donderdag 19 maart 2015

Tweede spoor of vaststellingsovereenkomst

Eerder mag dus ook, maar indien bij de eerstejaarsevaluatie nog geen resultaten in spoor zijn geboekt wordt geadviseerd ook re-integratie spoor te starten. Wanneer is het voor de werknemer verplicht mee te werken aan het tweede spoor ? Indien door de bedrijfsarts is vastgesteld dat spoor moet worden ingezet. Als het tweede spoor (=externe re-integratie) geen uitkomst biedt, kunnen partijen de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigen door een vaststellingsovereenkomst bij ziekte. Hier zitten echter wel haken en ogen aan, dus laat je in deze situatie altijd juridisch begeleiden. Want als u ziek en werkloos blijft jaar lang kost dat de werkgever tot ton.


Bij re-integratie Tweede spoor start de werkgever eigenlijk de ontslagprocedure (via UWV) omdat u, als gevolg daarvan, niet binnen uw eigen bedrijf kan terugkeren. Wanneer het lukt om u bij een andere werkgever aan een passende baan te helpen, dan is de werkgever ook een transitievergoeding verschuldigd. Wat gebeurt er bij 2e spoor met de ontslagvergoeding?


Wanneer een werknemer langer dan twee jaar bij een werkgever werkt en dan wordt ontslagen, heeft hij of zij recht op een transitievergoeding. Kan ik een vaststellingsovereenkomst tekenen bij re-integratie? Een vaststellingsovereenkomst wordt ondertekend door werkgever en werknemer, wanneer zij beiden akkoord gaan met ontslag. Juristen raden in de meeste gevallen echter af om bij ziekte of re-integratie een dergelijke overeenkomst te tekenen. Als u akkoord gaat met ontslag kan het UWV.


Tweede spoor of vaststellingsovereenkomst

Dan hebt u de keuze: reintegratie eerste spoor of tweede spoor. Hier hoeft niet onmiddellijk een keuze in te maken, die keuze kan ook gemaakt worden tijdens het burnout-hersteltraject dat u – bijvoorbeeld bij ons – volgt. Als werkgever en werknemer ‘elkaars bloed niet kunnen drinken’ wordt het sowieso herstel tweede spoor.


UWV: Ik kan me de vervelende situatie van uw klant heel goed voorstellen en ook dat zij denkt met het tekenen van een vaststellingsovereenkomst van alles af te zijn. Vraag Via een re-integratie traject 2e spoor heb ik tijdelijk werk gevonden bij andere werkgever. Mijn werkgever zegt nu dat ik zelf ontslag moet nemen en geen recht op een transitievergoeding heb. Kan ik ontslagen worden met behoud van WW na beter gemeld worden voor passend werk, terwijl er een re-integratie 2de spoor is ingezet en ik nog geen nieuwe baan heb? Ik zit nu maanden thuis wegens een burn-out.


Er werd duidelijk dat ik absoluut niet meer terug wil en kan naar mijn oude werkgever wegens een te hoge stressfactor. Intimideren werknemer zodat die : a) zelf opstapt. Ontslagvergoeding bij beëindiging dienstverband na drie jaar arbeidsongeschiktheid. Re-integratie tweede spoor. Wanneer terugkeer naar jouw huidige bedrijf niet mogelijk blijkt te zijn, moet er worden gezocht naar een passende functie bij een andere werkgever.


Jouw huidige werkgever moet jou hier dus bij helpen. Er moet nu naar een passende functie bij een nieuwe werkgever worden gezocht. Beste Michel, de werkgever kan je niet verplichten om ontslag te nemen. Het is zelfs zo dat het tweede spoor dusdanig is ingericht dat je bij een andere organisatie werkt maar nog in dienst (kan) blijven van je huidige werkgever. Ook voor deze optie is niet gekozen, met name omdat de kosten voor re-integratie in het tweede spoor niet goed te onderscheiden zijn van re-integratiekosten in het eerste spoor (bij de eigen werkgever).


Tweede spoor of vaststellingsovereenkomst

De werkgever mag namelijk niet beëindigen in de eerste twee jaar van ziekte. Kosten die gemaakt worden in het eerste spoor kunnen immers ook bijdragen aan re-integratie in het tweede spoor. Tweede spoor en eerste spoor samen Helaas ben ik al ruim jaar ziek met weinig zicht op verdere verbetering.


Er komt steeds wat nieuws bij. Nu denken de experts vooral, dat ik niet terug kan keren in eigen werk, dus is zoals verplicht het tweede spoor opgestart middels een re-integratie bureau. Wel is er een advies om heel. Ook kan op den duur tweede spoor re-integratie een mogelijkheid zijn om aan deze problematiek tegemoet te komen. Vaststellingsovereenkomst.


Wanneer de werknemer vastloopt in het herstel of de re-integratie omdat terugkeer niet meer gewenst is, dan kan beëindiging met een vaststellingsovereenkomst een optie zijn. Dat had volgens de rechter anders gemoeten. Met een vaststellingsovereenkomst kan een werkgever en werknemer in overleg de arbeidsovereenkomst beëindigen.


Dit betekent normaal dat een werkgever de medewerker een voorstel op papier geeft, waarmee de werknemer na onderhandeling akkoord kan gaan met deze beëindigingsovereenkomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts