woensdag 7 november 2018

Hoe bereken je de inhoud van een cirkel

Inhoud en oppervlakte cilinder berekenen. Een cilinder is een meetkundig figuur die bestaat uit drie onderdelen. De inhoud van de cilinder bereken je door de oppervlakte van de bodem x de hoogte van de cilinder te vermenigvuldigen. In dit geval is de inhoud van de cilinder x 7= 7cm³.


Hoe bereken je de inhoud van een cirkel

Je kunt de inhoud van een cilinder berekenen zonder dat je daar de formule bij nodig hebt. Een kegel kun je op meerdere manieren doorsnijden. De kegeldoorsneden kunnen dan zijn: een cirkel , een ellips, een parabool en een hyperbool. Een afgeknotte kegel (afb. 2) is een ruimtelijke figuur (kegel) waar een stuk van afgesneden is.


Denk aan een emmer of bloempot. Om de oppervlakte van een cirkel te berekenen, moet je dus de diameter kennen, of de straal, die gelijk is aan de helft van de diameter van de cirkel , of de omtrek. Indien je de omtrek van de cirkel kent, kan je de diameter berekenen via de formule voor de omtrek van een cirkel.


Als je een ronde vijver of een ronde tafel meet, is het makkelijker om de volledige diameter te meten. Als je een cirkel gemaakt hebt met een passer, weet je de straal (de afstand tussen het middelpunt en de cirkellijn). Als je onderstaande formule volgt, kun je handmatig de inhoud van een cilinder berekenen.


De formule is geen complexe wiskunde en is voor iedereen te onthouden. Meet de doorsnede van de cirkel en deel deze door ‘2’. Hiermee bereken je de helft van de cirkel ’s breedte, dit wordt ook wel ‘straal’ of ‘radius’ genoemd.


De diameter van een cirkel berekenen is eenvoudig als je een van de andere dimensies van de cirkel weet: de straal, de omtrek, of de oppervlakte. Het is ook mogelijk als je geen van bovenstaande dimensies kent, maar wel een tekening van de cirkel hebt. Wil je weten hoe je de diameter van een cirkel berekent, volg dan gewoon deze stappen.


Houd er rekening mee dat er in plaats van de hoogte ook sprake kan zijn van de diepte. In dat geval kun je de inhoud berekenen aan de hand van de lengte, de breedte en de diepte. De lengte, breedte en hoogte. In de praktijk wordt π vaak afgerond naar 3. Volg deze stappen om de oppervlakte van een cirkel te berekenen. Je zult ook leren hoe je de oppervlakte van een sector kunt berekenen, dat is een taartpunt van een cirkel , zoals de vorm van een punt pizza of taart.


De oppervlakte kun je berekenen door de lengte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen. De omtrek is een heel ander verhaal. Maar hoe kun je dit doen bij een figuur met een ronde vorm? Bekijk het voorbeeld hieronder en lees in het stappenplan hoe je dit kunt doen. Een lijn door het middelpunt heeft een lengte die varieert van een kleinste waarde tot een grootste.


De kleinste lijn heet de korte as van de ellips en de grootste de lange as. Ik wil een inhoud berekenen van een cilinder. Kun je mij dat uitleggen? Als je de oppervlakte van een cirkel weet te berekenen, dan is de inhoud van een cilinder niet meer zo moeilijk. Laten we aan de hand van wat plaatjes dit eens nader bekijken.


Je vermenigvuldigd de oppervlakte van de onder- of bovenkant (in dit geval een cirkel ) met de hoogte. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je de volumes van verschillende figuren kunt berekenen. Het is de bedoeling dat je de inhoud van de kamer berekent. Een veelgebruikte maat voor inhoud is de kubieke meter. Dat is de grootte van een kubus van meter bree meter lang en een meter hoog.


We gaan uitzoeken hoeveel kubieke meter de inhoud van de huiskamer is: Timmer een paar van die kubussen van 1m 3. Je moet de straal (r) of de diameter (d) van de cirkel weten. Soms is deze gegeven, dan is het een kwestie van invullen in de formule.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts