donderdag 9 april 2015

Afstand nemen van vriendschap

Hoewel dit misschien een beetje egoïstisch lijkt, is het belangrijk om altijd eerst aan jezelf te denken en afstand te nemen van giftige vriendschappen die jou emotioneel uit balans brengen en je welzijn verstoren. Afstand nemen met de vriendschap. Zodra je beslist om afstand te nemen met je vriendschap is het belangrijk dat je afstand neemt van je vriendschap dit doe je door minder te communiceren met je vriend of vriendin. Uiteindelijk zal het van zelf overgaan te minste zo worden meeste vriendschappen beëindigt. Hieronder vind je voorbeelden van situaties waarin je beter afstand kan nemen in je relaties.


Afstand nemen van vriendschap

Ik leg daar in detail uit wat goede redenen zijn om afstand te nemen en soms ook hoe je dit het beste kunt doen. En nee, ik raad je niet aan om spijkerhard te zijn in hoe je dit naar mensen brengt. Dit zou niet eerlijk zijn. Zie het als een inwoner van je ziel die wederkerighei vertrouwen en dankbaarheid nodig heeft en verdient. Als je vandaag de dag nog steeds denkt aan een vriendschap die je vanwege verschillende omstandigheden die het leven je voorschotelde achter moest laten, aarzel dan niet om weer contact op te nemen met deze persoon.


Een vriendschap beëindigen voelt zo ongeveer aan als verraad. Daardoor is het beëindigen van een vriendschap heel erg moeilijk. Degene met wie je wellicht jaren heel goed bevriend was, zal er soms geen idee van hebben dat je van plan bent de vriendschap te beëindigen. Wat kan je doen als je twijfelt of iemand meer afstand van je wil nemen ? Zelf minder initiatief nemen in de relatie en kijken wat er gebeurt. Beide leerdoelen hebben te maken met distantie of distantiëren als vorm van loslaten.


Afstand nemen van vriendschap

Betekenis en definitie. Benieuwd welke stappen je moet zetten om meer afstand te scheppen tussen jezelf en je narcist? Door afstand te nemen van je narcist, heeft de narcist minder grip op je. Ze hebben je misschien ooit energie gegeven, maar nu ben je tot de conclusie gekomen dat jouw energie absorberen het is enige wat ze doen. Omdat ik momenteel (te) veel met anderen bezig ben, raakt me dit en word ik nog meer onzeker, vandaar dat ik afstand wil nemen.


Een relatie even on hold zetten komt vaak voor, maar een vriendschap tijdelijk in de ijskast parkeren is andere koek. Soms loopt een vriendschap stuk door een uit de hand gelopen ruzie, maar nog vaker bloedt het dood. Zonde, want soms heb je alleen even wat afstand.


Afstand nemen van vriendschap

Het blijft fascinerend om bij jezelf te herkennen waardoor dit komt en soms is het ook ‘moeilijk’ te accepteren dat vriendschappen anders lopen dan je zelf gewild of voor ogen had. Om dan afstand te nemen of zelfs ‘afscheid’ te nemen , voelt soms als hard en egoistisch. We moeten niet vergeten dat vriendschap van twee kanten moet komen!


Je zegt zelf al dat je hebt aangegeven ruimte te willen en ze doet daar voor je gevoel niets mee. Lijkt mij een persoon die niet in de vriendschap wil investeren maar daar alleen zit om er zelf iets uit te halen, jouw energie die je nu terecht weer terughaalt uit die vriendschap. Hoe neem je afstand van je narcist? Door eerst afstand te scheppen tussen jezelf en de narcist, letterlijk en figuurlijk, zodat de macht die de narcist over je heeft steeds kleiner wordt.


Hoe minder macht een narcist over zijn slachtoffers heeft, hoe minder grip hij over jou heeft. Verwacht niets van een narcist! Vertel de vriend dat de vriendschap voorbij is wanneer dit juist aanvoelt.


Als het je niet lukt om stilzwijgend afstand te nemen en alle uitnodigingen te weigeren van deze persoon om ergens naartoe te gaan, dan zal je open en eerlijk moeten zijn over het stopzetten van de vriendschap. Men laat een beetje van zichzelf achter in ieder uur en elke plaats. Benoemen wat je ervaart in een vriendschap hoeft overigens niet alleen te gelden voor definitief afscheid nemen.


Soms kan het ook helpen om een time-out in een contact te nemen. Wil je afstand nemen van je partner, maar heb je medelijden met hem? En toch, je doet hem (of jezelf) geen plezier als je tegen je zin in doorgaat met een relatie waar je je niet goed bij voelt. Wat is belangrijker, rekening houden met de ander of kiezen voor je eigen geluk? Veel succes en vriendelijke groet, Frank.


Net zoals sommige liefdesrelaties baat kunnen hebben bij een pauze, kunnen vriendschappen ook verbeteren door even afstand te nemen. Niet dat het makkelijk is om afstand te nemen van een vriendschap (of van een ander soort relatie). Maar soms kun je niet anders dan accepteren dat het er niet in zit, dat jullie vriendschap nooit zal veranderen.


Jij kunt immers niet iemand anders veranderen. Je hebt alleen maar invloed op je eigen gedrag en je eigen leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts