dinsdag 15 september 2015

Werkblad persoonsvorm

Zet een streep onder de persoonsvorm in de zinnen van oefening 4. Het woord dat verandert in de zin is de persoonsvorm. Schrijf de persoonsvorm achter de zin. Maak in gedachten een vraagzin. Of verander in gedachten de tijd van de zin.


Werkblad persoonsvorm

De jongens voetballen op het grasveld. De kinderen spelen een spel op de computer. De oude vrouw doet boodschappen in de supermarkt. Krijg jij iedere maand zakgeld?


Uitleg Hoe vind je de persoonsvorm in een zin? De getalsproef Zet het onderwerp in enkelvoud of meervoud. Het werkwoord dat verandert is de persoonsvorm. Persoonsvorm en onderwerp : Persoonsvorm zoeken met enkelvoud : Persoonsvorm zoeken met meervoud : Persoonsvorm zoeken met vraagzin Online oefenen.


In een zin zit altijd maar persoonsvorm (pv). De persoonsvorm van een zin is altijd een werkwoord. Het onderwerp in een zin is altijd.


Om in een zin het onderwerp te kunnen vinden, moet je eerst de persoonsvorm weten. Als je de persoonsvorm in de zin hebt gevonden maak je daar een vraag mee met wie of wat. Het antwoord op die vraag is de. Klik op de persoonsvorm (pv), er komt dan een streep onder te staan. Het vinden van de persoonsvorm in een zin is een belangrijk onderdeel van redekundig ontleden.


Dit onderdeel van de grammatica heb je onder andere nodig voor de werkwoordspelling. Werkbladen taal zinsontleding voor groep 8. Juf Bianca maakte bladen bij de methode Taaljournaal. Op elk blad staat een spellingsafspraak met één of enkele voorbeelden. Zwakke werkwoorden veranderen niet van klank.


Soms eindigt het voltooid deelwoord van een zwak werkwoord op -en. De bus rijdt om half negen naar het volgende station. Met dit werkblad leer je zwakke werkwoorden als voltooid deelwoord schrijven.


Werkblad persoonsvorm

De kunstenaar maakt een mooi beeld. Het meisje danst mee met de balletvoorstelling. Sterre brengt het paard terug naar de stal. Wanneer komt Pim naar de wedstrijd kijken?


Zinsontleding ( persoonsvorm , onderwerp, werkwoordelijk gezegde, naamwoordelijk gezegde, lijdend voorwerp en zinnen knippen) Y Groep 8. Hij verhuist naar Madurodam. Hij is verhuisd naar Madurodam. Jij hebt niets beloofd. Door wie wordt de lijm gebruikt?


In de zinnen 1a, 2a en 3a zijn verhuist, belooft en gebruikt de persoonsvorm. Deze inhoud is intellectueel eigendom van ExtraNederlands. Gebruik door derden is alleen toegestaan ter ondersteuning van (de lessen in) het vak Nederlands in het basis- en voortgezet onderwijs.


Vervang daarbij het werkwoord van de persoonsvorm door werken. Vul dan de zin aan met de juiste persoonsvorm. In deze werkbladen komen alleen onderwerp, gezegde en persoonsvorm aan bod. Ze zijn dus geschikt voor groep afhankelijk van de taalmethode die jouw school gebruikt.


Alle vijf de werkbladen zijn ongeveer hetzelfde opgebouw maar wel telkens met verschillende zinnen. Als het onderwerp een enkelvoud is, is de persoonsvorm dat ook. Is het onderwerp een meervou dan is de persoonsvorm dat ook: hij loopt - zij lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts