zondag 8 februari 2015

Samenwonen zonder uitkering te verliezen

Als u gaat samenwonen , kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering of toeslag. Bekijk uw situatie om te zien of uw inkomen wordt verhoogd of verlaagd. Het gezinsbedrag kan enkel worden toegekend aan gehuwde personen. Samenwonen opent geen recht op een pensioen als uit de echt gescheiden echtgenoot of een overlevingspensioen. Samenwonen met eender wie, zelfs zonder gehuwd te zijn, kan wel leiden tot een herziening van de inkomensgarantie voor ouderen.


Het leefloon is een uitkering die via het O. Lissannxo, het is niet zo zeer een uitkering nemen, maar aanvragen en als iemand er aanspraak op maakt dan kan het recht ontstaan op die uitkering. Indien iemand met een WAJONG- uitkering gaat samenwonen (in de zin dat ze samen een huishouden vormen) dan kan er mogelijk recht bestaan op een aanvullende bijstandsuitkering. Een verlies van haar volledige uitkering is niet uitgesloten.


Om diegene al voor te zijn die hier komt zeggen dat dit niet mogelijk is zal ik al zeggen dat dit mij overkwam. Alles werd door mij volgens het boekje geregeld. Hieronder vindt u een overzicht van de zaken waar u rekening mee moet houden.


Samenwonen zonder uitkering te verliezen

Voor ons woont u samen als u met uw huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Ontving u een uitkering als alleen-staande, dan zal die dalen als u gaat samenwonen. Een uitkering als samenwonende bedraagt het eerste jaar van het laatste geplafonneerde brutoloon, vanaf de dertiende maan en een forfaitair bedrag vanaf maanden nadien (of later naargelang hoe lang u gewerkt hebt).


U hebt een periode in loondienst gewerkt en uw arbeidsovereenkomst werd beëindigd? U bent schoolverlater en u vindt niet meteen werk? Voor de SVB woont u samen als u ongehuwd bent en een gezamenlijke huishouding met een andere ongehuwde, meerderjarige persoon heeft. U woont samen als u:samen met iemand van jaar of ouder in dezelfde woning woont énu en de ander bijdragen aan het huishoudenBijdragen aan het huishouden betekent:financieel bijdrage. Ook voor de verbouwing van een garage of schuur tot aanleunwoning hoeft u geen vergunning meer aan te vragen.


Als er sprake is van mantelzorg en het bouwsel niet in strijd is met het bestemmingsplan, kunt u zonder vergunning bouwen. Informeer uw gemeente hier wel over, zodat u zeker weet dat u aan de slag kunt. Familiale en sociale solidariteit tussen mensen in armoede wordt afgestraft. In dat geval kan je mogelijk aanvullende bijstand krijgen.


Deze is aan te vragen bij de sociale dienst van de gemeente. Let op: voor een aanvullende bijstand gelden andere regels. Er kan bijvoorbeeld rekening gehouden worden met spaargeld. Heb zelfs het ministerie een mailtje gestuurd met de vraag hoe vaak ,geef aan met dagen in de week mag mijn vrijer bij mij zijn.


Samenwonen zonder uitkering te verliezen

Zonder dat ik gevaar loop mijn gedeeltelijke uitkering te verliezen. Een pensioen is een individuele uitkering waarop je op basis van jouw beroepsloopbaan recht heeft. Aan jouw pensioenrechten verandert dan ook niets als je besluit te trouwen of te gaan samenwonen. Als echtpaar kom je mogelijks wel in aanmerking voor het ‘gezinstarief’. Snel gaan samenwonen was een vanzelfsprekende volgende stap en misschien rennen er ondertussen al zelfs kindjes door het huis.


Belangrijk om weten is dat niets doen ook een keuze is die bepaalde gevolgen heeft. Als het gaat om uitkeringen en dergelijke, zouden jullie inderdaad wel op financieel vlak met elkaar te maken krijgen. Nogmaals: men kan zich overal domicilieren ZONDER toestemming van de eigenaar of medebewoner! Hoe kan men dan het inkomen van die eigenaar of medebewoner gaan bepalen? RVA u als samenwonende werknemer ( zonder gezinslast).


Samenwonen zonder uitkering te verliezen

In deze situaties is het niet van belang of er nog andere personen met u samenwonen en ook niet of deze personen wel of niet beroeps- of vervangingsinkomens hebben. Voorbeeld: U woont samen met uw echtgeno(o)t(e), twee kinderen en uw grootmoeder. Haar huidige vriend heeft zijn jaar (WSNP) er volgende maand op zitten. Eind vorig jaar is ze bevallen van hun kind en gelukkig willen ze het samen opvoeden.


Op papier wonen ze niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts