woensdag 7 februari 2018

Spelend leren in groep 3

Spelend leren in groep 3. Leerkrachten verrijken het onderwijsaanbod met betekenisvolle spel en differentiëren op basis van observaties. Thema boeken spellen groep In dit spellenpakket vind je spellen rondom het thema boeken voor taal en rekenen. Je kunt ze gebruiken in een circuit of neerleggen in de hoeken. De leerkracht begeleidt hen door mee te spelen.


Spelend leren in groep 3

Kinderen uit groep kunnen spelenderwijs kennis maken met de lesstof en. In de cursus ‘ Groep onder de knie’ gaan we dieper in op onder andere de werkwijze van een circuit om zodoende spelenderwijs kinderen te laten leren. En welke spelvormen bied ik aan? In dit artikel lichten we één spelvorm uit: Hilarische zinnen. Om dit te realiseren is het van belang dat al bij de start van groep een gedifferentieerd taal-, lees-, en rekenaanbod centraal staat.


Waarbij door middel van werkvormen jonge kinderen kunnen leren. De kinderen gaan met de overgang van groep naar groep , van spelend leren naar veel zitten en rustig werken. Hierbij moeten ze ook gerichte opdrachten uitvoeren. Met lezen en rekenen maken de kinderen grote sprongen in groep 3. In groep beginnen de kinderen officieel met lezen. De overgang van spelend leren in groep naar formeel leren in groep is voor veel kinderen best groot.


Spelend leren in groep 3

In het begin vinden de kinderen het nog erg spannen maar al snel komen de eerste vragen: “Wanneer mogen we gaan spelen? Moeten we alweer lezen? Tips spelend leren in groep - kern start In deze serie artikelen krijgen leerkrachten tips om spelend leren in te zetten in de klas. Je vindt diverse opdrachten op het gebied van lezen, spellen en creatief schrijven die je in het keuzewerk kunt opnemen, met de voorbereidingen erbij.


Het biedt kinderen vrijhei uitdagingen en het maakt ze gezonder door de beweging. Op dit moment werk ik met kinderen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Om zoveel mogelijk woorden aan te leren hebben we een aantal verschillende soorten spellen gemaakt. De spellen die bij de cursus gemaakt zijn, zal ik hier voorlopig niet plaatsen omdat de cursus geen duidelijke samenhang in woorden heeft. Voorbereiding en instructie: zie ‘Tips spelend leren kern 2’.


Leren lezen is waar het allemaal om draait in groep 3. Ouders kunnen prima helpen om het leren lezen te stimuleren en bevorderen. Tips om thuis te oefenen met leren lezen in groep vind je hier bij Heutink voor Thuis. In het programma zijn woorden opgenomen die overeenkomen met de leerstof van begin groep tot eind groep van het basisonderwijs.


Het programma is in basis volledig adaptief en het kan daardoor heel gemakkelijk worden gebruikt in de klas als aanvulling op de reguliere lesmethode. Thematisch werken met Veilig Leren Lezen of Lijn zorgt voor een soepele overgang van de kleuters naar groep 3. Jonge kinderen zijn de afgelopen jaren steeds jonger naar groep doorgegaan. Veel van hen missen het spel en de thematische aanpak uit de kleutergroep. Rekenspelletjes groep spelen? Waar je op moet letten als je rekenspelletjes met je kind in groep gaat spelen en leuke en leerzame spelletjes voor thuis.


Zij leren in groep om aan een tafel te zitten, zelfstandig te werken, samen te werken, te lezen en te schrijven. Maar deze kinderen vinden het heerlijk om ook nog even te kunnen spelen. Ik pas de lessen van de methode veilig leren lezen aan, om zo in een circuit te kunnen werken. Op mijn lesrooster staat dagelijks ‘ spelend leren ’. Onder spelend leren heb ik verschillende activiteiten verdeeld.


Dit zijn activiteiten die aansluiten bij de lesdoelen, waar wij op dat moment over werken. Niet elk kind is eraan toe om te leren lezen, rekenen en schrijven in groep , al was het alleen maar omdat het kind dan meer taakgericht moet werken. De ontwikkeling van ‘schoolrijpheid’ gaat ook in groep nog door. Deze keer bespreek ik het belang van spel.


Thematisch spelend leren in groep (en Thematisch onderzoekend leren in groep 4) In deze cursus leer je hoe je in groep een dynamisch thematisch aanbod kunt creëren. Daardoor ontstaat een soepele overgang tussen groep en groep 3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts