vrijdag 17 juni 2016

Ziekmelden bij dreigend arbeidsconflict

Ik geef bij de bedrijfsarts duidelijk aan wat er speelt, en vraag expliciet of er sprake is van een arbeidsconflict. Een bestaand arbeidsconflict is al vervelend genoeg voor beide partijen maar door een (al dan niet terechte) ziekmelding, wordt de arbeidsverhouding nog meer op scherp gezet. Het vertrouwen bij beide partijen zal doorgaans tot het laagste niveau zijn gezakt, waardoor het nog moeilijker wordt om met elkaar te blijven werken. Wat te doen bij ziekmelding na arbeidsconflict.


Ziekmelden bij dreigend arbeidsconflict

Het komt helaas geregeld voor: werknemers die zich ziekmelden na een conflict met een leidinggevende. Voor u als werkgever is het lastig in deze situatie te handelen zonder dat het conflict escaleert. Tips bij ( dreigend ) ontslag. Laat u niet verrassen door een exit-gesprek.


Meestal ziet u het al wel aankomen. Bereid dat dan zo goed mogelijk voor. Luister alleen en vraag om de reden(en) voor het ontslag.


Het komt veel voor dat werknemers zich ziek melden bij een ( dreigend ) arbeidsconflict. De ziekmelding maakt de situatie complexer, er zijn meerdere wettelijke bepalingen van toepassing die het recht op loon, of het recht het loon te weigeren, regelen. Er ontstaat vaak een complexe situatie.


In dat geval is het verstandig om advies in te winnen bij een jurist. Elke zaak is anders en bij elk arbeidsconflict is een andere aanpak het best. Spreek je zaak door, bekijk of het zinvol is om juridische stappen te ondernemen en laat de jurist eventueel onderhandelen met je werkgever. Mediation bij arbeidsconflict. De bedrijfsarts adviseert bij een arbeidsconflict meestal mediation.


Hij of zij onderzoekt waar het probleem ligt. Een mediator probeert het gesprek tussen jou en je werkgever in goede banen te leiden. Ziekmelden bij arbeidsconflict lastiger - Ontslag. Wat moet u niet doen bij dreigend ontslag?


Er zijn een aantal zaken die u vooral niet moet doen bij dreigend ontslag. Dat komt omdat ze uw relatie met uw werkgever op het spel zetten (en dus ook de mogelijkheid om het ontslag af te wenden) óf omdat ze een slechte uitwerking hebben voor uw juridische positie. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een dreigend ontslag op staande voet, maar ook wanneer bijvoorbeeld ontslag om bedrijfseconomische redenen op stapel staat. In dit artikel bekijken we of het zin heeft voor een werknemer om zich ziek te melden bij ( dreigend ) ontslag en bekijken we wat de beste handelswijze als werkgever is in dat geval.


Het is allen niet verstandig om zelf ontslag te nemen bij een arbeidsconflict. Dit omdat je dan geen recht hebt op een WW-uitkering. Je kunt wel proberen om je arbeidsovereenkomst in goed overleg met je werkgever te beëindigen. Geen doorbetaling van loon bij ziekmelding na arbeidsconflict.


Heeft u het vermoeden heeft dat een ( dreigend ) arbeidsconflict of ontevredenheid van de werknemer, bijvoorbeeld over een recente beoordeling, ten grondslag ligt aan de ziekmelding van uw werknemer? Dan is het verstandig te proberen met uw werknemer hierover in gesprek te gaan. Deze rechters leggen het begrip ‘nadat een verzoek om toestemming is ontvangen’ uit artikel 7:6BW heel taalkundig en letterlijk uit: is sprake van ziekmelden na ontvangst van het verzoek om toestemming door het UWV, ook al is dit op dezelfde dag, dan mist het opzegverbod toepassing.


Dit voorkomt dat medewerkers zich bij dreigend ontslag ziekmelden. Dat blijkt uit een rondgang van Human Capital Group onder ruim dertig Nederlandse organisaties. Nu melden jaarlijks tussen de 70. Ik zit sinds een paar weken ziek thuis met burn-out klachten n. Het contact met mijn werkgever is na een aantal problemen, waaronder een officiële klacht van mij over hem wegens seksuele intim.


Toch kun je bij dreigend ontslag zelf eigenlijk nog niet echt iets doen. Het is en blijft de werkgever die de eerste stap moeten zetten. Ben je de sfeer en de onzekerheid zat en lijdt je gezondheid eronder, dan zou je mondeling eens een balletje kunnen opgooien bij de werkgever. In de trant van “Ik heb het idee dat jullie van mij af willen.


Ziekmelden bij dreigend arbeidsconflict

Als werknemer daarentegen van mening is en blijft dat hij écht ziek is, kan hij een deskundigenoordeel ( second opinion) aangaande zijn situatie aanvragen bij een andere arbo-arts of het UWV. De mening van een huisarts of psycholoog van werknemer is in het algemeen niet relevant bij het vaststellen of werknemer geschikt is zijn werk te hervatten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts