dinsdag 8 september 2015

Hoe ontstaat chronische vermoeidheid

Hoe ontstaat chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid kan heel heftig zijn en uw leven verstoren. Het kan helpen om dit met een psycholoog te bespreken. Samen met een psycholoog bekijkt u welke gedachten en reacties u zou kunnen veranderen om beter met uw klachten om te gaan.


Hoe ontstaat chronische vermoeidheid ? Vraag je jezelf af: “Waarom ben ik altijd moe? De meesten van ons weten dat het belangrijk is om een goede. Hoe wordt chronische vermoeidheid veroorzaakt? Er is geen eenduidige verklaring voor de oorzaak van aanslepende vermoeidheid of het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS).


Wetenschappelijk onderzoek is nog in volle ontwikkeling en heeft tot nu toe zeer verschillende gegevens en hypothesen opgeleverd. Wanneer iemand een depressie vertoont, staan vooral de veranderingen in de emoties op de voorgrond: de sombere stemming, het verlies van interesse, geen plezier of levenslust meer vertonen. Het is dan ook begrijpelijk dat men in eerste instantie de oorzaak van een depressie zoekt in recente persoonlijke gebeurtenissen. U bent chronisch moe als u voortdurend heel erg moe bent.


Dit duurt al een half jaar of langer. De ernstige moeheid zorgt ervoor dat u niet meer de dingen kunt doen die u zou willen of moeten doen. Hoe chronische moeheid ontstaat is vaak onduidelijk. Soms komt het door iets lichamelijks, maar lang niet altijd. Er zijn meerdere uitspraken gedaan over wat de aandoening veroorzaakt.


Wat is chronische vermoeidheid eigenlijk? Bij langdurige moeheid die langer dan maanden aanhoudt kan er sprake zijn van chronisch vermoeidheidssyndroom. Langdurige vermoeidheid is een complex probleem. Het is een syndroom waarbij ernstige vermoeidheid het dagelijks functioneren verstoort en samengaat met andere lichamelijke en psychische klachten. Dit betekent steeds verlies voor jou, want je individuele mogelijkheden en sociale omgang worden gefnuikt.


De zwelling ontstaat doordat er veel vocht uit de bloedvaten naar de weefsels treedt. De pijn ontstaat doordat de zwelling de zenuwuiteinden prikkelt. In tegenstelling tot een acute ontsteking zijn de symptomen van een chronische ontsteking vaak minder heftig.


Wel blijven ze langer aanwezig, nadat ze langzaam zijn komen opzetten. Bij een patiënt die klachten heeft van chronische vermoeidheid kunnen de volgende ziekten overwogen worden. Sommige ziekten komen veel voor (depressies, aneamie, schildklierafwijkingen, Diabetes Mellitus), sommigen zijn (zeer) zeldzaam (Myasthenia gravis, SLE, polio). Uiteindelijk kan slapeloosheid overgaan in chronische vermoeidheid.


Hoe ontstaat chronische vermoeidheid

Je belandt eigenlijk in een negatieve cirkel: door te weinig slaap krijg je last van stress en spanningen en hierdoor zul je weer slechter slapen. Stress kan dus een oorzaak zijn van chronische vermoeidheid. Lees meer over chronische vermoeidheid symptomen en CVS behandelingen!


Bekijk meer informatie over vermoeidheid. Hieronder een kleine opsomming: Voordelen - Op het moment zelf voel je je minder angstig. Als je denkt, kan je minder voelen.


Hoe ontstaat chronische vermoeidheid

Op lange termijn zal je angst evenwel groter worden, want door te piekeren wordt het probleem meer en meer uitvergroot. Iedereen is wel eens moe, na een dag hard werken of na een avond lekker sporten. Door even uit te rusten gaat dit soort moeheid meestal vanzelf voorbij. Ik vraag mij af of meerdere vrouwen chronische vermoeidheidssymptomen ervaren tijdens hun menstruatie (ik in ieder geval wel), en dus of is onderzocht hoe dit mogelijk is. Ergerlijk fysiek probleem.


Dat is echter achterhaalde informatie. Extreme vermoeidheid ontstaat in de meeste gevallen niet spontaan. Het is vaak het gevolg van een andere geestelijke of lichamelijke aandoening. In dit artikel ga ik samen met jou op zoek naar deze echte oorzaak.


De vermoeidheid zorgt vervolgens echter weer voor een aantal andere klachten (zie het onderstaande figuur). Er gaat vaak een hele zoektocht aan vooraf voordat u zeker weet dat u fibromyalgie hebt. Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen.


Ook op röntgenfoto’s is niets te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts