donderdag 26 april 2018

Wettelijk samenwonen schulden

Dit betekent dus dat als een partner schulden heeft, de schuldeiser dit enkel mag invorderen bij die partner. Wanneer beide partners samen iets aankopen en daardoor schulden maken, kunnen die schulden uiteraard wel ingevorderd worden bij beide partners. Bij wettelijke samenwoonst zijn bovendien beide aansprakelijk voor de gezinsschulden. Dit hangt af van het stelsel dat jullie gekozen hebben om samen door het leven te gaan: trouwen, wettelijk samenwonen of feitelijk samenwonen.


Jullie zijn, ongeacht of jullie gehuwd zijn of samenwonen , sowieso samen aansprakelijk voor de schulden die jullie samen zijn aangegaan om de gezinsuitgaven of de opvoeding van de kinderen te financieren. Deze aangifte geeft een zekere juridische bescherming. Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners. Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk samenwonen.


Er zijn dan ook geen rechten of verplichtingen tegenover elkaar in verband met de verdeling van goederen, de terugbetaling van schulden en de eigendom van bv. Elke partner blijft eigenaar van zijn eigen bezittingen en inkomsten. Keerzijde van de medaille: als een van beiden overlijdt, dan erft de partner wettelijk gezien niet. Vaak ontvang ik vragen over schulden die door een partner worden gemaakt bij wettelijk of feitelijk samenwonen. Kan men daar mee voor opdraaien?


Hoe kan men dit voorkomen? Welke vorm van samenwonen ? Het antwoord op deze vragen verschilt volgens de manier waarop je gaat samenwonen. Als je partner (veel) schulden heeft, heeft dat ook effect op jou als jullie gaan samenwonen. Of je aansprakelijk bent voor de schuld van je partner of andersom, hangt onder andere af van jullie samenlevingsvorm. Schulden en samenwonen : wie is aansprakelijk?


Gehuwd of wettelijk samenwonend: wat bij schulden ? Als u een fiscale schuld heeft, zal die fiscus die komen invorderen. Dat kan de fiscus niet alleen doen voor een persoonlijke schul maar ook voor de belastingschuld van uw echtgenoot. Elk huwelijk is onderworpen aan een huwelijksvermogensstelsel, ook indien er geen huwelijkscontract werd afgesloten.


Wettelijk samenwonen schulden

Indien koppels géén huwelijkscontract hebben afgesloten, vallen ze onder het wettelijk stelsel en dit vanaf de dag van hun burgerlijk huwelijk. Zowel feitelijk samenwonen , wettelijk samenwonen als trouwen heeft bepaalde voor- en nadelen. Deze verschillende vormen van samenwonen verschillen op bepaalde vlakken van elkaar. Een weloverwogen keuze maken, veronderstelt kennis van zaken. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal het ene meer voor de hand liggen dan het andere.


Wie kan feitelijk samenwonen ? Elke persoon die jaar is kan feitelijk samenwonen. Samenwonen is een vlag die verschillende ladingen kan dekken. Houdt wettelijk samenwonen dezelfde rechten in als trouwen? Alleen kan de deurwaarder (vij wanbetaling van haar kant) wel al de meubels uit jullie woonst aanslaan omdat er geen duidelijkheid is wat van wie is op dat ogenblik.


Wettelijk samenwonen schulden

Gelukkig zijn er een aantal manieren om je schulden af te lossen: Als eerste kun je met spaargeld schuld aflossen. U kan ook wettelijk gaan samenwonen met familieleden zoals broers, zussen, ouders of kinderen of met iemand anders. Dit is niet hetzelfde als een samenlevingscontract! Een wettelijke samenwoning heeft onder meer ook gevolgen op het vlak van belastingaangifte, verblijfsrecht, erfrecht, verwerven en beheren van gezamenlijke goederen, schulden ,. Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat en je partner heeft schulden , dan kun je vastleggen dat je niet aansprakelijk bent voor zijn of haar schulden. Zonder deze huwelijkse voorwaarden kan de schuldenvrije partner toch aansprakelijk gesteld worden voor de schulden.


Bij dit principe krijg je meer bescherming dan feitelijke samenwonenden. Samen hebben jullie bijna dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel. Wettelijk samenwonen kan door een verklaring van samenwoning af te leggen voor de burgerlijke stand van je woonplaats.


Wettelijk samenwonen schulden

Uit elkaar na wettelijk samenwonen en huis. Ik geloof niet dat hij over kapitaal beschikt om het huis over te nemen aangezien hij schulden heeft bij de btw en er. Wat zijn de gevolgen van jullie wettelijk samenwonen op jullie schulden ? Wie moet de lening van de wagen terugbetalen als jullie wettelijk samenwonen ? Moet jij de schulden betalen van de persoon met wie je wettelijk samenwoont?


Moeten alle uitgaven gedeeld worden als jullie wettelijk samenwonen ? Info over samenwonen en schulden. Je hebt een verklaring van wettelijk samenwonen afgelegd ferme. Om te kunnen aantonen dat bepaalde bezittingen uw persoonlijk eigendom zijn (bijvoorbeeld bij een echtscheiding, overlijden, of schulden ), is het belangrijk om een overzicht te maken van bezittingen en schulden als u gaat trouwen.


U kunt hiervoor het formulier Overzicht bezittingen, vermogen en schulden (pdf) gebruiken. Als jullie wettelijk samenwonen , moet je wel een verklaring van samenwoning afleggen voor de burgerlijke stand van jullie gemeente. Hierbij krijg je meer bescherming dan wanneer jullie feitelijk samenwonen en heb je bijna dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel. U bent wettelijk samenwonend als u samen met uw partner een verklaring van wettelijk samenwonen heeft afgelegd. Om deze verklaring af te leggen, dient u zich te wenden tot de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente.


Deze vorm van samenwonen brengt specifieke rechten en plichten met zich mee. De bescherming van de gezinswoning De gezinswoning is het onroerend goed dat het gezin geheel of gedeeltelijk tot voornaamste woning dient, en dat door het gezin de meeste tijd effectief wordt bewoond 9. Hoofdelijke aansprakelijkheid Alle schulden die één wettelijk samenwonende partner aangaat ten be-hoeve van het gemeenschappelijk leven en van de kinderen die de part-ners samen opvoeden, binden ook de andere partner. Gaat u samenwonen , wettelijk of feitelijk, dan behoudt u dat pensioen.


Bij een nieuw huwelijk gaat dit voordeel evenwel verloren. De ex-echtgeno(o)t(e) van een ambtenaar kan geen aanspraak maken op een pensioen wanneer hij of zij gescheiden is. Ook wettelijk en feitelijk samenwonenden kunnen na de samenwoning geen pensioen via hun ex-partner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts