woensdag 22 juni 2016

Samen huis kopen wettelijk samenwonen of trouwen

Samen huis kopen wettelijk samenwonen of trouwen

Ongetrouwde koppels die een huis kopen , genieten met de combinatie van een verklaring van wettelijk samenwonen , testament en een optioneel beding van aanwas nagenoeg dezelfde fiscale voordelen en juridische bescherming als getrouwde koppels. Zijn jullie niet getrouwd en overwegen jullie een huis te kopen , maar hebben jullie al kinderen? Om samen een woning te kopen , is het niet per se nodig om te trouwen of een partnerschap aan te gaan.


Het is in dat geval wel handig om een samenlevingscontract op te laten stellen bij de notaris. Wat is een samenlevingscontract? Op een dag beslis je om samen met je partner een huis te kopen , maar wat doe je dan? Kies je ervoor om meteen ook te trouwen of om toch maar feitelijk of wettelijk samen te wonen?


Elke keuze heeft verschillende gevolgen m. Als een koppel in het wettelijk stelsel samen een huis koopt of bouwt, is die gezinswoning meestal gemeenschappelijk. Enkel als Roos eigenaar is van het huis vóór het huwelijk of ze dat huis tijdens het huwelijk gekregen of geërfd heeft, of op haar eigen grond gebouwd heeft, behoort het aan haar alleen toe. Trouwen , wettelijk of feitelijk samenwonen Snel gaan samenwonen was een vanzelfsprekende volgende stap en misschien rennen er ondertussen al zelfs kindjes door het huis.


Samen huis kopen wettelijk samenwonen of trouwen

Als ongehuwde samenwoners samen een huis kopen of bouwen. Degene die het huis koopt én wiens naam in de eigendomsakte staat, is de eigenaar van de woning. Koppels kunnen kiezen in welke verhouding ieder van hen eigenaar is. Maakt men hierover geen afspraken, dan gaat men ervan uit dat elke partner voor een gelijk deel eigenaar is van de woning.


Alle bezittingen en schulden die voor en tijdens het huwelijk zijn opgebouw zijn van jullie samen. Samenwonen hoeft geen reden te zijn om te trouwen , maar het is wel een goed moment om erover na te denken. Want als u samen een huis koopt, komt daar van alles bij kijken. Zorg dat u goed geïnformeerd bent en denk na over de toekomst. Onze adviseurs helpen u graag.


Er bestaan nog altijd heel wat verschillen tussen de formules trouwen , wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen. Ook als je een woning gaat kopen of bouwen. Notaris Dirk Michiels geeft in een tweedelige artikelenreeks voor enkele specifieke situaties aan welke formule het meest voordelig is. Woonde zij feitelijk samen met Mark, kan zij zonder problemen met haar nieuwe partner, Dries, gaan samenwonen (feitelijk of wettelijk ) of trouwen. De schuldeisers (bank, verhuurder, …) waar zij en Mark samen een contract bij hadden, kunnen hen wel allebei aanspreken om de volledige som te betalen.


Voor jonge koppels is het verschil tussen trouwen en samenwonen nog niet zo groot: het grootste deel van hun bezit zit meestal in hun woonst en inboedel. Als je wettelijk samenwoont en je partner sterft, heb je het recht die woning en. Als je mee verbouwt, hoe zal je dat terugkrijgen? Het Is dus allemaal niet zo simpel. Bezint eer ge begint’ is hier echt wel een goeie raad.


Trouwen heeft veel voordelen, maar het kan ook anders door feitelijk of wettelijk te gaan samenwonen. Deze wettelijke samenwoning biedt een minimale bescherming aan diegenen die niet kunnen of willen trouwen. Indien wettelijke samenwonenden een verrregaandere bescherming wensen dan de wet voorziet, kunnen zij een samenwoningscontract laten opstellen door de notaris. Huwelijkscontract of wettelijk stelsel.


Sluit u geen huwelijkscontract af dan valt u onder het wettelijk stelsel. Dat betekent dat alles wat u voor uw huwelijk had eigen is, net als alles wat u tijdens uw huwelijk erft of u geschonken wordt. Al wat u tijdens het huwelijk verdient en koopt is gemeenschappelijk.


Niet getrouw maar wel samen een huis kopen. Ongehuwd samen een huis kopen. Wil je samen met zus, broer, neef, nicht of vriend(in) een woning kopen ? Of leef je al enkele jaren samen met je lief en wil je samen een eigen stekje kopen ? Vandaag is trouwen al lang niet meer de norm. Veel koppels kiezen bewust of onbewust om feitelijk of wettelijk samen te wonen.


Sommigen zien samenwonen als een testfase vóór een eventueel huwelijk, anderen zien het nut van een huwelijk niet in. Verklaring van wettelijk samenwonen. U moet een schriftelijke verklaring van wettelijk samenwonen overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van deze aangifte krijgt u een ontvangstbewijs. U kunt zelf een verklaring van wettelijk samenwonen opstellen of u kunt gebruikmaken van een modelformulier dat veel gemeenten aanbieden.


SAMENWONEN EN EEN HUIS KOPEN. Onterecht denken samenwoners vaak dat een samenlevingscontract voldoende is bij het samen kopen van een huis. Bij overlijden kunnen er problemen ontstaan.


Partners kiezen er soms voor om te trouwen omdat als ze samenwonen een huis kopen veel gedoe is. Voor gehuwden is het wettelijk namelijk veel beter geregeld. Feitelijk of wettelijk samenwonen ? De samenwoning is een alternatief voor het huwelijk en is handig omdat ze veel soepeler is. Bovendien staat de samenwoning voor iedereen open. Dat is handig als u bijvoorbeeld hetzelfde huis deelt met een broer of zus.


U kan samenwonen met naaste familie. Woont u samen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap? Dan heeft de wet niets voor u geregeld. U erft ook niet van elkaar.


Als u geen samenlevingscontract heeft, kan dat leiden tot vervelende gevolgen bij overlijden of het verbreken van de relatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts