maandag 18 december 2017

Leefloon ocmw bedrag 2019

U vraagt het leefloon aan bij de sociale dienst van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) van uw gemeente. Hiervoor moet u alle nodige informatie geven: identiteit, het bedrag van uw inkomsten en van die van de mensen waarmee u samenwoont, samenstelling van het gezin, bezittingen. OCMW kan slechts in gevallen aan de gerechtigde een sanctie opleggen, namelijk wanneer: hij verzuimt bestaansmiddelen aan te geven waarvan hij het bestaan kent of hij legt onjuiste of onvolledige verklaringen af die een invloed hebben op het bedrag van het leefloon.


Leefloon ocmw bedrag 2019

Toen mijn man en ik scheidden, ging ik aan de slag met een onregelmatig interimcontract. In de maanden dat ik minder dan het bedrag van het leefloon verdiende, paste het OCMW het verschil bij. Zo kon ik toch op eigen benen staan. Dit is een verhoging met euro ten opzichte van het vroegere bedrag. Volg je de afspraken in het GPMI niet?


Dan krijg je tijdelijk geen leefloon meer. Of je krijgt nog maar een deel. Onderteken je het GPMI niet? Hoeveel geld krijg ik als ik leefloon krijg? Per maand krijg je een bepaald bedrag.


Via het indexatieprogramma kan zowel het leefloon als het equivalent leefloon geïndexeerd worden. Als je een leefloon krijgt, verwacht het OCMW ook iets van je terug. Zo zal de dienst arbeidsbegeleiding je begeleiden naar een opleiding of werk dat bij jou past. Eén van de voorwaarden om recht te hebben op leefloon is werkbereidhei tenzij dit om bepaalde redenen niet mogelijk is.


Als je ouder(s) deze verplichting niet nakomen, kan het OCMW je een leefloon uitkeren. Ook als je nog thuis woont, maar je ouder(s) hebben een beperkt inkomen, kan je in aanmerking komen voor een leefloon. Dat betekent niet dat studeren met leefloon een recht is. Het OCMW heeft hierin een grote beslissingsvrijheid.


Leefloon ocmw bedrag 2019

Een minimuminkomen voor mensen die over geen of onvoldoende bestaansmiddelen beschikken. Leefloon - Recht op Maatschappelijke Integratie. Het bedrag leefloon is afhankelijk van de gezinssituatie.


Omzendbrief naar aanleiding van het arrest nr. Grondwettelijk Hof met betrekking tot de gemeenschapsdienst. U hebt onvoldoende inkomsten en u bent niet in staat er zelf te verwerven. Indien uw inkomsten lager zijn dan het bedrag van het leefloon , keert het OCMW slechts het verschil uit.


U bent bereid te werken, tenzij dit om gezondheids- of billijkheidsredenen niet mogelijk is. Het leefloon is een onderdeel van het recht op maatschappelijke integratie. Heb je geen inkomen of is dit lager dan bepaalde grensbedragen, dan ontvang je - onder bepaalde voorwaarden - van het OCMW een leefloon. Er bestaan drie categorieën: samenwonende, alleenstaande of persoon met gezinslast.


Het equivalent leefloon is financiële steun voor personen die geen recht hebben op een leefloon (omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld qua verblijfsstatus), maar die zich wel in een vergelijkbare noodsituatie bevinden. De wet voorziet in een uitkering aan personen die geen of onvoldoende inkomsten hebben. Equivalent leefloon - Recht op Maatschappelijke Hulpverlening. Een financiële steun aan het tarief van het leefloon (equivalent) voor mensen die over geen over onvoldoene bestaansmiddelen beschikken, maar geen recht hebben op leefloon.


U moet het leefloon beschouwen als een laatste toevlucht. Het recht op maatschappelijke integratie, waarvan het leefloon een onderdeel is, is aan een aantal voorwaarden verbonden. Hebt u geen inkomen of is dat lager dan bepaalde grensbedragen, dan ontvangt u onder bepaalde voorwaarden en na een sociaal onderzoek naar de financiële middelen, een leefloon van het OCMW. Mensen die op geen andere wijze aan een inkomen kunnen geraken, kunnen aanspraak maken op een OCMW -uitkering (het leefloon ). Als je leefloon ontvangt, wordt een GPMI of Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie opgemaakt.


De opmaak van het GPMI gebeurt in. Enkel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je recht hebben op een leefloon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts