dat je hooggevoelig kind al dit gedrag hoort te vertonen om hooggevoelig te zijn. Het betekent wel dat de meeste van deze gedragskenmerken herkenbaar zijn.


Deze kenmerken worden HSP kenmerken genoemd. In het onderstaande filmpje licht ik kenmerken van HSP toe. Twijfels hierover ontstaan echter makkelijk. Is er bijvoorbeeld verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig?


Kenmerken van HSP bij kinderen. Sommige HSP ’s nemen bijvoorbeeld geuren beter waar, kunnen smaken tot in de kleinste nuances onderscheiden of horen het stilste gekraak in huis. Accepteer je HSP kind zoals hij is. Een HSP kind is namelijk bewust van onrecht, conflicten en leed en voelt de gerelateerde emoties.


HSP , ofwel hooggevoeligheid Wat is hoog sensitiviteit en wat zijn dan die kenmerken van HSP ? Het begrip HSP (hoog sensitief persoon), of hoog sensitieve persoonlijkheid hoor je tegenwoordig steeds vaker vallen, maar wat houdt dit nu precies in? Er bestaat helaas nog geen feilloze manier om te bepalen of een baby zich zal ontwikkelen als HSP. Er zijn verschillende eigenschappen of kenmerken waar je hooggevoelige mensen aan kunt herkennen. In dit artikel bespreken we kenmerken kort en bondig. Wil je meer weten over kenmerken van hoogsensitiviteit?


Lees dan dit artikel over HSP kenmerken. Doe de test om erachter te komen of jouw kind kenmerken van hooggevoeligheid heeft. En blijkt je kind gevoelig te zijn?


Hsp kenmerken kind

Checklist HSP kenmerken hoogsensitief persoon. De zintuigen van een HSP zijn voortdurend gericht op de receptie en registratie van zelfs de geringste verandering. HSP test Deze zelftest en de test voor hoogsensitieve kinderen zijn gebaseerd op onderzoek van Elaine N. De testen werden opgesteld aan de hand van een eerder beperkte en eenzijdige doelgroep en laten teveel ruimte voor interpretatie.


Is mijn kind hooggevoelig? Beantwoord de vragen zo goed als je kunt. Ja als het in ieder geval enigszins opgaat of gedurende een aanzienlijke periode in het verleden opging. Kies Nee als het niet speciaal of helemaal niet opgaat voor je kind. Ook hier geldt: het kind hoeft niet alle hierboven staande kenmerken te hebben om HSP te zijn.


En daarnaast zijn er nog meer kenmerken die het kind met HSP kan hebben. HSP zijn is géén afwijking Mensen denken wel eens dat HSP zijn een afwijking is, net zoiets als ADHD hebben of autistisch zijn. Wat een hooggevoelige ook kan kenmerken , is dat hij (of zij) meer dan de mensen om hem heen behoefte heeft aan bezinning, schoonheid en diepgang. Hij mediteert of doet aan yoga, is in kunst of muziek geïnteresseer voelt zich verantwoordelijk voor het milieu of voor de minder bedeelden in de samenleving. Als je voor een kind dertien of meer vragen met ja beantwoordt hebt, is een kind hooggevoelig.


Het verwarrende is, dat kinderen met stoornissen als PDD-NOS, ADHD of ADD ook veel van deze kenmerken kunnen laten zien. Zijn veel van die kenmerken op jouw kind van toepassing dan zijn er op het internet diverse testen die je kunt uitproberen. Het is vaak lastig in te schatten of het kind hooggevoelig is. Deze kinderen zijn vaak juist extreem sociaal en actief.


In de hsp test hieronder kan je zien of jouw kindje kenmerken van hoogsensitiviteit heeft. Op basis van haar onderzoek heeft Elaine Aron een checklist gemaakt waaruit kan blijken of je kind een HSK is. Alle kenmerken zijn op hem van toepassing behalve het slapen. Mijn zoontje is ook een HSP kind.


Hij slaapt altijd meteen in. Wat ik daaraan doe is: ik zing al vanaf zijn geboorte elke avond hetzelfde slaapliedje voor hem (hij is inmiddels 7). Onderstaand elf van de drieëntwintig kenmerken die Aron noemt in haar lijst.


Hoogsensitiviteit kan een karaktereigenschap zijn die je probleemloos met je meedraagt. Mensen kunnen echter ook last ondervinden aan hoogsensitiviteit. In dat geval is het belangrijk om de kenmerken en symptomen van een HSP te kunnen identificeren.


De HSP test is een zelftest die bestaat uit een tal vragen. Dit gebeurde aan de hand van kwalitatieve interviews met hoogsensitieve personen. Er is een Hsp test versie voor kinderen en volwassenen.


Totdat ik de kenmerken van de HSS-er aan haar liet zien, haar reactie? Ze herkende alle kenmerken in mij. Het Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen, oftewel LiHSK, geeft informatie, advies en begeleiding op maat voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders. In het blog “Waarom zoekt mijn hooggevoelig kind prikkels juist op? In dit blog geef ik eerst een lijst van kenmerken van strong-willed.


Een kind kan dus ook heel goed strong-wille maar niet hooggevoelig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts