Er zijn veel bedrijven die hun naam in het logo zetten met het logo er naast. Ook hier zit copyright op. Niemand mag zomaar een logo van iemand overnemen en hier wat mee doen, bijvoorbeeld voor eigen gebruik aanwenden, dit moet altijd aangevraagd worden. Uw logo behoort uw bedrijf toe, met dit logo staat u bekend bij derden. Hierdoor kun je zonder merkregistratie rechten op jouw naam of logo verkrijgen.
Mag men zomaar kopies nemen van niet-Internet publicaties (bv. een krantenartikel) en dit op het web zetten? Bij veel social media geef je de dienst een gebruiksrecht op alle zaken die jij online plaatst. DuPho is de beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland.
Maak je al gebruik van onze diensten, of ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Je werk mag dan ook niet zomaar gekopieerd worden door anderen. Hiermee maak je nog eens extra duidelijk dat je niet wilt dat anderen zomaar je materiaal overnemen. Je ontvangt dan een registratienummer en een datum die je later als bewijs kan gebruiken in geval van plagiaat of gebruik van het werk zonder je toestemming.
Veel ondernemingen gebruiken deze symbolen omdat ze denken dat dit nodig is om hun producten en diensten te beschermen. Maar is het eigenlijk wel noodzakelijk om dit te doen? Mag je die symbolen zomaar gebruiken ? Het is verstandig om dit.
En wat als je die symbolen gebruikt terwijl je niet aan de relevante vereisten voldoet? Deze vragen zal ik hieronder beantwoorden. Mogelijk mag je zelf wel een foto van het schilderij maken en gebruiken , maar je zal dit bij het museum moeten informeren om problemen te voorkomen. Een (r) symbool mag je enkel gebruiken wanneer je een naam of bvb logo hebt laten registreren als handelsmerk.
Maar het is niet verplicht om het erbij te plaatsen. Als ik lees over “citaatrecht” gaat het erom dat je delen van teksten of afbeeldingen mag gebruiken. Ik hoor het echter graag als ik het mis heb. In Nederland moet je een merk registreren om bescherming te krijgen. Mag ik die foto gebruiken ? We weten nu dat een foto auteursrecht heeft, dat je een beeld met auteursrecht niet zomaar mag gebruiken , dat het auteursrecht jaar na het overlijden van de maker vervalt en dat er licenties zijn waarmee de maker toestemming kan geven voor het gebruik door een ander.
Controleer altijd of je het mag gebruiken. Zelfs als je hebt betaald voor afbeeldingen of teksten mag je die niet zomaar publiceren. Dat voelt misschien niet eerlijk, maar het is toch zo. Zelf heb ik een klein bedrijfje, zelf ontworpen logo en bijpassende huisstijl.
Nu kom ik exact mijn logo tegen bij een ander, slechts enkele aanpassingen en het thema is ook nog eens volledig gejat van mij. En moet je altijd een copyright teken bij je teksten zetten om aanspraak te kunnen maken op het copyright ? Kijk, als je gewoon echt zelf GIFs maakt, omdat dat tegenwoordig kan in de Twitter app, bijvoorbeel of omdat je leuke GIF-selfies hebt gemaakt in snapchat, dan mag je die natuurlijk delen. Dat zijn jouw beelden waarmee je een GIF hebt gemaakt.
Als jij jezelf of je omgeving charmanter vindt in een GIFje, be my guest. Niet om je bang te maken, maar het wel goed om je bewust te zijn van wat mag en wat niet mag. In principe mag je geen muziek van anderen achter je eigen gemaakte filmpje zetten, tenzij je daar expliciete toestemming voor hebt. Wij vroegen het werkend Nederland en zochten uit hoe het precies zit. DAS over de zaken die hen het meest zijn bijgebleven.
Je mag plaatjes van anderen niet zomaar gebruiken. Voor het gebruik van plaatjes heb je ook de toestemming van de maker nodig. En je moet de bron vermelden.
Als je een eigen tekst gepubliceerd hebt, bezit jij het copyright. Anderen mogen jouw tekst gebruiken , maar alleen onder. Natuurlijk mag je niet iemands werk zomaar gebruiken tenzij om thuis belangeloos te oefenen en dan besef je pas wat een grote kunstenaars sommige mensen zijn! De makers van deze foto’s hebben toestemming gegeven om de afbeeldingen commercieel te gebruiken.
Je mag ze ook als illustratie voor je flyer of op een poster gebruiken. Als je het copyright van iemand anders schendt, bijvoorbeeld door geen bronnen te vermelden, loop je de kans dat je verslag. Teksten, plaatjes en tekens kunnen worden beschermd door het auteursrecht en het merkenrecht. In boeken, op reclamemateriaal en op het internet worden teksten, plaatjes en tekens regelmatig vergezeld van symbolen om aan te geven dat de tekst, het plaatje of het teken beschermd is. Foto’s, teksten, muziek, filmpjes of media van een ander mag je niet zomaar gebruiken.
Meest is het auteursrechtelijk beschermd. Auteursrecht betekent dat je het materiaal niet mag gebruiken zonder toestemming van de maker. Dit komt in feite neer op een licentie. Wil je juist voorkomen dat anderen jouw werken zomaar gebruiken ? Staan jouw werken online?
Dit teken heeft overigens juridisch gezien geen enkele waarde.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.