maandag 5 februari 2018

Waaruit bestaat een europese partij?

Deze fracties zijn soms samengesteld uit Europese politieke partijen, maar vaker coalities van partijen met een min of meer gelijke politieke ideologie, of soms zelfs gelegenheidscoalities. Aandeel van iedere politieke fractie in het totale aantal zetels in het Parlement. In totaal zijn er zeven fracties gevormd. Lees verder voor meer informatie.


Waaruit bestaat een europese partij?

Na de bekendmaking van de resultaten van de Europese verkiezingen sluiten de nieuw gekozen Parlementsleden zich aan bij politieke fracties. Mocht het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten, zal dit. Er is steeds meer kritiek op dit Spitzenkandidatproces. In wezen steunt alleen de grootste fractie, de EPP, dit proces van ganser harte.


Oprichting van fracties : niet verplicht, wel nuttig. Het wordt om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de stemgerechtigden in de EU. Wat doet het Parlement ? In het oranje staat de Nederlandse politieke partij die in die fractie zit. Het laatste nieuws het eerst op NU.


De fracties weerspiegelen het politieke spectrum dat in alle EU-landen bestaat. Vertel ons wat je vindt of kom langs in ons bezoekerscentrum. We zijn gevestigd in het Huis van Europa aan de Korte Vijverberg in Den Haag.


Vier pro-Europese fracties (EVP, ALDE, SD en Groenen) zullen waarschijnlijk over van de zetels beschikken. Met circa zetels zullen De Groenen niet nodig zijn voor een meerderheid. Als de politieke samenstelling van het Parlement is gewijzig zijn er mogelijk nieuwe bondgenootschappen nodig en kunnen er nieuwe fracties ontstaan.


Vervolgens kiest het nieuwe Parlement de nieuwe voorzitter van de Europese. Europees Parlementsverkiezing in vogelvlucht. Salvini’s Lega heeft reeds. Een erkende fractie – met minstens parlementsleden uit minimaal EU-lidstaten – krijgt de garantie op zetels in commissies en rapporteurschappen. Aangesloten parlementsleden krijgen ook meer spreektijd in het parlement.


Afsplitsingen fracties Tweede Kamer. Zolang er fracties in de Tweede Kamer zijn (sinds het einde van de 19e eeuw), zijn er afsplitsingen voorgekomen. Vaak waren die het gevolg van meningsverschillen over de koers van de partij.


Waaruit bestaat een europese partij?

Het EU-opkomst gemiddelde ligt nu op 5 in de gehele EU (inclusief het V.K.). Dit is het hoogste percentage van de laatste jaar. Zij bepalen welke onderwerpen tijdens een plenaire vergadering i worden besproken, zij kunnen ook amendementen i (wijzigingsvoorstellen) indienen op wetsvoorstellen of verslagen waarover tijdens de plenaire vergadering wordt gestemd. Op na behoren de 7europarlementariërs tot één van de ‘groepen’ of ‘ fracties ’. Die corresponderen in grote trekken met politieke gezindhei maar het zijn geen Europese partijen. De resultaten van de Europese verkiezingen wijken niet veel af van die van de federale en gewestelijke verkiezingen.


Ecolo is in Brussel de winnaar. Assita Kanko (N-VA) raakte verkozen, Jan Cornillie (SP.A) niet. Volksvertegenwoordigers die zich binnen het parlement verenigen om inhoudelijk en logistiek samen te werken, vormen een fractie. De leden van een fractie behoren meestal tot dezelfde politieke partij. Een fractie bestaat uit minstens drie volksvertegenwoordigers.


Het lidmaatschap van een fractie verzekert een parlementslid van meer spreektijd. In een speciaal verkiezingsdossier besteedt Plus Online hier aandacht aan. Dat levert een rangschikking op in drie groepen: defenders, delayers en dinosaurs (klimaatverdedigers, uitstellers en dino’s).


Een rangschikking met klimaathelden en dino’s moet de klimaatbewuste kiezer een leidraad geven bij de nakende verkiezingen. Hij heeft de bevoegdheid Justitie toebedeeld. ECR, de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers waar de N-VA ook de vorige legislatuur lid van was. Didier Reynders geslaagd voor.


Waaruit bestaat een europese partij?

Het vertegenwoordigt de burgers van de EU-landen en de leden ervan worden dan ook om de vijf jaar rechtstreeks door deze burgers gekozen. Krijgen fracties EU-subsidie? Daarvoor zijn minimaal parlementariërs nodig die samen minstens een vierde van de lidstaten vertegenwoordigen.


Die stemmen gaan naar de Liberaal-Democraten en de Groenen. Daarnaast winnen ook de rechts-populisten aanhang, maar minder fors dan verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts