maandag 13 juni 2016

Apart wonen zonder echtscheiding

Kunnen wij, zonder dingen te doen die tegen de wet ingaan, apart blijven wonen gedurende een hele periode, en toch getrouwd blijven? Online vind ik dat scheiden van tafel en bed nog steeds bestaat maar zeldzaam is. In het justitiehuis vertelden ze ons dat dit niet meer bestaat. En hoe moeten we daar verdere stappen voor. Apart wonen, zonder echtscheiding - rechten op.


Het grijze gebied tussen getrouwd blijven en een echtscheiding is tijdelijk uit elkaar gaan. Vaak wordt gedacht dat dit het begin is van een echtscheiding. Tijdelijk afstand nemen en ergens anders gaan wonen , kan ook een manier zijn om een relatie te verrijken, of zelfs de weg terug te vinden naar elkaar. Wij wonen sinds anderhalve maand apart.


We zijn apart gaan wonen omdat het tussen mijn man en mijn kinderen niet goed ging. Nu zijn we samen als de kinderen er niet zijn, en dat is voor iedereen beter. Op zich loopt het goed nu, en hoe het verder gaat zien we dan wel weer.


U blijft getrouw maar gaat apart wonen. Ze is namelijk het eindpunt van een echtscheiding onder rooms-katholieken, die het sacrament van het onverbreekbare huwelijk willen eerbiedigen. De feitelijke scheiding ofwel zonder procedure ofwel met procedure. Je kunt feitelijk gescheiden gaan leven zonder de toestemming van wie dan ook. Een feitelijke scheiding is geen echtscheiding.


Van zodra je niet meer met je partner samen woont ben je feitelijk gescheiden. Er dient zelfs niet eens sprake te zijn van een andere domicilie. Van het ogenblik dat een partner elders gaat wonen en dus lijfelijk niet meer aanwezig is onder hetzelfde dak, ontstaat een toestand van feitelijke. Deze maatregelen zijn geen voorberediding op een echtscheiding : je blijft immers gehuw maar je mag wel een tijdje uit mekaar gaan wonen. De toestand van gehuwden die apart wonen zonder gescheiden te zijn van tafel en bed.


Er is ook sprake van feitelijke scheiding wanneer de rechter afzonderlijk wonen toestaat (of oplegt). De vier trajecten kunnen worden gevolgd bij tijdelijk apart wonen , echtscheiding , scheiding van samenwonenden, reorganisatie van de familiezaken na de echtscheiding. Voor het eerste traject neemt niemand een advocaat.


De partners onderhandelen rechtstreeks met elkaar en beslissen zelf. Het weinige dat je dan als koppel-in-moeilijkheden nog doet, het samen runnen van een huishouden, bouw je nog verder af. Je wordt het gewoon om zonder de ander te leven, met alle gevolgen vandien.


Dat zie je ook bij koppels die een tijd apart wonen omdat bijvoorbeeld een van beiden voor zijn werk in het buitenland verblijft. Afspraken maken over wonen en zorg bij scheiden. In het echtscheidingsconvenant worden vaak afspraken gemaakt over de tijdelijke woonsituatie en de situatie op de langere termijn.


Tijdelijk betreft dan meestal de periode tot twee jaren na de echtscheiding. Een echtgenoot en echtgenote mogen de beslissing nemen om apart te gaan wonen maar zij kunnen voorlopig beslissen om hun huwelijk niet te ontbinden. Een huwelijk kan enkel stop gezet worden door of een echtscheiding of door het overlijden van een van de partners. Je hebt dus dezelfde rechten en plichten als tijdens het huwelijk. Hier kun je voor kiezen als een scheiding niet past bij je geloofsovertuiging, of als een echtscheiding te duur voor je is.


Alleen leef je apart van je partner. Je mag zelfs met iemand anders samenwonen. Marius Winter heeft veel ervaring met het bespreekbaar en duidelijk maken van complexe, emotionele onderwerpen ( echtscheiding , ontslag, demotie). Echtscheiding gaat over emotie en verlies en heeft grote gevolgen voor iemands leven.


Partners in echtscheiding zijn op zoek naar informatie. Een echtscheiding is een ‘echte scheiding’ van gehuwden. Feitelijk scheiden is alleen het apart wonen.


Apart wonen zonder echtscheiding

Als je een echtscheiding wil, dan moet je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts