maandag 13 november 2017

Spoor 2 uwv

Naast actualisering van de vorige werk-wijzer, wordt voorzien in meer handvatten bij de inzet van het tweede spoor en nadere uitleg van bijzondere situaties en arbeidsverhoudingen. Is uw werknemer ziek en is het onduidelijk hoe lang dit gaat duren? Dan begint u samen aan een re-integratietraject. U bent als werkgever verplicht om samen met uw werknemer te zorgen dat hij zo snel mogelijk weer aan het werk kan.


Wanneer wordt traject tweede spoor ingezet? Hierin staat duidelijk wat de mogelijkheden van de werknemer zijn. Zo is voor het UWV duidelijk wat er is gedaan aan de re-integratie. Als in het 1e spoor duidelijk wordt dat een zieke werknemer niet meer bij de huidige werkgever aan de slag kan, dient het 2e spoor te worden opgestart.


Dit moet duidelijk terugkomen in het re. Er moet nu naar een passende functie bij een nieuwe werkgever worden gezocht. In van de gevallen voorkomen we een loonsanctie, doordat we tijdens het traject voldoende inspanningen leveren, conform de richtlijnen van het UWV. Door onze contacten met het UWV en met arbeidsdeskundigen toetsen we voortdurend de actuele eisen van het UWV met betrekking tot re-integratie spoor 2. In wat voor situaties is spoor re-integratie aan te bevelen? De wet schrijft voor dat de mogelijkheden in spoor eerst onderzocht dienen te worden.


Om de medewerker te helpen ook buiten de bekende kaders te kijken en het arbeidsritme te handhaven, introduceert onze werkadviseur hem bij werkgevers waar hij (nieuwe) werkervaring kan opdoen op een werkervaringsplaats. UWV is van mening dat het inzetten van het 2e spoor nu al verplicht is en uitstel niet aan de orde is, ondanks dat er zicht is op verder herstel. Re-integratie spoor : een nieuwe toekomst voor uw werknemer.


Je gaat het spoor toch inzetten, hoe krom dit ook lijkt. En ondanks dat je al weet dat het weinig zin heeft of geen mogelijkheden biedt. Over deze sanctie heb ik al vaker geschreven in mijn blogs.


Spoor 2 uwv

UWV beoordeelt na 1weken ziekte of de werknemer in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. Beoordeling van dossier door UWV. Aan het einde van de WIA-wachttijd vindt de WIA-keuring (Checklist WIA) plaats.


Spoor traject en UWV. Een mooie kans voor de medewerker, zeker als er geen zicht is op werkhervatting binnen het eigen bedrijf. Het UWV voert deze keuring uit. Dan is het goed om op zoek te gaan naar een nieuwe baan buiten de organisatie. In het re-integratie eerste spoor ( spoor 1) gaat de werknemer weer werken bij zijn huidige werkgever.


Spoor 2 uwv

Eventueel in een nieuwe of aangepaste functie. Ik ben jaar ziek en spoor is opgestart. UWV aangesproken wordt op het niet.


Het inzetten van een spoor traject is een wettelijke verplichting, voor zowel je werkgever als voor jou. Door in een spoor traject op te zoek te gaan naar ander (tijdelijk) passend werk bij een andere werkgever vergroot je de hervattingskansen van je arbeidsongeschikte werknemer immers zo veel mogelijk. En dat is de verplichting die je vanuit het UWV als werkgever hebt. Ook als je zieke medewerker al voorzichtig aan het opbouwen is in eigen werk.


Spoor 2 uwv

Of een spoor traject adequaat is uitgevoer wordt getoetst door het UWV. Als het UWV beslist dat een traject niet adequaat is uitgevoer volgt een loonsanctie. Wat kost re-integratie spoor ? Het is verleidelijk om snel een paar offertes op te vragen voor een “goedkoop” re-integratie traject maar dat is meestal niet verstandig. Het is belangrijk dat u bij de keuze voor re-integratie niet alleen kijkt naar de prijs maar vooral naar de kwaliteit.


Onlangs kreeg ik een vraag van werkgever in het MKB die een zieke werknemer heeft. Wat is de rol van de berdijfsarts bij een spoor of externe re-integratie? Weer aan de slag gaan bij een andere werkgever in een andere functie.


Het traject voldoet bovendien volledig aan de eisen die UWV hieraan stelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts