woensdag 19 oktober 2016

Gemiddelde leeftijd moeder tweede kind

De laatste jaren schommelt de gemiddelde leeftijd van de vrouw bij de geboorte van het eerste kind rond de 2jaar. Tot begin jaren zeventig daalde de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder werden tot 2jaar. Daarna is deze leeftijd voortdurend gestegen tot ruim jaar.


Na de eeuwwisseling leek aan deze stijging een einde te zijn gekomen. De gemiddelde leeftijd bij de geboorte van het eerste. Daar bevallen vrouwen gemiddeld op 2jarige leeftijd van hun eerste kind. Dat blijkt uit een studie.


Vrouwen in Oost Europa krijgen op de jongste leeftijd hun eerste kind. In Bulgarije en Roemenie is de gemiddelde leeftijd bij het eerste kind namelijk 2jaar. Ik las een tijdje geleden een forumpost waarin de leden een discussie hadden over wat de ideale leeftijd was om kinderen te krijgen. De één was van mening dat je niet vroeg genoeg kon beginnen, de ander wilde nog net niet bejaard zijn als haar eerste kind ter wereld zou komen.


Gemiddelde leeftijd moeder tweede kind

De nieuwste cijfers vanuit 1landen over de eerste keer dat een vrouw bevalt, laat zien dat er nogal wat verschillen zijn wereldwijd. Cultuur, rijkdom en levensstijl zijn van grote invloed. Met een gemiddelde leeftijd van 29. Afgelopen zaterdag bracht het CBS nieuwe statistieken naar buiten over de gemiddelde leeftijd van Nederlandse moeders wanneer zij hun eerste kind kregen. Vorig jaar is de leeftijd , na jarenlang een zelfde gemiddelde , gestegen van 2naar 2jaar.


Nederland is overigens niet het enige land waar de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden is gestegen. Ook in de rest van Europa is deze verschuiving zichtbaar. In Italië en Spanje zijn vrouwen gemiddeld het oudst, hun eerste kind krijgen ze daar rond hun 31ste. Naar mijn mening een mooie leeftijd om moeder te worden. Mijn eigen moeder was een klein jaartje ouder toen ze voor het eerst moeder werd en beviel van mij.


Gemiddelde leeftijd tussen eerste en tweede kind. Als je dacht dat het een klein leeftijdsverschil was, dan heb je het mis. Jongere vrouwen lijken daarentegen nog niet aan een inhaalslag te zijn begonnen. Waar zou ze vandaan komen denk je? Dit komt omdat vrouwen over het algemeen steeds later hun eerste kind krijgen.


Dit stijgt binnen jaar naar een leeftijd van 2jaar. Ten tweede hecht de vrouw veel waarde aan haar. Vorig jaar waren vrouwen bij de geboorte van hun eerste kind gemiddeld 2jaar. Zo ben je minder vruchtbaar en kan het dus langer duren voordat je zwanger raakt.


Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel Wajong;. Leeftijd moeder bij eerste kind stijgt naar 2jaar. Door minder ruimte in de baarmoeder worden tweelingen gemiddeld eerder geboren dan niet-tweelingen. Vanaf dat moment is de gemiddelde leeftijd gestegen tot ruim jaar.


Net na de eeuwwisseling is dat een tijdje stabiel gebleven op 2jaar. De meeste vrouwen van tegenwoordig lijkt het het meest ideaal om rond de jaar aan kinderen te beginnen. Van het totaal aantal vaders is zo’n procent jaar of ouder.


Twintig jaar geleden lag dit aantal nog op procent. Mannen worden kortom op steeds latere leeftijd vader. Al zijn 50-plus vaders nog niet de norm.


De leeftijd daalt daarsterker dan in de rest van Zeeland en de rest van. Alle aandacht voor tienermoeders en oude moeders ten spijt, is de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt al lange tijd jaar (en mannen 32). Bij een tweede zijn moeders 3 bij een derde kind en bij een vierde of volgend kind 35.


Gemiddelde leeftijd moeder tweede kind

Van de duizend geboorten zijn er 9een eenling, een tweeling en minder dan een. Het kan zijn dat je kind soms perfect op het gemiddelde gewicht zit en er dan ineens even onder of boven valt om vervolgens weer op het gemiddelde gewicht te komen. Het uitstel van het moederschap is geen exclusief Nederlands verschijnsel, ook in andere Europese landen stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor de eerste keer moeder worden. Volgens de Raad van Volksgezondheid en Zorg (RVZ) is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zwanger worden de afgelopen dertig jaar gestegen van naar jaar. Voor hoger opgeleiden is dit zelfs jaar.


Je bent dus zeker niet de enige die op latere leeftijd een kind krijgt. Wat vind jij van het feit dat vrouwen op oudere leeftijd kinderen krijgen? Maakt leeftijd uit voor het moederschap?


Gemiddelde leeftijd moeder tweede kind

Omdat je vruchtbaarheid vanaf je vijfendertigste relatief sterk afneemt en de kans op genetische afwijkingen toeneemt, geldt deze leeftijd als ondergrens voor de ‘oudere’ moeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts