dinsdag 16 augustus 2016

Leefloon ocmw student

Leefloon ocmw student

Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn ( OCMW ) erkent studenten als een specifieke doelgroep. Als je financieel niet meer wordt gesteund door je ouder(s) en je onvoldoende of geen inkomen hebt, kan je een leefloon aanvragen om te studeren. U vraagt het leefloon aan bij de sociale dienst van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) van uw gemeente. Hiervoor moet u alle nodige informatie geven: identiteit, het bedrag van uw inkomsten en van die van de mensen waarmee u samenwoont, samenstelling van het gezin, bezittingen. Een leefloon vraag je aan in het sociaal centrum in je buurt.


Die beslissing krijg je. Voor de berekening van het leefloon is de studiebeurs vrijgesteld als bestaansmiddel en moet bijgevolg niet in aanmerking worden genomen. U bent student , docent of onderzoeker. U studeert, of u wilt graag een studie aanvangen, maar beschikt over onvoldoende middelen. Binnen de OCMW wetgeving is een student een persoon die een studie met voltijds - of gelijkgesteld leerplan aanvat, hervat of voortzet.


De aanvraag moet gebeuren bij de Dienst Intake van het OCMW Brugge. Je kunt elke werkdag terecht in Hoogstraat van 8. Er is een maatschappelijk werker aanwezig op donderdag van 9u tot. Lees hier de voorwaarden voor een leefloon en hoe u een leefloon kunt aanvragen.


Wat verwacht het OCMW van u? Maar deze financiële hulp staat niet alleen. Als u een leefloon krijgt, verwacht het OCMW ook iets van u terug. Het OCMW probeert in eerste instantie te bemiddelen zodat de ouders hun onderhoudsplicht nakomen. Als een compromis niet mogelijk of wenselijk is, kan het OCMW aan de student een leefloon toekennen.


Het door het OCMW aan de student betaalde leefloon kan dan worden teruggevorderd bij de onderhoudsplichtige ouders. Het OCMW moet de student vooraf op de hoogte brengen van haar beslissing tot terugvordering. Het OCMW mag terugvorderen zolang de onderhoudsplicht geldt en gedurende de periode dat het leefloon toekent. Het OCMW beslist om aan Frederick een leefloon als samenwonende toe te kennen.


Leefloon ocmw student

Als alles goed gaat behaalt Joris dit jaar zijn academische bachelor rechten. Kaira zat vorig schooljaar in haar laatste jaar verpleegkunde (professionele bachelor). Als je leefloon krijgt, moet je een Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie (GPMI) ondertekenen. Het GPMI is een contract tussen jou en het OCMW.


In dat contract staan afspraken. Je maatschappelijk werker bespreekt ze met jou. Volg je de afspraken in het GPMI niet? Dan krijg je tijdelijk geen leefloon meer. U kunt dan genieten van een aanvullend leefloon.


Leefloon ocmw student

Het OCMW past het verschil bij en houdt rekening met vrijgestelde bedragen. Indien u (aanvullend) leefloon krijgt, hebt u recht op een aantal aanvullende voordelen. Indien u als student leefloon ontvangt, zullen we steeds een onderzoek instellen naar de onderhoudsplicht van uw ouders. Equivalent leefloon (leefgeld) Vreemdelingen die ingeschreven zijn in het vreemdelingenregister, hebben geen recht op een RMI- leefloon. De bedragen van het leefgeld zijn hetzelfde als die van het leefloon.


Indien het je eerste bezoek is aan OCMW Turnhout kan je er elke werkdag van 9. Het is bijgevolg onwettig indien het OCMW als regel hanteert dat het recht op leefloon voor elke student gedurende één maand gestopt wordt gedurende de maanden juli en augustus. De jongere moet het bewijs leveren van zijn inschrijving voor studies met voltijds leerplan aan een secundaire school, een hogeschool of universiteit. Wanneer en hoe vraagt het OCMW de terugbetaling van het leefloon ? Kan het OCMW je vragen om het ontvangen leefloon terug te betalen?


Welke procedure moet het OCMW volgen om de terugbetaling van het leefloon te vragen? Moet je het ontvangen leefloon terugbetalen als je geld ontvangt (loon, erfenis, lottowinst, …)?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts