maandag 8 augustus 2016

Formule oppervlakte cirkel

Formule oppervlakte cirkel

Indien je de omtrek van de cirkel kent, kan je de diameter berekenen via de formule voor de omtrek van een cirkel. Oppervlakte en omtrek van een cirkel. Om de maat van een cirkel aan te duiden kan ook de diameter worden gebruikt (in de figuur). Om de oppervlakte (en omtrek) van een cirkel te berekenen maken we gebruik van het getal Pi.


De diameter is de grootste afstand tussen twee punten van een cirkel en exact tweemaal zo groot als de straal. De formule om de oppervlakte van een ellips uit te rekenen lijkt daarom op de formule voor de oppervlakte van een cirkel. Het verschil is dat een ellips niet een vaste diameter heeft. Een lijn door het middelpunt heeft een lengte die varieert van een kleinste waarde tot een grootste. In deze video laat ik zien hoe je de oppervlakte en de omtrek van een cirkel kunt berekenen.


Hoe bereken je de omtrek van een cirkel ? Indien je de straal of diameter van de cirkel kent, bereken je de omtrek van de cirkel met volgende formule. WisFaq, de digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs in Nederland. De oppervlakte van een cilinder. Als je een rechthoekig vel papier zo ombuigt dat precies een cilinder ontstaat, is de oppervlakte nog steeds lengte x hoogte.


Formule oppervlakte cirkel

De omtrek is ook wel bekend als de buitenrand van een cirkel. Bij iedere cirkel waar je deze verhouding neemt, kom je steeds op een en hetzelfde getal uit. Afgerond op decimalen is het antwoord altijd: 14.


Dit is dus bij elke denkbare cirkel het geval. Maar hoe kun je dit doen bij een figuur met een ronde vorm? Bekijk het voorbeeld hieronder en lees in het stappenplan hoe je dit kunt doen.


Bereken de oppervlakte van een cirkel Voor het berekenen van de oppervlakte van een cirkel maken we gebruik van de afstand van de buitenkant tot het middenpunt (straal). Verken de formules en oefen het berekenenen in dit GeoGebraboek. Deze aanpak is gebaseerd op de formule voor het vinden van de oppervlakte van een cirkel , O = πr 2. Als je al weet wat O is kun je met deze formule de diameter uitrekenen. Bepaal de oppervlakte van de basis en vermenigvuldig die met twee.


Om de berekening te voltooien, kwadrateer je de straal en vermenigvuldig je hem met pi. Vermenigvuldig daarna met twee vanwege de tweede identieke cirkel aan het andere. Het oppervlak berekenen van een cirkel is anders dan bij een vierkant. Je kunt niet simpelweg de lengte en breedte met elkaar vermenigvuldigen om de oppervlakte te berekenen.


Formule oppervlakte van een cirkel. Start studying Wiskunde: formules omtrek, oppervlakte en volume. Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools. Vraag gesteld door: daan. Er is antwoord gegeven.


Door symmetrie is de oppervlakte van de cirkel rond de oorsprong gelijk aan vier keer de opper-vlakte van de cirkel tussen (0;0) en (r;0) boven de x-as. Als je een cirkel gemaakt hebt met een passer, weet je de straal (de afstand tussen het middelpunt en de cirkellijn). Wil je de oppervlakte van een cirkel berekenen? In deze formule staat de A voor oppervlak (‘Area‘), en de r voor de straal van de cirkel.


Bij de alternatieve formule staat de d voor de diameter. De straal is de afmeting van het middelpunt tot de buitenrand van de cirkel. Regelmatige zeshoek is een veelhoek met zes gelijke lengte. De aangrenzende zijden klemmen een hoek van 120°.


De straal van de omgeschreven cirkel gelijk is met de lengte van de zijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts