woensdag 10 augustus 2016

Verschil tussen serviceflat en assistentiewoning

Verschil tussen serviceflat en assistentiewoning

Serviceflat Dit zijn flatjes of appartementen voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen en geen continue verzorging of permanent toezicht nodig hebben. De bewoner kiest zelf op welke diensten hij beroep doet. Deze diensten zijn maaltijden, gezinszorg, poetshulp, thuisverpleging. Net op dat moment is de tijd rijp om te denken aan een comfortabele serviceflat. Een serviceflat is immers geen rusthuis, maar is een thuis op maat van de nieuwe senioren.


Comfort, gezellig samen zijn met de buren, eventueel zelfs samen eten, en dit in een veilige en beschermde omgeving, en met leeftijdsgenoten. Het zijn eigenlijk individueel aangepaste woningen waarin bewoner(s) ouder dan zelfstandig in verblijven en op verzoek beroep kunnen doen op specifieke diensten binnen de ouderenzorg. Het verschil met de oude serviceflats is dat er bij assistentiewoningen ook crisis- en overbruggingszorg is voorzien. Een groep van assistentiewoningen is geen woonzorgcentrum (rusthuis). In een assistentiewoning is het belangrijk dat je zelfstandig kan wonen, waarbij zorg op vraag kan aangeboden worden maar niet continu aanwezig is.


Een assistentiewoning kopen is financieel onhaalbaar. In andere gevallen verdient kopen dan weer de voorkeur: Je verkoopt je huidige woning en koopt met de opbrengst daarvan een assistentiewoning. Je wilt duurzaam investeren in zorgvastgoed. En als je de assistentiewoning nog eens kunt verhuren, haal je er tweemaal profijt uit.


Wat is het verschil tussen een assistentiewoning en een woonzorgcentrum? Bovendien kiest u zelf welke zorgverlener langskomt. De woning is aangepast en veilig: er zijn nauwelijks trappen, er is een oproepsysteem om hulp in te roepen … Er zijn ook optionele diensten, zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging, en gemeenschappelijke ruimtes.


Assistentiewoningen zijn dus de opvolgers van de serviceflatgebouwen en woningcomplexen met dienstverlening. De groepen van assistentiewoningen komen in de plaats van de huidige serviceflatgebouwen en woningcomplexen met dienstverlening. Het loont dus nog de steeds moeite om te investeren in een assistentiewoning of serviceflat als slimme belegging. Een erkende assistentiewoning is een individueel aangepaste woning of wooneenheid waarin de bewoner zelfstandig verblijft en een beroep kan doen op zorg en diensten.


Realiseer u dat het gaat om een belegging op lange termijn. In de loop der jaren kan er uiteraard wel wat veranderen. Begrijp het grote verschil tussen serviceflats en assistentiewoningen. Het verschil zit echter in de traditionele hotelservice en de luxe van het gebouw, het interieur en de appartementen.


Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en uw behoeften op het vlak van dienstverlening, luxe en verzorging kan u nu afwegen of een serviceflat voor u de geschikte oplossing is. Kijk je op Immoweb, dan kan je zien dat de meeste assistentiewoningen zich in een prijsklasse tussen de €130en de €180begeven. In Knack Plus Magazine wordt aangegeven dat je best rekening houdt met kosten rond de €150voor de aankoop van een serviceflat.


Verschil tussen serviceflat en assistentiewoning

Zeg niet serviceflat tegen een assistentiewoning. Daarmee wil de gemeente het contact tussen de ondernemers en de. De naam serviceflat bestaat niet meer.


Dit werd vervangen door ‘ assistentiewoning ’. Uiteindelijk zullen er nog enkel (aangemelde en erkende) assistentiewoningen zijn. Erkende assistentiewoningen zijn woningen en appartementen erkend door de Vlaamse. We leggen je het verschil tussen een rusthuis en een serviceflat graag uit, bijvoorbeeld door aan te geven welke diensten er van toepassing zijn. Op die manier kun je zelf bepalen of een serviceflat een goede keuze is, om in te gaan wonen of om een investering in te doen. U kan de serviceflat uiteraard ook als langetermijninvestering zien.


Verschil tussen serviceflat en assistentiewoning

Het zijn andere benamingen voor respectievelijk serviceflat en rusthuis. Een woonzorgcentrum is bedoeld voor wie zorgbehoevend is en echt niet meer alleen thuis kan wonen. Zijn er veel verschillen tussen de diverse. Er is permanente opvang en verzorging.


Een (fysiek) bereikbare Zorgmakelaar (woonassistent) die volgens de vrije keuze van de bewoner zorg en diensten op maat kan organiseren. Een tweede groot verschil tussen erkende en niet-erkende assistentiewoningen is een vermindering van de BTW bij de aankoopprijs van de woning en vrijstelling van onroerende voorheffing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts