donderdag 12 april 2018

Depressief persoon herkennen

Mentale ziektes zijn moeilijker te herkennen aangezien je veel van de symptomen niet fysiek kan vaststellen. Een depressief persoon heeft de meeste behoefte aan mededogen en begrip. Je moet niet alleen goed luisteren, maar je moet gevoelig zijn voor wat je zegt wanneer je over de depressie spreekt.


Depressief persoon herkennen

Iemand vertellen om het van zich af te zetten of op te vrolijken is een vreselijk, onbehulpzaam iets om te zeggen. Schrijver Joost Zwagerman was depressief. Niemand zag aankomen dat hij een eind aan zijn leven zou maken.


Hoe herken je iemand die een depressie heeft? Directeur Jan Mokkenstorm van. Verschillende deskundige en instanties hebben daarom samen een richtlijn opgesteld met de symptomen waaraan je een depressie kunt herkennen. Als je depressief bent, ben je al minstens twee weken. Een angstig gevoel of een dipje kent iedereen.


Maar als dat gevoel niet weggaat, heb je misschien een angststoornis of depressie. Er samen over praten helpt. Het is niet gemakkelijk om depressie in een naaste te herkennen. Toch zijn er wel tekenen aan de wand. Je ziet het aan het gebrek aan levenslustigheid en initiatief maar vooral ook aan zijn of haar manier van praten.


Als je het gevoel krijgt dat je de situatie niet onder controle krijgt, zoek dan zo snel mogelijk hulp. Probeer de persoon echter nooit alleen te laten tijdens een crisis. Probeer hem of haar te stimuleren om professionele hulp te zoeken indien nodig. Het vroegtijdig herkennen en onderkennen van klachten en in een vroeg stadium hulp zoeken verhoogt de effectiviteit van de behandeling en kan voorkomen dat de depressie onnodig lang duurt. Het is verstandig om bedacht te zijn op de signalen die een voorbode kunnen zijn voor het ontwikkelen van een depressie.


Erkennen dat je depressief bent, is immers vaak niet vanzelfsprekend. Dat helpt niet, omdat iemand die depressief is al vaak gevangen zit in een draaikolk van zelfverwijten. Veroordeel dit gedrag niet maar laat merken dat je weet dat het bij de depressie hoort. Depressie is een ziekte en een depressief persoon is zichzelf niet. Probeer te begrijpen dat alles wat normaal was, niet meer zo is.


Toch hoeft verdriet zich niet als symptoom te manifesteren bij een depressief persoon , aangezien prikkelbaarheid zijn bekende neefje is. Hoe vreemd dit misschien ook klinkt, hoeft een depressief persoon helemaal niet per se verdrietig over te komen, maar zal hij wel tekenen van prikkelbaarhei frustratie of onevenwichtigheid vertonen. Deze site is bedoeld voor jongeren die leven in twee culturen en last hebben van sombere gedachten, down zijn of niet lekker in hun vel zitten.


Kortom over hoe je je voelt als je stemming niet helemaal oke is. Het geheel van elementen waaruit een depressie bestaat, kunnen van persoon tot persoon verschillen. Niet iedereen die depressief is, heeft alle genoemde klachten of symptomen. Omgekeerd is niet iedereen die enkele van deze klachten heeft depressief.


Het kan jaren duren voordat de bipolaire stoornis wordt herkend. Dit komt doordat de eerste verschijnselen vaak niet erg opvallen. Maar ook doordat meerdere perioden elkaar eerst afgewisseld moeten hebben.


Het kan zijn dat je niet precies weet waar je op moet letten. Is iemand echt depressief of valt het allemaal wel mee. Het is allereerst belangrijk om te onthouden dat een depressie van lange duur is. Een persoon kan dus niet één dag depressief zijn.


Hierdoor kunnen afspraken vergeten worden. Vergeet niet dat we te maken hebben met een stoornis en dat een stoornis ook een aandoening is. Omgaan met een manisch depressief persoon blijft moeilijk. Een ervaren geneesheer, arts of therapeut ziet het vaak in een oogopslag maar hoe kan jij zelf inschatten of je aan depressie lijdt, dan wel of iemand uit je omgeving depressief is.


Depressief persoon herkennen

Als de persoon waarvan je denkt dat die depressief is, onlangs is bevallen, houd dan rekening met een mogelijke postnatale depressie. Mensen met een depressie hebben meestal weinig zelfvertrouwen en vatten adviezen vaak op als een verwijt. Veroordeel dat niet, het hoort bij de depressie, hij vindt het zelf al erg genoeg dat hij zo denkt. Iemand is ziek en is zichzelf niet Bedenk dat depressie een ziekte is, een depressief persoon is zichzelf niet.


Zeg hem dat ook, dat hij depressief is en daardoor alles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts