maandag 14 december 2015

Oppervlakte en omtrek berekenen van vlakke figuren oefeningen

Omtrek van vlakke figuren. In dit hoofdstuk over meetkunde leer je de omtrek berekenen van een aantal bekende vlakke figuren. De omtrek druk je uit in lengte-eenheden. Het berekenen van de omtrek is niet echt moeilijk. Oppervlakte van vlakke figuren.


De oppervlakte druk je uit in oppervlakte-eenheden. Het beste is om deze formules uit je hoofd te leren. Unsubscribe from Kees Verhoeven? Nick Gerdes 30views. Math and Science Recommended for you.


Hoe bereken je de oppervlakte van een. Werkblad over de omtrek en oppervlakte van vlakke figuren. Leerlingen duiden de omtrek en oppervlakte aan, ze noteren de formules voor het berekenen van de omtrek en oppervlakte van vlakke figuren en ze berekenen de oppervlakte van een aantal vlakke figuren (rechthoek, driehoek, parallellogram, ruit en vierkant).


Verschillende oefeningen i. Samen hebben we deze site ontworpen in opdracht van onze lector wiskunde. Deze site gaat volledig over het berekenen van de oppervlakte en de omtrek van vlakke figuren : oefeningen , formules,. We hopen dat jullie veel plezier zullen beleven aan deze site. Bekijk het bord omtrek en oppervlakte van siskeram op Pinterest.


Formules Hieronder zie je een aantal basisoppervlakten die je waarschijnlijk (hopelijk) al wel kent. Merk nog even op dat de tweede en derde figuur eigenlijk hetzelfde zijn! Je moet de hoogte van een driehoek loodrecht op de basis kiezen, dus die kan. Leg uit hoe daarin de formule voor de oppervlakte van de cirkel wordt afgeleid uit die voor de omtrek. Welke aannames worden er gedaan?


Oppervlakte en omtrek berekenen van vlakke figuren oefeningen

Bestudeer eerst de oppervlakteformules in de Theorie. Wat is de formule om de oppervlakte van een rechthoek te berekenen ? Deze figuren hebben verschillende eigenschappen. Behalve deze eigenschappen kan je bij een figuur ook gaan kijken naar de omtrek en oppervlakte van dat figuur. In het dagelijks leven kom je omtrek en oppervlakte tegen in bijvoorbeeld je kamer. Als je muren schildert of een vloer legt heb je ook de oppervlakte nodig.


Als je een cirkel gemaakt hebt met een passer, weet je de straal (de afstand tussen het middelpunt en de cirkellijn). Wetenschappers en samenstellers van rekensommen spreken vaker van de. Congruente en gelijkvormige figuren.


Waar vind ik dit onderdeel terug op de website? Er zijn verschillende vlakken te zien. De maten zijn bij deze vlakken aangegeven. Nu is het aan jou de taak om uit te rekenen wat de omtrek is en wat de oppervlakte is.


In onderstaand figuur geven de pijlen de omtrek aan. Je hebt gezien dat je de oppervlakte van een driehoek kunt berekenen als je de basis en de hoogte weet. Tot nu toe hebben we voor de basis steeds de ‘onderste’ zijde gekozen maar dat hoeft niet. Je kunt ook een van de andere zijden als basis nemen: er hoort dan wel telkens een andere hoogte bij. Onderzoek dat in onderstaande oefening.


Oppervlakte en omtrek berekenen van vlakke figuren oefeningen

Om de oppervlakte van een cirkel te berekenen , moet je dus de diameter kennen, of de straal, die gelijk is aan de helft van de diameter van de cirkel, of de omtrek. Indien je de omtrek van de cirkel kent, kan je de diameter berekenen via de formule voor de omtrek van een cirkel. Vermenigvuldig de basis en de hoogte.


Weet je eenmaal de basis en de hoogte van de ruit, dan hoef je deze waarden alleen nog maar met elkaar te vermenigvuldigen om de oppervlakte van deze figuur te bepalen. Oefenen met het berekenen van de omtrek of zijde van een rechthoek of vierkant. Bij elke vraag kun je de oplossing stap voor stap bekijken.


Hier onder zie je een voorbeeldsom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts