donderdag 21 april 2016

Uitbetaling leefloon ocmw antwerpen

Uitbetaling leefloon ocmw antwerpen

Waar vraag je leefloon aan? Woon je langer dan een maand in Antwerpen ? Maak een afspraak in het sociaal centrum in je buurt. Ben je nieuw in Antwerpen ? Huur je een woning in Antwerpen ? En ben je nog niet of minder dan een maand ingeschreven in het Antwerps bevolkingsregister. Maak dan een afspraak met het centraal onthaalbureau.


Als we een leefloon geven, controleren we regelmatig of je nog aan de voorwaarden voldoet. Maar jij moet het OCMW onmiddellijk op de hoogte brengen van elke wijziging die je leefloonbedrag kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld als je financiële situatie of gezinstoestand verandert. Onderteken je GPMI Als je leefloon krijgt, moet je een GPMI. U vraagt het leefloon aan bij de sociale dienst van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) van uw gemeente.


Hiervoor moet u alle nodige informatie geven: identiteit, het bedrag van uw inkomsten en van die van de mensen waarmee u samenwoont, samenstelling van het gezin, bezittingen. Wanneer en hoe vraagt het OCMW de terugbetaling van het leefloon ? Kan het OCMW je vragen om het ontvangen leefloon terug te betalen? Welke procedure moet het OCMW volgen om de terugbetaling van het leefloon te vragen? Moet je het ontvangen leefloon terugbetalen als je geld ontvangt (loon, erfenis, lottowinst, …)?


De eerste betaling van het leefloon moet gebeuren binnen de dagen na de beslissing. In uitzonderlijke situaties kan je aan het OCMW een voorschot vragen in afwachting dat je dossier volledig in orde is. In de praktijk gebeurt dat niet vaak. Gebeurt de uitbetaling meer dan dagen na de beslissing en dus te laat, dan heb je recht op intresten. Ja, een begunstigde van het recht op maatschappelijke integratie die in voorwaardelijke vrijheid gesteld wordt, kan het leefloon krijgen.


De uitbetaling van het leefloon is immers voor de toekomst hersteld in geval van voorwaardelijke invrijheidstelling. Kunnen personen onder elektronisch toezicht aanspraak maken op het leefloon ? Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn ( OCMW ) erkent studenten als een specifieke doelgroep. Als je financieel niet meer wordt gesteund door je ouder(s) en je onvoldoende of geen inkomen hebt, kan je een leefloon aanvragen om te studeren. Toen mijn man en ik scheidden, ging ik aan de slag met een onregelmatig interimcontract. Zo kon ik toch op eigen benen staan.


In het geval dat het OCMW hulp weigert komt een menswaardig bestaan ernstig in het gedrang. Die uitsluitingspolitiek blijkt ook uit de cijfers. Voordat ze sociale bijstand toekennen, doet het OCMW daarom telkens een onderzoek naar de bestaansmiddelen van de aanvrager. Het OCMW gaat in functie van de persoonlijke of familiale toestand van de persoon na welke hulp het meest geschikt is en biedt hem of haar dan de gepaste middelen om aan die behoefte te voldoen.


Als je een leefloon krijgt, verwacht het OCMW ook iets van je terug. Zo zal de dienst arbeidsbegeleiding je begeleiden naar een opleiding of werk dat bij jou past. Eén van de voorwaarden om recht te hebben op leefloon is werkbereidhei tenzij dit om bepaalde redenen niet mogelijk is. Als een leefloonbegunstigde langer dan één maand in het buitenland verblijft zonder het OCMW hiervan op de hoogte te brengen, wordt de uitbetaling van het leefloon geschorst na het verstrijken van de eerste maand van verblijf in het buitenland tenzij de Raad voor Maatschappelijk Welzijn oordeelt dat uitzonderlijke omstandigheden dit verblijf. Daarnaast is het als jongere zeker niet evident om heel de papierwinkel in orde te maken die een OCMW nodig heeft om de aanvraag in orde te maken.


Uitbetaling leefloon ocmw antwerpen

Extra ondersteuning is hier vaak nodig. De kosten van een student met leefloon varieert van persoon tot persoon. In Kortrijk zijn er 8personen die een leefloon krijgen van de federale overheid.


Maar het OCMW vindt dat het leefloon te laag is. Daarom gaan ze een nieuw Kortrijks Menswaardig Inkomen (KMI) invoeren dat hoger ligt dan het officiële leefloon. Neen, het OCMW dat zo zou redeneren, overtreedt de wetgeving. Sociale centra Antwerpen is a member of Vimeo , the home for high quality videos and the people who love them.


Uitbetaling leefloon ocmw antwerpen

Het reikt concrete handvatten en veel praktijkvoorbeelden aan. Tijdstip van uitbetaling. Het OCMW kan het tijdstip van uitbetaling van het leefloon zelf bepalen in de beslissing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts