woensdag 10 februari 2016

Gevolgen bipolaire stoornis

Gevolgen bipolaire stoornis

De gevolgen van een bipolaire stoornis kunnen zeer ernstig zijn. Als je het gevoel hebt dat je een stemmingsstoornis hebt, is het van belang dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Ook als vrienden en familie zich zorgen maken, is het goed om naar je huisarts te gaan. Alleen een psycholoog of psychiater kan de diagnose bipolaire stoornis stellen. In een manische episode voelt iemand zich vaak opgewekt, energiek, uitbundig en daadkrachtig.


Gevolgen bipolaire stoornis

In een depressieve episode vaak juist somber, moe en passief. De bipolaire stoornis kan zich bij iedereen net anders uiten. De stemmingswisseling maken het lastig om te bepalen wat de eigen identiteit is.


Kwaliteit van leven en levensverwachting. Gevolgen bipolaire stoornis. Mensen met een bipolaire stoornis functioneren slechter dan mensen zonder deze stoornis.


Zij ervaren hun gezondheid en vitaliteit als minder goed. Heb je (of ken je iemand met) een bipolaire stoornis ? Het heeft flinke invloed op de levenskwaliteit en tast de gemoedstoestand en energieniveau aan. In dit artikel ontdek je tips die je helpen leren leven met heftige stemmingswisselingen. Maatschappelijk gezien kan bipolariteit leiden tot ziekteverzuim, verlies van werk of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid met bijkomende financiĆ«le gevolgen. Een bipolaire stoornis kent veel verschillende symptomen, omdat deze stemmingsstoornis twee ‘polen’ heeft.


Bij een manische periode overheersen kenmerken als uitgelatenheid en opgewonden zijn, terwijl bij een depressie een gevoel van somberheid sterk aanwezig is. Over de oorzaken van een bipolaire stoornis is de kennis vooralsnog beperkt, maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat het gaat om een samenspel van genetische kwetsbaarhei factoren in de ontwikkeling van het individu, en uitlokkende psychosociale factoren voorafgaand aan een episode. Als je een relatie hebt met iemand die lijdt aan een bipolaire stoornis , dan is het zeer belangrijk om te weten wat deze stoornis inhoudt en hoe je je partner kunt helpen. Deze vorm komt het dichtst in de buurt van wat men vroeger manisch-depressief noemde. De stoornis wordt ook manisch-depressieve stoornis genoemd.


Wanneer hypomane en depressieve episodes elkaar afwisselen spreken we van de bipolaire stoornis type II. Bipolariteit komt voor bij ongeveer 1. Een hypomane episode is gelijkaardig op gebied symptomen aan de manie, maar minder ernstig in intensiteit. Je voelt je vooral heel goe licht euforisch en energiek.


Kinderen met een ouder met de bipolaire stoornis krijgen niet automatisch ook deze stoornis , maar ze hebben er wel een grotere kans op (tot ). Ook sociale en omgevingsfactoren kunnen een risicofactor zijn. Zo hebben bijvoorbeeld volwassenen die cannabis gebruiken vijf keer zoveel kans dat een bipolaire stoornis zich ontwikkeld. Ongeveer evenveel mannen als vrouwen hebben ermee te maken. Symptomen bipolaire stoornis.


Gevolgen bipolaire stoornis

Bij de bipolaire stoornis wisselen periodes van depressie zich af met periodes waarin de stemming juist extreem vrolijk, uitgelaten of druk is. We weten nog niet zeker wat een bipolaire stoornis veroorzaakt, maar de oorzaak is alleszins meervoudig: het resultaat van biologische afwijkingen en omgevingsfactoren. Dat zijn slechts hypothesen, hoewel de wetenschap steeds meer inzicht verkrijgt in de biologische oorzaken van deze stoornis. Behandeling bipolaire stoornis.


Voor de behandeling van een bipolaire stoornis kun je terecht bij Lentis. In overleg kijken we wat het beste bij je past en jou het minst belast. Het doel is om met jouw stoornis om te leren gaan zodat je weer controle krijgt over je eigen leven. Met de online bipolaire stoornis test.


Bijna alle mensen met een bipolaire stoornis hebben periodes van (hypo)manie, afgewisseld met depressieve episodes. Dan is niet meteen duidelijk of het om een bipolaire stoornis gaat. Herkent u bij uzelf verschijnselen van een bipolaire stoornis ? Dan kunt u de zelftest van het Kenniscentrum bipolaire stoornissen doen.


De uitslag van de zelftest geeft geen zekerheid over wat u heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts