woensdag 14 oktober 2015

Als koppel apart wonen

Het weinige dat je dan als koppel -in-moeilijkheden nog doet, het samen runnen van een huishouden, bouw je nog verder af. Je wordt het gewoon om zonder de ander te leven, met alle gevolgen vandien. Dat zie je ook bij koppels die een tijd apart wonen omdat bijvoorbeeld een van beiden voor zijn werk in het buitenland verblijft.


De toestand van wettelijk samenwonenden die apart wonen en voor wie de wettelijke samenwoning niet is beƫindigd. Er is ook sprake van feitelijke scheiding wanneer de rechter afzonderlijk wonen toestaat (of oplegt). Als jullie een woning kopen en die gebruiken als voornaamste gezinswoning, dan is die woning beschermd. Anders gezegd: dan kan een van de partners nooit zomaar alleen beslissen deze woning te verkopen of te gebruiken als onderpand voor gemaakte schulden.


En dit ongeacht wie voor hoeveel procent eigenaar van de woning is. We hebben als koppel niet dezelfde domicilie, vanwege onze beroepssituatie (we zijn allebei zelfstandig). In de zomer komt ons eerste kindje en we zijn zinnens om burgerlijk te huwen. Maar onze domicilie willen we nog steeds apart houden.


Als koppel apart wonen

Huwelijk met aparte adressen ? Zo kiezen steeds meer koppels om apart te wonen. En dat heeft zo z’n voordelen. Actrice Kaley Cuoco is al een jaar getrouwd met haar man, maar ze wonen nog steeds niet onder hetzelfde dak. Een tussenkomst van de vrederechter is mogelijk. Beide wettelijk samenwonenden kunnen een beroep doen op de vrederechter als hun onderlinge verstandhouding verstoord is.


In dat geval kan de vrederechter maatregelen nemen. Zo kan die toelaten of eisen dat: de samenwonenden voortaan apart gaan wonen. Mijn man en ik hebben vorig jaar besloten om apart te gaan wonen. Wij willen niet scheiden, maar dit leek ons beter.


Als koppel apart wonen

Zijn wij nu wel of geen fiscaal partner en hoe moeten wij nu aangifte doen? Inderdaa bij ons heeft het ook een tijdje (lees, meer dan een jaar) geduurd voor mijn man zn adres officieel veranderd heeft. Ik heb dat onmiddellijk gedaan toen we hier kwamen wonen , omdat ik me als zelfstandige moest inschrijven, en die hele papierenwinkel meteen goed wou doen (op het juiste adres). Zeker als de kinderen ouder zijn, dat ze zelf van het ene huis naar het andere kunnen gaan is een goede zaak!


Apart gaan wonen heeft als gehuwd koppel geen zin. Zonder huwelijkscontract zou het een oplossing kunnen zijn. Men heeft elkaar nodig, vinden het leuk om met elkaar te zijn maar kunnen ieder toch.


Daarin vermeldt u uw eigen inkomsten en die van uw kinderen waarover u het wettelijk genot heeft (dat zijn de inkomsten van uw minderjarige kinderen, behalve hun onderhoudsgeld en hun beroepsinkomsten). Als je apart gaat wonen buiten de gezinswoning, waar je echtgenoot is blijven wonen , dan kun je het recht, om daar na zijn dood terug te keren, verliezen. Dat verlies kun je voorkomen door, terwijl je echtgenoot nog leeft, terug te gaan samenwonen. Een koppel moet zich permanent heruitvinden, en in de slaapkamer komt dat het best tot uiting. In bed zie je ook of een relatie goed zit.


Rug aan rug slapen, waarbij de partners elkaar aanraken, is niet hetzelfde als rug aan rug slapen waarbij beide partners op het randje van het bed liggen. Als je kiest om te scheiden, of apart te gaan wonen , maar als koppel verder gaat, dan hoef je jouw kinderen hierin niet te laten beslissen, maar je kan natuurlijk wel rekening houden met je kinderen. Het is niet altijd zo een evidente (nieuwe) situatie voor hen.


Als koppel apart wonen

Nooit eerder gebeurd: koppel gaat weer apart wonen in ‘Blind Getrouwd’. Maar als zij daar anders over denkt en ze blijft op haar standpunt, dan weet ik echt niet goed wat ze zal zeggen op. Als je niet meer samen woont na een crisis, maar wel een relatie probeert te houden, wat ben je dan aan het doen ? Probeer je seks te hebben met iemand waar je mee bevriend bent, of probeer je bevriend te zijn met iemand waar je verliefd op bent ? De balans is er niet, die is verstoor en apart gaan wonen zal zelden die balans herstellen. Het stilstaan bij deze regels is niet enkel belangrijk voor Belgische koppels die in BelgiĆ« wonen , maar ook voor de Belgische koppels die in het buitenland vertoeven. Je zou kunnen denken dat je als Belgisch koppel onder de Belgische huwelijksregels valt, maar dat is niet zomaar waar.


Overtuigde samenhuizers ontvangen ons op de apero. De drie koppels Renate (24) en Simon (26), Mathilde (25) en Robin (25) en. Een periode apart wonen wordt al eens als redmiddel bij relatieproblemen gezien.


Het idee is gestoeld op de vaststelling dat als koppels een tijdje van elkaar gescheiden worden, de liefde nadien als heel intens wordt ervaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts