donderdag 7 april 2016

Emoties uiten oefening kind

Heeft jouw kind moeite om zijn emoties op een handige manier te uiten ? Dan is de weerbaarheidstraining kind 4-jaar of weerbaarheidstraining kind 8-jaar iets voor jouw kind. Of de individuele training Vrolijk als een Dolfijn. Werkblad: Uiten van gevoelens De therapeut vertelt dat het fantasiefiguur te veel druk op zijn ketel heeft omdat er allemaal emoties zijn die er uit willen.


Controleversterking vindt plaats doordat het kind de kleuren mag kiezen. Soms vergeet je als ouder dat je kind moet leren wat emoties zijn. Hij kan denken dat hij buikpijn heeft, maar het is een gespannen gevoel omdat hij ergens tegenop ziet. Als ouder moet je dan helpen om de juiste gevoelens bij het juiste gevoel te verwoorden. Hoeveel tijd neemt het?


Familiefotoalbums Wat ga ik doen? Ze zijn de manier waarop we onszelf uiten en soms zijn ze zelfs belangrijker dan woorden. Op de juiste manier je emoties reguleren is dan ook noodzakelijk. Als woorden niet gezegd worden met de juiste emoties , zullen mensen ze waarschijnlijk niet geloven.


Daarnaast leert hij dat het normaal is om over gevoelens te praten en emoties te tonen. Dit geeft je kind een veilig gevoel en stimuleert hem zijn eigen emoties te uiten. Tip 6) Geef het goede voorbeeld.


Alles wat jij en je partner doen, neemt je kind over. Hoe je omgaat met emoties is heel belangrijk in sociaal contact. Hoe laat je zien dat je iets niet leuk vindt? Hoe reageer je als je een spel wint? Wat doe je als je jaloers bent?


Kinderen leren hun emoties te herkennen, te begrijpen en te uiten in sociale interacties met ouders, docenten en leeftijdsgenoten. Communicatie is hierbij erg belangrijk. Voordat je een gevoel kunt uiten , moet je het voelen. Emoties in de praktijk. Je kunt letterlijk aan een kind vragen: ‘leg je hand eens op het gevoel, wat zegt je gevoel?


Vaak kan een kind dat heel goed benoemen. In de opvoeding is het omgaan met emoties vaak ingewikkeld. Je probeert van alles, maar kinderen uiten hun emoties primair en daardoor vaak heftig. Denk maar aan een driftbui, extreme angst of een fikse boosheid. Hoe leer je je kind rustig te worden en zich weer fijn te voelen?


Emoties uiten oefening kind

Hoe graag je deze vervormde emoties of vervangende gevoelens ook op een afstand zou willen houden, dit zal niet lukken. Heftige emoties zijn echter een veel minder heftige aanslag op lichaam en geest, omdat ze niet lang blijven hangen. Helemaal met wat mindfulness oefening kun je vrij snel leren om niet te zwaar te worden beïnvloed door heftige emoties. Probeer dus ten eerste zoveel mogelijk je gevoelens te uiten. Ga samen eens creatief aan de slag.


Dat helpt om verstopte emoties te luchten én versterkt jullie contact. Hij is snel van slag, huilerig en vaker boos dan anders. Je kind zit niet lekker in zijn vel. Waarom praten over gevoelens?


Een kind moet kunnen praten over zijn twijfels, zijn angsten, negatieve gebeurtenissen,… want het kunnen delen van deze gevoelens zorgt ervoor dat het kind zich niet alleen voelt. Zo kan onzekerheid of verdriet zich bijvoorbeeld uiten in irritatie of woede-aanvallen. Het kind leert zo ook om gevoelens te uiten op een manier. De omgeving denkt dan misschien wel: Hè, wat een vervelend kind , terwijl er niet wordt gezien hoe ongelukkig het kind zich in werkelijkheid voelt.


Daarnaast komen we ook regelmatig tegen dat gevoelens (booshei verdriet, angst) worden opgekropt. Uit je emoties verder bij je partner, een vriendin of andere volwassenen. Dit gezegd hebbende: laat je kind zien hoe je je voelt en laat zien dat het normaal is om hierover te praten.


Emoties uiten oefening kind

Maar ook voor de sociale omgang is het zeer belangrijk dat een kind leert omgaan met zijn of haar emoties. Ik blijf er steeds bang voor, al komt het sinds twee jaar bij ‘beetjes’ (door gesprekstherapie). Hoe kan ik mijn emoties leren uiten ? Ik voel dat het zich ‘opslaat’ in mijn lichaam, en dat voelt niet goed!


Nadat een kind ogenschijnlijk vanzelf geleerd heeft zijn gevoelens te herkennen en erkennen, wordt het belangrijk deze te uiten. De eerste belangrijke regel is dat het er mag zijn en dat je kunt leren hoe je ze naar buiten brengt. Allereerst kan dit natuurlijk door het voeren van een gesprekje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts