woensdag 8 november 2017

Welzijn en welvaart

Welzijn en welvaart

Unsubscribe from Nicolas VM? Mijn wens voor het nieuwe jaar is een goed evenwicht tussen welvaart en welzijn voor elke Surinamer en elk mens op deze aarde want de wereld is nog steeds niet eerlijk verdeeld. De kloof tussen welvaartslanden en onderontwikkelde landen, tussen rijken en armen, is nog steeds heel groot. Dát is pas een teken van Welvaart ! En dat vergt weer een omslag in ons denken, in ons handelen, en uiteindelijk in onze cultuur. Er zijn bijvoorbeeld veel diamanten in de grond.


Hiermee wordt per jaar $miljard dollar verdiend. Dit wordt alleen niet verdeeld onder de lokale bevolking. Het welbevinden van mensen in lichamelijk en geestelijk opzicht. Ook zonder welvaart kunnen mensen zich lichamelijk en geestelijk goed voelen. Omgekeerd kunnen bepaalde gevolgen van welvaart een bedreiging zijn voor het welzijn.


Welvaart is een toestand van voorspoed en gunstige ontwikkeling in maatschappelijk en economisch opzicht zowel van individuen als van de samenleving als geheel. Welzijn staat los van welvaart. Welvaart is niet alleen economische groei, maar vooral ook sociale vooruitgang en culturele bloei waaraan grote delen van de bevolking deel hebben.


Welvaart in ruime zin, waarbij we ook kijken naar behoeftebevrediging met andere schaarse middelen, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid vrije tijd of een gezond milieu. Bekijk het bord Welvaart van svenjafolmer op Pinterest. De woorden in schuine letters duiden onmiddellijk op de essentiële verschillen tussen welvaart en welzijn : kan - is, wensen - behoeften, comfortabel - waardig. Het is het verschil tussen individueel en collectief, tussen wens en behoefte, tussen ongeremde jacht op steeds meer en wat voldoende is voor een waardig leven.


Materiële welvaart is voorwaarde tot welzijn. Want juist de welvaart laat de mens toe vragen te stellen over de kwaliteit en de zin van het menselijk bestaan. Naast de welvaart spelen namelijk ook andere factoren, zoals gezondhei vrijheid en vriendschap, een rol bij welzijn. De koopkracht van mensen kan bijvoorbeeld stijgen, maar als iemand ziet dat zijn collega meer verdiend dan hijzelf, kan dit een gevoel van afgunst en dus vermindering van het welzijn veroorzaken. Het bruto binnenlands product voldoet maar matig voor het in kaart brengen van welvaart en welzijn.


Maar het ontwikkelen van een nieuw instrumentarium én daar consensus over bereiken, dat is niet makkelijk. De bewoners kunnen dus een huis kopen, een auto hebben en misschien zelfs een weekje op vakantie. Het Bruto nationaal product, afgekort BNP, is alle inkomsten van alle inwoners bij elkaar. Vaak wordt de term welvaart gecombineerd met de term welzijn , om zo tot een brede definitie van positieve factoren in het leven van mensen te komen. Zodoende spelen ook vrije tijd en ontspanning en de ontwikkeling van natuurlijk kapitaal een rol in het begrip welvaart.


Maar, heeft u daar zelf wel altijd invloed op? En , is een balans tussen beide wenselijk of noodzakelijk? Zo verbreden we samen onze horizon met. Welvaart is de hoeveelheid goederen en diensten men die mensen ter beschikking hebben. Dit terwijl welzijn meer gaat over het welbevinden en de geluksbeleving van mensen.


Om gelukkig te leven heb je goederen en diensten ( welvaart ) nodig. Alhoewel dit niet voldoende is. Ondanks institutionele belemmeringen hier en daar lijkt er toch echt wel consensus te gaan ontstaan over de noodzaak van een gemeenschappelijke besturing van de metropolitane gebieden met het oog op welvaart en welzijn van burgers en bedrijfsleven. In Nederland is de welvaart momenteel veel groter dan het welzijn , zo valt te lezen in het nieuwe boek De kwetsbare welvaart van Nederlan dat onder andere gebaseerd is op onderzoeksresultaten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoe kan milieuvervuiling ons welvaart en welzijn doen verminderen?


Neemt de welvaart toe of af door het gebruik van de drie productiefactoren natuur, arbeid en kapitaal? Wat bedoelt men met een zijnsoordeel binnen de economische wetenschap? Wat is de relatie tussen welvaart en welzijn van een mens?


Welzijn en welvaart

Van welvaart naar welzijn. In een tijd dat de eco­nomie nauwelijks groeit, is dit ook geen gedachte om ons aan vast te houden. Economie en welvaart , een. Vooruitgang is weliswaar belangrijk, maar dan gaat om veel meer dan alleen een stijgend inkomen en toenemende materiële welvaart.


Het omgekeerde geldt voor welzijn (prosperity). Groene groei en duurzame ontwikkeling. Ook het idee dat beleid zou moeten zijn gericht op economische groei is al decennialang bekritiseerd.


De brede welvaart van individuen, ook wel het welzijn van mensen genoem omvat veel meer factoren dan het BBP.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts