woensdag 6 december 2017

Komma voor waarbij

Die zijn gebaseerd op conventies: de vaste gewoonten van een meerderheid van de ‘zorgvuldige’ taalgebruikers. Er zijn echter wel enkele algemene uitgangspunten. Voor het voegwoord dat is de komma vrijwel altijd overbodig. Voor andere onderschikkende voegwoorden wordt vaak wel een komma gezet, maar niet altijd: vooral na korte hoofdzinnen is ook bij deze voegwoorden geen komma nodig.


Puntkomma of komma De komma geeft een nauwer verband aan tussen de deelzinnen dan de puntkomma. We hebben een mooie zomer geha waarbij vooral augustus eruit sprong. Beginnen jullie maar alvast, want ik sta nog in de file.


Je moet zo’n kuur helemaal afmaken, omdat de klachten anders terug kunnen komen. Je moet bijna altijd een komma zetten voor een voegwoord. De voegwoorden kun je niet allemaal uit je hoofd leren, omdat er heel veel van zijn. We schrijven waarbij aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is.


Komma voor waarbij

In het Nederlands zijn de regels voor het gebruik van de komma vaak onduidelijk, omdat niet iedereen het eens is over wanneer je wel en niet een komma moet zetten. Wanneer zet je een komma ? Toch zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om te bepalen of een komma op zijn plaats is of niet. Een verhaal zonder interpunctie is natuurlijk niks dan zouden we ons snel ergeren aan het feit dat je niet weet wanneer een verhaal wel stopt of niet spellingzo gaat daarom uitleg geven deze keer over het gebruik van een komma want deze is onmisbaar in een verhaal moet je momenten hebben van rust. Héhéé, was dat even vervelend. Voor en achter een bijstelling komt een komma.


Een bijstelling noemt de zaak of persoon in andere woorden. Volgens de oude man, de heer Simons, gaat het slecht met de wereld. Voor een aantal voegwoorden die zinnen met elkaar verbinden staat een komma. Roken is slecht voor je, want je kunt er kanker van krijgen.


Hij is ziek, want hij heeft koorts. Ik kom op je verjaardag, hoewel het een hele reis is. Hij legde de kaart op tafel, zonder een spier te vertrekken. We beginnen met een vrijblijvend oriënterend gesprek, het liefst bij jou op locatie. Zo zien we voor wie we werken en raken we echt betrokken.


Daarom hopen we ook op een rondleiding door het bedrijf (en op iets lekkers bij de koffie). Een kennismaking is voor ons meer dan even handen schudden: we denken graag in de volle breedte mee. Komma kan je helpen met online marketing. Dat begint met een zoekwoordonderzoek zodat je gericht kunt adverteren op kansrijke keywords.


Natuurlijk zorgen we er ook voor dat je website optimaal vindbaar is voor mens en zoekmachine. Voor iedere klant zoeken we de beste oplossing. KomMa is de praktijk voor coaching op het gebied van persoonlijke groei, waarbij de focus ligt op kommunicatie.


Zet een komma na het laatste woord voor een citaat dat geïntroduceerd wordt door de context of een beschrijving in de rest van de zin. Aan de andere kant is het niet nodig om een komma voor het begin van een indirect citaat neer te zetten, ofwel wanneer je de inhoud van het citaat parafraseert zonder het citaat woord voor woord weer te geven. Ook de toonhoogte waarmee de zin wordt uitgesproken, verandert op de plaats van de komma vaak een beetje. Wel zijn er een paar situaties waar je altijd een komma plaatst. Hieronder vind je een paar regels voor het gebruik van de komma in een zin.


Voor een voegwoord wordt altijd een komma gezet als het voegwoord twee zinsdelen verbindt. Dit geldt meestal niet voor de voegwoorden dat en en. Als of nevenschikkend wordt gebruikt, vervalt de komma in verreweg de meeste gevallen ook. Behalve voor het vertalen van woorden, kun je bij ons ook terecht voor synoniemen, puzzelwoorden, rijmwoorden, werkwoordvervoegingen en dialecten.


Of: Daar heb ik gegevens voor nodig. Welke fout wordt hier gemaakt? De wereld draait door’ is een programma naar wat veel mensen kijken. Wat kan ik de computer mee schoonmaken?


Komma voor waarbij

Dit deel van de website behandelt leestekens. Voor sommige leestekens zijn de regels heel eenvoudig. Aan het eind van een zin schrijf je een punt. Er komt geen spatie vóór de punt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts