maandag 17 september 2018

Feitelijk samenwonen domicilie

Goede morgen, Ik schets even de situatie: - Mijn vriendin en ik gaan begin volgend jaar feitelijk samenwonen in het huis waar ik nu met mijn moeder woon, mijn moeder verhuist naar een andere woning. Gevolgen inwoning van een vriend in. Vruchtgebruik feitelijk samenwonenden. Trouwen, wettelijk of feitelijk samenwonen Snel gaan samenwonen was een vanzelfsprekende volgende stap en misschien rennen er ondertussen al zelfs kindjes door het huis.


In dat geval wordt u ieder afzonderlijk belast op uw eigen inkomsten en moet u ieder afzonderlijk een aangifte indienen. Afzonderlijke aangifte en belasting. Feitelijk samenwonen Mensen zijn feitelijk samenwonend als ze eenzelfde woonplaats delen. De kinderen zijn ten laste van één van de partners, naar keuze.


Het kadastraal inkomen van de woning wordt aangegeven door beide partners volgens het eigendomspercentage van elke partner in het onroerend goed. Dat feitelijk samenwonen is eigenlijk heel simpel. Gewoon samenwonen en meer niet. Nu, je zou wel eens moeten kijken naar de situatie van de grootmoeder. Ik verwacht geen problemen, maar stel als de grootmoeder eigenlijk maar jaar was en werkloos.


Feitelijk samenwonen domicilie

Als haar kleindochter zich daar dan domicilieert zou het kunnen dat ze minder krijgt en dergelijke. Verschillende diensten interpreteren samenwonen als iets anders en dus is er onzekerheid omtrent de vervangingsinkomens. De gevolgen voor het sociaal statuut gelden voor de alleenstaanden die in een zelfstandige woning samenwonen.


Dikwijls zouden zij als alleenstaande recht hebben op een iets hogere uitkering dan als samenwonende. Wat de goederen betreft, is ten aanzien van feitelijk samenwonenden het gemeen recht van toepassing. Zowel feitelijk samenwonen , wettelijk samenwonen als trouwen heeft bepaalde voor- en nadelen. Deze verschillende vormen van samenwonen verschillen op bepaalde vlakken van elkaar. Een weloverwogen keuze maken, veronderstelt kennis van zaken.


Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal het ene meer voor de hand liggen dan het andere. Wie gaat samenwonen met één persoon kan kiezen voor een wettelijke samenwoning via een verklaring bij de burgerlijke stand. Dan gelden een aantal rechten en plichten.


Daarin vermeldt u uw eigen inkomsten en die van uw kinderen waarover u het wettelijk genot heeft (dat zijn de inkomsten van uw minderjarige kinderen, behalve hun onderhoudsgeld en hun beroepsinkomsten). Wettelijk of feitelijk samenwonen heeft geen invloed op het pensioenbedrag. Twee gepensioneerden die samenwonen ontvangen beiden een pensioen aan het bedrag alleenstaande.


Het gezinsbedrag kan enkel worden toegekend aan gehuwde personen. Samenwonen opent geen recht op een pensioen als uit de echt gescheiden echtgenoot of een overlevingspensioen. Van zodra je niet meer met je partner samen woont ben je feitelijk gescheiden. Er dient zelfs niet eens sprake te zijn van een andere domicilie.


Van het ogenblik dat een partner elders gaat wonen en dus lijfelijk niet meer aanwezig is onder hetzelfde dak, ontstaat een toestand van feitelijke scheiding. De registratie geeft een zekere juridische bescherming. Echtgenoten zijn feitelijk gescheiden wanneer ze niet meer samenwonen. Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk.


Het huwelijk blijft echter wel voortbestaan. Voor wettelijk samenwonenden is het principe hetzelfde. De feitelijke scheiding biedt een oplossing voor koppels die uit elkaar willen gaan, maar die niet direct een echtscheiding of het einde van de wettelijke samenwoning.


Dan is onze maandelijkse nieuwsbrief met betrouwbare tips over geld zeker iets voor jou. De persoonsgegevens die je via dit formulier aan de FSMA bezorgt, worden door de FSMA verwerkt zoals beschreven in haar privacy policy. Als feitelijk samenwonenden kunnen jullie niet van elkaar erven. Je wil hier verandering in brengen?


Laat samen een testament opstellen bij de notaris. Weet wel dat bij deze vorm van samenwonen je hoe dan ook meer successierechten betaalt als jij of je vriend(in) overlijdt. Waar zitten de verschillen precies? Ik wil samenwonen met mijn vriendin in mijn huis en ik wil dat ze een tijd in mijn huis kan blijven wonen na mijn overlijden.


Er bestaan verschillende manieren om uw feitelijk samenwonende partner te beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts