maandag 5 februari 2018

Fiscaal ten laste

Fiscaal ten laste

Als u een of meer personen ten laste hebt, krijgt u een belastingvoordeel, namelijk een verhoging van uw belastingvrij minimum. Dat betekent dat een groter deel van uw inkomen niet belast wordt en dat uw verschuldigde belasting dus verlaagt. Het is dan ook belangrijk te weten welke personen u op fiscaal vlak als ten laste kunt beschouwen. Hoe berekent u precies of uw kinderen nog fiscaal ten laste zijn.


Wat is het fiscaal voordeel? Een kind ten laste zorgt ervoor dat uw belastingvrije som wordt verhoogd waardoor u minder personenbelastingen. Fiscaal voordeel kinderen ten laste.


Het juiste fiscaal voordeel met betrekking tot de kinderen wordt weergegeven in de derde rij: het verschil. Die rij geeft het verschil aan tussen het fiscaal voordeel dat je hebt op de belastingvrije som met en zonder kinderen ten laste. Het verschil moet je ook vermeerderen met de APB (zie hiervoor). En kon zij nog wel fiscaal als ten laste worden vermeld in uw belastingbrief. Ik woon bij mijn gepensioneerde ouders omdat ze zorgbehoevend zijn.


Kan ik hen fiscaal ten laste nemen? Naast studerende kinderen kunt u ook ouders, grootouders en overgrootouders fiscaal ten laste nemen. Dan moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn.


De persoon die u ten laste wilt nemen. Mogen de kinderen bij mij gedomicilieerd zijn en bij mijn ex-partner fiscaal ten laste ? Een vraag die veelvuldig wordt gesteld Maar, kan en mag dat? Wat zegt de fiscus daarover? En, zouden we dat wel doen zo’n gesplitste regeling?


Waarom voorzichtig zijn? In theorie is het mogelijk om voor zo’n regeling te opteren. Uw echtgenote kan niet als persoon ten laste worden beschouwd.


Enkel kinderen, broers of zussen, (groot)ouders en pleegouders kunnen fiscaal ten laste worden genomen. Principe Om fiscaal ten laste van zijn ouders te blijven, mag de student een bepaald bedrag aan nettobestaansmiddelen niet overschrijden. Het grensbedrag is afhankelijk van de gezinstoestand van de student en verschilt eveneens naargelang de student met een studentenovereenkomst of een gewone arbeidsovereenkomst tewerkgesteld is. Voor de belastingen kunt ge dan invullen dat ge twee kinderen in co-ouderschap hebt, en dan hebt ge daar automatische elk evenveel voordeel aan.


Als van jullie alimentatie zou betalen(als ouder veel meer zou verdienen dan de andere), kan je dit bedrag ook inbrengen in uw belastingsbrief op voorwaarde dat ge de kinderen niet fiscaal ten laste. De fiscus zal dit jaar strenger controleren op de aangifte van kinderen ten laste die dit in realiteit niet (meer) zijn. Aan de ten laste name van kinderen zijn immers fiscale voordelen verbonden die regelmatig ten onrechte worden toegekend omdat men bijvoorbeeld “vergeet” om het kind niet meer als dusdanig op te geven.


Als je kinderen ten laste hebt, is er uiteraard een fiscaal voordeel. De principes van de voordelen kinderen ten laste zijn de toekenning van een extra belastingvrije som voor kinderlast. Het belastingvoordeel begint in de laagste inkomstenschijf.


Het stijgt fiscaal met het aantal kinderen. Zo levert het derde kind veel meer op dan het eerste kind. Niet alleen natuurlijke kinderen, maar ook pleegkinderen, ten volle geadopteerde kinderen en kinderen van uw partner kunnen fiscaal ten laste zijn. Een kind dat voor meer dan procent gehandicapt is, telt voor twee.


Een alleenstaande ouder met kinderen ten laste krijgt een extra verhoging van de belastingvrije som met 1. Of een van de ouders heeft het kind fiscaal ten laste en het belastingvoordeel door kind fiscaal ten laste wordt verdeeld ( fiscaal co-ouderschap, waardoor het belastingvoordeel door het betalen van onderhoudsgeld vervalt). Het kind is voor een volledig jaar ten laste van één ouder. Woon je bij een van beide ouders, dan zijn er verschillende mogelijkheden: Je ouder is alleenstaand: we gaan uit van zijn of haar inkomen. Wel fiscaal co-ouderschap betekent niet dat beide ouders het kind fiscaal ten laste hebben. Slechts één ouder kan een kind fiscaal ten laste hebben.


Fiscaal ten laste

Eén of meer kinderen ten laste hebben, heeft niet alleen gevolgen voor de inkomstenbelastingen. Het kan ook belastingvoordelen opleveren bij de onroerende voorheffing, voor een hypothecaire lening, de kosten voor kinderopvang enz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts