vrijdag 20 maart 2015

Belastingvrije som aanslagjaar 2019

Op het belastingvrij basisbedrag betaal je in België geen belastingen. Het belastingvrij minimum verhoogt bovendien als je kinderen ten laste hebt. De tarieven, belastingvrije som en toeslagen worden jaarlijks aangepast.


In de rekenregels vindt u de belastingvrije sommen terug. Hierbij wordt die belastingvrije som. Belastingvrije som verhoogt. Iedere belastingplichtige heeft recht op een belastingvrije som. In het aanslagjaar vul je de belastingbrief in met de inkomsten van het voorbije kalenderjaar.


De belastingen worden berekend per schijf. Dit is de belastingvrije som waarop het fiscaal voordeel berekend wordt als de gegevens hiervoor juist ingevuld zijn. Het is de totale belastingvrije som , niet alleen de belastingvrije som die je krijgt voor de kinderen. Bij fiscaal co-ouderschap is dat de totale belastingvrije som per ouder. Er zijn drie rijen voorzien.


Artikel 17 § WIB wordt daartoe aangepast. Dit akkoord bevat een belangrijke hervorming van de vennootschapsbelasting, met onder meer een verlaging van het tarief in de vennootschapsbelasting, maatregelen voor een meer rechtvaardige fiscaliteit, maar ook een aantal sociaaleconomische hervormingen. Deze bedragen worden afgetrokken van de minst belaste inkomstenschijf.


Naargelang het inkomen, het hebben van een handicap en het aantal kinderen ten laste, wordt dit belastingvrije minimum verhoogd. Rijksinwoners worden belast op het inkomen ongeacht hun oorsprong, het zogenaamde wereldinkomen. Wie in België woont, en aandelen van bijvoorbeeld IBM (een Amerikaanse onderneming) heeft en een woning in Frankrijk die hij verhuurt, wordt volgens dit principe in België belast op de som van het Belgisch loon, het Amerikaans roerend inkomen en het Frans onroerend inkomen. Voor wie minder opstrijkt, is de belastingvrije som 7. Het van belasting vrijgestelde gedeelte van het belastbaar inkomen wordt bepaald door de belastingvrije som en de toeslagen.


Iemand die twee kinderen heeft, krijgt zodoende de standaard belastingvrije som € 7. Toeslag belastingvrije som voor. Een overzicht van de belangrijkste geïndexeerde bedragen in de personenbelasting. In dit overzicht vindt u de federale bedragen terug. Hoeveel belasting u moet betalen, berekent u door de tarieven toe te passen op de belastbare inkomens.


Een vast bedrag van uw vermogen (uw bezittingen min uw schulden) is vrijgesteld van belasting. We kunnen de hervorming van de vennootschapsbelasting enkel toejuichen, want ze wil duidelijk extra zuurstof geven aan ondernemers. Dat is het heffingsvrij vermogen. Vooral kleine vennootschappen – lees: familiebedrijven, kmo’s, starters … – zijn ermee gebaat, want op (een deel van) hun winst geldt nu het extra lage tarief van 2. Hierop zijn belastingen noch sociale bijdragen verschuldigd. Op die manier kunnen de belastingvrije sommen bij de juiste partner verrekend worden.


Bij het inlezen van een aangifte uit een vorige versie van dit aanslagjaar of vorig aanslagjaar is het nodig dat u deze rubriek zelf (correct) invult. Easily share your publications and get them in front of Issuu’s. Verhoging van de belastingvrije soalleenstaande met kinderen ten laste of in co-ouderschap: 1. Die som kan verschillen. Heb je bijvoorbeeld kinderen ten laste, dan betaal je minder belastingen.


Door deze substantiële verhoging zullen meer belastingplichtigen recht hebben op de verhoogde belastingvrije som. EUR (beiden niet-geïndexeerd). Ofwel kiest u voor een verhoging van de belastingvrije som. Dit is aangewezen, als u geen beroepsinkomsten hebt of als uw opvangkosten zo laag zijn dat de belastingvrije som u voordeliger uitkomt.


Deze belastingvrije som moet aangerekend worden op de laagste inkomensschijf. Dit betekent dat de fiscus een deel van uw belastbaar inkomen niet belast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts