dinsdag 28 november 2017

Oorzaken manische depressie

Over de oorzaken van een bipolaire stoornis is de kennis vooralsnog beperkt, maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat het gaat om een samenspel van genetische kwetsbaarhei factoren in de ontwikkeling van het individu, en uitlokkende psychosociale factoren voorafgaand aan een episode. Nog steeds wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar manische depressiviteit, omdat er toch altijd vragen onbeantwoord zijn. Bij een depressie juist somber, heb je nergens interesse meer in. Als je stemming erg wisselt tussen die uitersten wordt dit ook wel manisch depressief of een bipolaire stoornis genoemd.


Manie Een manische episode wordt gekenmerkt door een aanhoudend verhoogde (eufore) of prikkelbare (dysfore) stemming. Als een van je ouders een bipolaire stoornis heeft, is de kans tot dat jij ook gevoelig bent voor een manische depressie. De psychische en sociale factoren hebben daarbij invloed op de daadwerkelijke ontwikkeling van de stoornis. Niet alleen de genen spelen een rol.


Maar ook traumatische jeugdervaringen, zoals mishandeling en verwaarlozing, verhogen de kans op een bipolaire stoornis. Daarbij maken trauma’s op jonge leeftijd dat de vooruitzichten van de stoornis minder gunstig zijn: er is dan sprake van meer en ernstigere episoden van manie of depressie. Onbehandelde manische of depressieve perioden duren gemiddeld drie tot zes maanden, maar korter of langer kan. De kern van het manische syndroom is een expansieve, opgewonden stemming gepaard gaande met lichamelijke en geestelijke overactiviteit. Tijdens een manie kan het affect labiel zijn en snel wisselen tussen booshei prikkelbaarhei euforie, agressiviteit, somberhei expansiviteit en opgewektheid of soms combinaties hiervan.


De oorzaak van een manische depressie is onbekend en ook de ontstaanswijze is nog onduidelijk. Manisch-depressiviteit is meestal erfelijk bepaald. De aandoening doet zich veel vaker voor in de depressieve vorm dan in de manische vorm. De symptomen bij een manische depressie zijn elkaars tegenpolen.


Er is de seizoensgebonden depressie , denk maar aan de herfst- of winterdepressie. Vlak na een bevalling kan bij vrouwen een portpartum depressie optreden. Er zijn depressies met psychotische kenmerken, zoals wanen en hallucinaties. En ze kunnen voorkomen in combinatie met manische periodes waarin de patiënt juist overmatig actief en uitgelaten is. Bipolaire stoornis werd vroeger manische depressie genoemd.


Oorzaken manische depressie

Het is een vorm van belangrijke affektieve stoornis, of stemmingsstoornis, gedefinieerd door manische of hypomanische afleveringen (verandert van de normale stemming van de mens, vergezeld van hoge energietoestanden). Er zijn verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen voor manische depressie. Dit kunnen omgevingsfactoren zijn, maar ook lichamelijke factoren.


Een belangrijke factor kan echter stress zijn. Wanneer iemand gevoelig is voor stress kan dit leiden tot een manische depressie. Wanneer depressie slechts één kant van het verhaal is. Hier wat informatie over een bipolaire stoornis, tekenen, symptomen en oorzaken van manische depressie.


Oorzaken manische depressie

Sociale oorzaken Hiermee worden gebeurtenissen bedoeld die, bij een bepaalde gevoelighei de aanleiding kunnen vormen tot het ontstaan van een depressieve of manische episode. Het gaat aan de ene kant om negatieve gebeurtenissen die spanningen veroorzaken, zoals relatieproblemen, ziekte of dood van een naaste of spanningen op het werk. Psychosegevoeligheid kan hand in hand gaan met manie en depressie. Bij een manie ben je uitgelaten, hyperactief, niet te stuiten. Oorzaken van depressie.


De exacte oorzaak van depressie is niet gekend. Wel kunnen verschillende factoren verband houden met de ontwikkeling van een depressie. Het gaat doorgaans om een combinatie van recente gebeurtenissen, voorgeschiedenis, persoonlijke kenmerken en biologische factoren. De kenmerken of symptomen van een depressieve episode zijn hetzelfde bij een depressie als bij een manische depressie.


Depressie wordt dus niet veroorzaakt door één factor. Als je manisch depressief bent, komen er enkel manische episodes bij. Om je een volledig overzicht te geven van de symptomen van een manisch depressie , wordt in dit artikel nog eens samengevat wat een depressieve periode inhoudt.


Wat is een manische depressie ? Manisch depressief noemt men iemand die perioden in het leven heeft waarin hij of zij depressief is en een of meer perioden heeft gehad waarin hij of zij manisch was. Het is niet zo dat het een meer ernstige vorm van depressie is. Diagnose bipolaire stoornis.


Oorzaken manische depressie

Vaak wordt een manische depressie pas laat bij iemand ontdekt, omdat de stemmingsperioden zich afwisselen met normale maanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts